Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Creative Sound Blaster Audigy FX Sound Card, no playback/recording

02 Jun 2015   #1
Trekkx

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 
Creative Sound Blaster Audigy FX Sound Card, no playback/recording

Hi,

I recently purchased the Creative Sound Blaster Audigy FX and am having problems getting it to actually play any audio or record any sound.

I've browsed other threads with similar issues on this board and as such have disabled my motherboards onboard audio in my BIOS settings, have reinstalled the drivers from disc and from the Creative website, and even attempted to use Driverpack Online to download any missing drivers. However my problem still persists.

I can see that the Sound Blaster Audigy FX is present on the sound option on the control panel, but it never actually plays any sound. Additionally, whenever I try to play a test sound in the speakers advanced properties I am returned with the error "Failed to play test tone".

I've included a few screenshots that might help make things a bit more clear, and I'd be very appreciative of any help I can get with this issue.

Specifications


Audio under Speccy


The playback menu, speaker properties, and the error I am returned with when I attempt to test the speakers


Recording menu



My System SpecsSystem Spec
.
03 Jun 2015   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

First thing, I assume you have correctly attached your speakers to the new SoundBlaster.

As you have a separate sound card, did you disable any on-board (on the motherboard) audio in the BIOS? If not, that is the first step. The on-board, is still enabled, can conflict with the SoundBlaster.

Also, temporarily disable the AMD HD audio in the Device Manager for testing (the AMD is for HDMI audio). Reboot after doing this.

Finally, although this has may not have any affect on playback, the default recording device should be the SoundBlaster "What You Hear". In the Recording sound panel, RIGHT click in an empty area and then check to show Disconnected and Disabled devices. If the SoundBlaster was installed correctly What You Hear should now show up and you can enable it and make it the default recording device.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Creative Sound Blaster Audigy FX Sound Card, no playback/recording




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Creative sound blaster X-FI audio card PCI Express - Options Missing
Hi, I am hoping someone has the answer for my problem as I have searched everywhere and tried a lot to fix the issue. The issue I have is that I don't have any Bass control or Bass Boost options available. I have tried removing the drivers many different ways even in safe mode and even used...
Sound & Audio
Creative sounder blaster audigy card.
I have the above sound card in my computer. But when I put a DVD Audio disc into the disc player it does not recognise it. Also when I try to call up any of the settings it tells me that the audio device supported by this application is not supported. My computer is running Windows 7 profesional 64...
Sound & Audio
Creative Sound Blaster Audigy 24bit Sound Card
I installed windows 7 a little while ago but i cant seem to get a driver that will recognize my sound card. the computer doesnt think its installed correctly but when i was using Xp it was just fine. ive tried another PCI slot but no such luck. all of the drivers i have tried tell me that they dont...
Drivers
creative sound blaster audigy se drivers
i have just downloaded the ones that stormy showed and i also downloaded from the creative website itself. i have installed and reinstalled and restared my computer many times and still no luck what so ever. all it says is that there is no audio output device installed when actually i have...
Sound & Audio
Creative Sound Blaster Audigy LS Not Working
Hello, I've installed Windows 7 on my desktop with dual boot to Vista. Everything's been working fine but I haven't been able to properly setup my sound-card to function properly. As of now, I currently have no sound and I've been through many different drivers from the Creative website. I've...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:55.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App