Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: customized sounds never work

19 Aug 2015   #1
scripttron75

Windows 7 pro 64 bit
 
 
customized sounds never work

how come customized sounds never work for Windows 7 pro? ive tried making .mp3 then converting them to .wav adding them to the sound scheme for windows doesnt work, also using soundpackager from win customize doesnt work either is this fixed in Windows 10?


My System SpecsSystem Spec
.
19 Aug 2015   #2
Hacb

Windows 7 Enterprise x64
 
 

weird, i made a custom sound theme based on XP and it worked fine. do you get no sounds or do you stay on windows default?
My System SpecsSystem Spec
20 Aug 2015   #3
carwiz

Windows 7 Pro-x64
 
 

I'm confused. Are you trying to add sounds to Windows 7 or Windows 10?

For Windows 7, the .wav files MUST be in the Windows Media folder. "C:\Windows\Media". And you will most likely need to take ownership of the folder to make changes.

You might also have an Aero Theme interfering with sound selection. Review your theme.
My System SpecsSystem Spec
.

29 Aug 2015   #4
scripttron75

Windows 7 pro 64 bit
 
 

Im trying to add self made sounds to the windows sound scheme windows 7. for example i made a .wav file of a exit windows sound add it to the sound scheme reboot nothing it will not play the freakin thing can never get it to work.
My System SpecsSystem Spec
29 Aug 2015   #5
carwiz

Windows 7 Pro-x64
 
 

Use Option One of this tutorial: Sounds - Change

After you have selected the sound to play for the event, can you press the Test button and hear the sound play?

Silly but are you pressing the Apply button?

Update:
Oh, yes. I did find out that the sounds you select can be located anywhere. They don't need to be in the Media folder. That's simply where all the defaults are installed. I tried various changes and they took just fine. Sorry for the misinformation. It's been a while since I changed sounds.
My System SpecsSystem Spec
29 Aug 2015   #6
scripttron75

Windows 7 pro 64 bit
 
 

np thanks, yes i test and it works and hit apply still nothing. cant figure it out. also i recently changed mother boards and i had this same issue on my other board maybe REAL tek audio maybe? idk.
My System SpecsSystem Spec
30 Aug 2015   #7
carwiz

Windows 7 Pro-x64
 
 

If you're getting any sounds from your system, I suspect your audio is working.

Can you double-click on your .wav file and play it through Windows Media Player?
Are you using some custom media player?

After a reboot, does your custom sound selection still show as the current selection?

I'm not familiar with "Smoothie firewall" as an AV but have you tried disabling it for a test?
My System SpecsSystem Spec
31 Aug 2015   #8
scripttron75

Windows 7 pro 64 bit
 
 

i play it using VLC media player the best one out there. i will try and play it with WMP

yes when i reboot the sound selection is still there.

I do not have a smoothie firewall anymore. i will update my info its an open source firewall you can install on a old desktop pc for free. and no built in firewall should stop a sound file form playing unless the AV or firewall deems it infected in which case it is not. its just so weird that i have had 2 different builds with pc and i got the same result freakin Windows crap
My System SpecsSystem Spec
Reply

 customized sounds never work




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Get system sounds, but NO YouTube or game sounds. Help?
Hi, I've got a weird one: I hooked the HDMI from the PC to the television and get great picture, but the sound is weird. I get system "dings" and whatnot, but I don't get the audio from games or YouTube videos. I've already tried setting the default audio device to the HDMI port, but I get...
Sound & Audio
getting my surround sounds to work for my pc
hi i got a 5:1 surround sound (sony DAV-DZ260) i use it for my xbox and it works fine i recently got a new motherboard (asus sabertooth x79) the has a optical audio port on the back so i plug the cable in but i got no sound out of it all i do with my xbox is plug the cable in and the audio comes...
Sound & Audio
Shut Down & Start Up sounds DO NOT work
my shut down and start up sounds are not working!!! when I shut down my computer and start up my computer, it starts up and shuts down silently!!! the sounds set for shut down and start up DO NOT work!!!!!!!!! when I go into Control Panel or into Personalization and into the system sound and...
Sound & Audio
No Flash Audio - Windows Sounds work
I have an issue where no audio plays from Flash (such as youtube). The sound does work for most other applications although Outlook sounds and Quickbook sounds dont play either. I have uninstalled and re-installed flash for internet explorer and firefox. I deleted and reinstalled the SOUNDMAX...
Sound & Audio
No Windows Sounds, but regular sounds play fine
Ok so I have a simple, but annoying problem. I have no Windows Sound Events like the login sound, the logout sound, and when the battery is low. Every other sound like playing music and running YouTube videos work fine. Even when I turn on my laptop I hear the whole computer startup sound, but I...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:34.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App