Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: One or more audio service isnt running ( but this is different)

24 Oct 2015   #1
smilecj777

Arizona
 
 
One or more audio service isnt running ( but this is different)

OK.. I can not get sound. I have read all the posts about "audio service isnt running". I do not get a error code. I have checked services under windows audio and audio out. They are started and on automatic. When I open the windows audio, it shows no dependencies. On the audio out, it does. I have updated all drivers from the manufactures sites.
I have uninstalled the drivers and reinstalled them. Didnt help.

When I try to run audio, it shows that it is working on the volume control.(see screenshot)
There are no error codes, or problems when I open the Device manager.(see screenshot)
I am sending a few screen shots.
I have a Desktop ASUSTEK computer. (see screenshot)
Any help would be awesome.


One or more audio service isnt running ( but this is different)-info.png

One or more audio service isnt running ( but this is different)-system-sounds-10-2015u.png

One or more audio service isnt running ( but this is different)-no-dependecies.png




Attached Thumbnails
One or more audio service isnt running ( but this is different)-1-audio.png   One or more audio service isnt running ( but this is different)-systen-info.png   One or more audio service isnt running ( but this is different)-audio-info.png  
My System SpecsSystem Spec
.
24 Oct 2015   #2
cyclops

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Are the speakers powered on? Can you do the configuration settings for the speakers and try the test speaker function?
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2015   #3
smilecj777

Arizona
 
 

they are on. Ill send you a screen shot


Attached Thumbnails
One or more audio service isnt running ( but this is different)-2.png   One or more audio service isnt running ( but this is different)-3.png  
My System SpecsSystem Spec
.

24 Oct 2015   #4
cyclops

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

Get these screens, run the configuration and use the test speakers button on the configuration screen.
see attached jpg
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2015   #5
smilecj777

Arizona
 
 

It wont let me configure . Here is what I get ill send you a screenshot It said something is unplugged??.


Attached Thumbnails
One or more audio service isnt running ( but this is different)-4.png  
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2015   #6
cyclops

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

OK, now make sure you are plugged into the correct place on the computer and if yo have one try a different cable. The computer likely detects when a device is plugged in. Try a set of head phones like from a mp3 player in the headphone jack. Let's keep this simple, you've already gone to deep with the driver and all.
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2015   #7
smilecj777

Arizona
 
 

i have tried to plug in with speakers and headset and its in the right place cause its color coded ..lol I opened up sound and it still is the same. It doesn't show speakers so I cant configure..
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2015   #8
cyclops

Microsoft Windows 7 Ultimate 64-bit 7601 Multiprocessor Free Service Pack 1
 
 

is there a plug available at the front of the computer for headphones?
By the way, S/PDIF is a connection that from my experience is usually the 4 wire audio cable that goes from cd/dvd drive directly to the mobo S/PDIF connection or can be a fiber opti cable from the mobo to a digital device like a stereo amp.
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2015   #9
smilecj777

Arizona
 
 

yes... no sound from there either... By the way.. Thank you for helping me. My husband just had his leg ampituated and he can get on the computer.. but cant hear it..
My System SpecsSystem Spec
24 Oct 2015   #10
smilecj777

Arizona
 
 

as you cab see the computer is picking up the sound see attached screen shot. The level is all the way up when I hit test.


Attached Thumbnails
One or more audio service isnt running ( but this is different)-5.png  
My System SpecsSystem Spec
Reply

 One or more audio service isnt running ( but this is different)




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
The Audio Service is not running
I have a red tag on the speaker icon an the message says "The Audio Device is not running". However I have sound when I test even on Skype. What gives?
Sound & Audio
The Audio Service is not running .
Someone know how to fix this ? http://i1293.photobucket.com/albums/b599/xDenny96/2_zpsd67248da.png
Sound & Audio
one or more audio service isnt running
hi, my comp is having some audio problems and i need help. -windows 7 ultimate 32 bit- it says i have no audio playback device installed? One or more audio service isn't running? Both the Windows Audio and the Windows Audio End Point Builder services must be running for audio to...
Sound & Audio
The Audio Service Is Not Running!
Hello im new to the forums and my audio service says it is not running. i've gone onto services.msc and it says windows audio endpoint builder has started but when i try to start windows audio it says windows cold not star the audio service on local computer. Error 1079: the account specified for...
Sound & Audio
Audio Service not running
This is kind of weird. Down by the sound icon says "Audio Service is not running". I have sound with audio files such as MP3 and sound when I play a video file. I know I am using onboard sound, and in the Device Manager, it says "High Definition Audio Device". There are NO...
Hardware & Devices
Audio service is not running
How to get rid of that cross on my audio icon and message popping up "audio service is not running"? I went through services at device manager and I can't find anything related that is disabled :rolleyes: I am listening music with media player and it is playing.. So sound itself is fine.. I only...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:50.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App