Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Issues with Laptop onboard 2.1 Audio

13 Oct 2015   #1
xcalibre88

Windows 7 Pro 64bit
 
 
Issues with Laptop onboard 2.1 Audio

Afternoon!

Literally pulling my hair out with this one...

I'm having issues getting the on-board 2.1 audio on my laptop working again. The 2 front speakers work fine, but the laptop also has a 3rd Subwoofer-like speaker located underneath the chassis which is what I can't get working.

A bit of backstory; Laptop running slowly so decided to upgrade the old HDD to a hybrid SSD/HDD from Seagate. Couldn't find the original windows 7 discs anywhere so used a friends copy of windows 8 (including the 8.1 update). Installed this and updated all the relevant drivers directly from Samsung's website ensuring I was using drivers strictly for windows 8. Since then, despite many hours of troubleshooting, I cannot for the life of me figure out why I cant get the sub working! I've tried managing the speakers through the Realtek HD Audio Manager software with no success, it doesn't even show a 2.1 option. I've spoke to Samsung support who after a few emails with some things to try, gave up and asked me to send it off to a specialist (at my expense ofc, so that's the LAST resort).

Can anyone please shed any light on how to resolve this issue? As it is now, I have re-installed windows 7, fresh, re-downloaded all the drivers again from Samsungs website and even still, have the sound issue.

The laptop in question is a Samsung NP550P7C-S02UK, with all default specs (except the HDD which has now been upgraded). Again, there are no other programs installed other than what's been obtained from Samsungs Drivers webpage.

Thanks in advance for any advice offered!


My System SpecsSystem Spec
.
13 Oct 2015   #2
rvcjew

7 Pro x64, 10 Pro x64
 
 

If you go to playback devices in windows and hit configure on the device does it say 2.1 under its options? Normally that kind of hardware has a set crossover frequency it will use to create the LFE channel for the sub by itself. Turn up your speakers and use this to see if you can get anything out of the sub. https://www.youtube.com/watch?v=M8gjsefNYpE


Attached Thumbnails
Issues with Laptop onboard 2.1 Audio-ss-2015-10-13-06.25.28-.jpg  
My System SpecsSystem Spec
13 Oct 2015   #3
xcalibre88

Windows 7 Pro 64bit
 
 

Nope, nothing but a default, grayed out option labeled "Speakers".

On the Youtube link, and other music I have played during testing, there are no sounds coming from the Sub.
My System SpecsSystem Spec
.

Reply

 Issues with Laptop onboard 2.1 Audio




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
No sound from onboard audio (Realtek High Defition Audio)
Hey Guys, So here it goes, I normally have my Logitech z-5500 speakers connected to the onboard sound output (green,yellow and black) as well as my Plantronics 780 connected to the front panel USB port. I used to be able to play music through any one without any problems, just had to select...
Sound & Audio
HDMI audio issues from HP laptop to tv
I have an HP Pavilian dm4 with windows 7 and a I5...i have been using the hdmi cable with no issues until recently. Now the video will show up on the screen, but i do not have sound. I have tried switching cables, and double checking every volume is on and there is no mute activated but still no...
Sound & Audio
not plugegd in onboard audio device after disconnecting external audio
I have an Echo Audiofire4 firewire device, for some reasons I need to constantly switch between Echo and my onboard audio device (realtech sth). I remember I could do it in the past, but due to the Echo installation problems I disabled it from windows startup menu and now, though I enabled it...
Sound & Audio
Asus onboard audio no longer working since enabling front panel audio.
My audio rear outs used to work, but even so, i was primarily using hdmi out from my video card. I was also diagnosing BSODs at the time and sent my mobo back to asus for an rma. When it got back, I placed it in a different case and attached the font panel audio. Due to a new living...
Sound & Audio
ATI HDMI audio is disabling onboard audio
Just got a Asus rampage iv extreme mb and not that I have everything setup I connected it to my tv. However the HDMI audio on my 5770 is disabling my onboard audio which is realtek (ALC898). How do I fixs this? I have tried diabling it under audio settings and disabling the driver with no luck.
Sound & Audio
Onboard audio not working and audio drivers won't install
Hello everyone, I'm having a problem using my motherboardís onboard HD audio instead of my video cardís audio, so without further ado here is the situation; I have an Asus maximus iii gene motherboard which has a SupremeFX X-Fi built-in sound card (this is a very nice card provided you can...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:08.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App