Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Sound Blaster Audigy 2 isn't nearly as loud in Win 7

12 Nov 2009   #1
icebeam

Windows 7
 
 
Sound Blaster Audigy 2 isn't nearly as loud in Win 7

my sound card is the SB audigy 2. Back in XP the drivers usually worked fine and produced the right 'loudness' of sound.

however in windows 7 the drivers that were automatically installed upon the OS installation do NOT play audio at the regular decibel levels. I tried going to downloading the new drivers form creative but they do not help. I have made sure all the volume levels are up but that is not it.

It seems to only produce sound at the 40%-60% levels compared to XP. i know this for a fact since i've done testing. it's annoying to have the volume up 100% all the time with it STILL not being loud.

I love windows 7 but I will be forced to go back to XP if I can not find a working driver for this.

any ideas? thanks.


My System SpecsSystem Spec
12 Nov 2009   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by icebeam View Post
my sound card is the SB audigy 2. Back in XP the drivers usually worked fine and produced the right 'loudness' of sound.

however in windows 7 the drivers that were automatically installed upon the OS installation do NOT play audio at the regular decibel levels. I tried going to downloading the new drivers form creative but they do not help. I have made sure all the volume levels are up but that is not it.

It seems to only produce sound at the 40%-60% levels compared to XP. i know this for a fact since i've done testing. it's annoying to have the volume up 100% all the time with it STILL not being loud.

I love windows 7 but I will be forced to go back to XP if I can not find a working driver for this.

any ideas? thanks.
we might be able to help more if we knew what your hardware is.
32 bit or 64, which audigy driver, whcih version of win 7

Ken J
My System SpecsSystem Spec
12 Nov 2009   #3
icebeam

Windows 7
 
 

Windows 7 Ultimate 32bit
SB audigy 2 driver I currently have on is (Creative Worldwide Support)

The rest of my system specs are listed on my account view.
My System SpecsSystem Spec
12 Nov 2009   #4
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by icebeam View Post
Windows 7 Ultimate 32bit
SB audigy 2 driver I currently have on is (Creative Worldwide Support)

The rest of my system specs are listed on my account view.
correct driver.

can you check device manager (type device manager in search) to verify that the driver is correctly installed and working.

If it is. then there is something in configuration that needs to be adjusted. can you post a screenshot of the control panel?

thanks

Ken J
My System SpecsSystem Spec
12 Nov 2009   #5
icebeam

Windows 7
 
 

What control panel do you want a print screen of?
My System SpecsSystem Spec
12 Nov 2009   #6
icebeam

Windows 7
 
 

Also I might have a zs card. I check the parts in my computer through Drivers & Downloads and it says I have a sound blaster 2 ZS card. How do I check which card I have? Sorry about this. Really thought I had a sound blaster 2.
My System SpecsSystem Spec
12 Nov 2009   #7
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

One thing to check if you haven't is here,



for whatever reason occasionally the levels will be set lower than the main volume.

Also as far as the driver goes, it doesn't matter whether you have an original Audigy (in its several variations), an Audigy 2/2ZS/2 value or an Audigy 4 (not the Pro); they all use the same driver.

Edit: Forgot one thing, while in the Windows settings also click on the Advanced tab and set it to "16 bit, 44100 Hz" if it isn't already.
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #8
chev65

Windows 7 Ult, Windows 8.1 Pro,
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by icebeam View Post
my sound card is the SB audigy 2. Back in XP the drivers usually worked fine and produced the right 'loudness' of sound.

however in windows 7 the drivers that were automatically installed upon the OS installation do NOT play audio at the regular decibel levels. I tried going to downloading the new drivers form creative but they do not help. I have made sure all the volume levels are up but that is not it.

It seems to only produce sound at the 40%-60% levels compared to XP. i know this for a fact since i've done testing. it's annoying to have the volume up 100% all the time with it STILL not being loud.

I love windows 7 but I will be forced to go back to XP if I can not find a working driver for this.

any ideas? thanks.
The only ones that work at the Daniel K Audigy 2zs drivers. I have two systems with that card. The Auto install ones do not work at all,...the creative ones have terrible static noises,...this occured on both machines!

I had to google for the Daniel K Audigy 2 drivers, I could only find a torrent link but it was easy to find and download from there using Utorrent. I believe the drivers were made for Vista originally.

That is the only way your Audigy 2 or Audigy 2zs is going to work. His drivers worked perfectly for me on both machines.

You can get the torrent link here, just a link to the torrent, if you are lucky someone will be hosting it again. Creative Soundblaster Audigy Series Vista Drivers [by daniel k] Torrent Download - Torrent Reactor NET

If low sound volume is the only problem then also try doing this, set to DVD quality 48000Hz.


Attached Thumbnails
-48000-dvd-quality.png  
My System SpecsSystem Spec
13 Nov 2009   #9
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

chev65 that torrent is from last year (March of last year) and he has updated it a few times. This,

SB Audigy Series Support Pack 3.6 (11/09/2009) - Creative Labs

is the latest (and apparently the last) for the Audigy series.
My System SpecsSystem Spec
15 Nov 2009   #10
icebeam

Windows 7
 
 

Thanks a ton the drivers above worked and gave me the higher sound output I had in xp! YOU ROCK!!!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Sound Blaster Audigy 2 isn't nearly as loud in Win 7




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Sound Blaster Audigy 2 Platinum ex does not sound in Win7x64
Hello; I'm trying to make my "Sound Blaster Audigy 2 Platinum ex" works on Windows 7 64 bits, I did install the most new version of the drivers provided by Creative Labs, it seems like it is installed without any problems....the Device Manager shows all drivers are installed correctly...when I...
Sound & Audio
Creative Sound Blaster Audigy 24bit Sound Card
I installed windows 7 a little while ago but i cant seem to get a driver that will recognize my sound card. the computer doesnt think its installed correctly but when i was using Xp it was just fine. ive tried another PCI slot but no such luck. all of the drivers i have tried tell me that they dont...
Drivers
Sound Blaster audigy 2 Value malfunction
Hi. First of all, i would like to say, that i am from central europe, non-english speaking country so be tolerant to my language mistakes, please. Thanks. I didn't find here, or anywhere else, someone with similar problem, so that im asking you for help. Some time ago my sound card just stop...
Sound & Audio
Sound Blaster Audigy
seems a lot of people are having issues with the sound blaster audigy cards, me included. Im dual bootin windows 7 and XP, on windows XP my sound card works and everything, when i boot in windows 7, dosnt even detect my card. I have the driver i need to get it to work, its just not detecting it to...
Sound & Audio
Sound Blaster Audigy 2 isn't nearly as loud in Win 7
my sound card is the SB audigy 2 zs platinum. Back in XP the drivers usually worked fine and produced the right 'loudness' of sound. in vista i had to try a few different sets of drivers but got it working correct. however in windows 7 the drivers that were automatically installed upon the OS...
Sound & Audio
sound blaster audigy giving errors
Win 7 x64 build 7100 I cleaned the dust from the comp & since then I am getting this error, sound is only working on front 2 speakers. i ensured the card is properly installed, which it is. Last 4 months its been working fine with 4.1 speakers. Now I cant start the EAX control setting. I...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:23.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App