Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Audio problem,Realtek AC97,Code 10,This device cannot start. (Code 10)

19 Feb 2016   #1
freeko

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Audio problem,Realtek AC97,Code 10,This device cannot start. (Code 10)

Basicaly the title explain it all,can find the driver for on board audio device.
I just buy a second hand MBO.It is MSI Neo 4 H,MS-7125 Ver:3,Bios ver. V5.3 072106
Newly instaled Windovs 7 Ultima 64bits.
Trayed few diferent drivers non of them works,so probably is audio device gone.
Any sugestions?


My System SpecsSystem Spec
.
20 Feb 2016   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

If the Realtek driver does not install and Windows will not install the generic, basic function, High Definition Audio driver then either one of three things. It is either not enabled in the BIOS, not compatible with Win 7 or it has a hardware problem.

Install a separate, compatible, sound card.
My System SpecsSystem Spec
20 Feb 2016   #3
freeko

Windows 7 Ultimate x64
 
 

First thanks for replaying to the post fireberd.
Ok! It is like that,when windows connect to windows update for first time they download Realtek Semiconductor Corp. - Other hardware - Realtek AC'97 Driver

Installation status: Successful

Then i get sound on my High Definition Audio Device what in my case is sound over my Gpu that is connected to my monitor with hd cable-So this is ok and i have sound on my High Definition Device.

The one that i cant get a sound is my 7.1 on board device Realtek ac 97,the device is connected to amplifier with 5.1 speakers .
Every time when i to reinstall device i get code 10.
Device is enabled in the BIOS
Driver is compatible with Win 7
??Hardware problem?? what kind of hardware problem

I tray with two sound card but cant find driver for eater of them
First is Creaative Sound Blaster live 5.1 digital
Second is Trust sound expert surround digital 5.1
My System SpecsSystem Spec
.

20 Feb 2016   #4
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

The HDMI audio is separate from the PC audio. I still suspect compatibility problems. Same with the old SoundBlaster Live 5.1 which was a Dell custom, if I remember correctly.
My System SpecsSystem Spec
22 Feb 2016   #5
freeko

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Yes that's right,me to suspect in compatibility problems,I will try with different drivers,I got sound over my Trust sound card but only on two speaker,will try to different driver for that also it's better than no sound at all.
Got one more issue with my memory:
Can't get her to work on all four dims,
It is ddr and all four work when I tested one by one but when I insert third and forth dim one of those two doesn't read memory depends which is inserted last.
So got 4 gb of memory but mbo read only 3 gb.
Can you suggest me something.
And how can I rep you ,thanks for helping and replaying to my question fireberd!
Really grateful!!
My System SpecsSystem Spec
22 Feb 2016   #6
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

The memory may be an issue with the motherboard, or the BIOS. Try resetting the BIOS to see if all four memory modules will work.

The center icon, in the upper right of my post, is for "reps". Thanks.
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2016   #7
freeko

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I solve memory issue,was two pin missing on cpu,i put another cpu from my old computer and now is working fine all memory is readable on all four dimms .
But still cant get sound .Can you suggest me some freeware for updating drivers or some link for downloading one.
Cos wherever i try to download one i get viurus with every driver i download.
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2016   #8
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

The only places I know to download are Realtek and the PC or motherboard vendor, for usually safe downloads.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Audio problem,Realtek AC97,Code 10,This device cannot start. (Code 10)




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek HD Audio (Code 10)
Hello, I have no sound coming from my speakers and when I look at the device manager the "Realtek High Definition Audio" has a yellow icon with an exclamation point. When I right click and click properties it says, "This device cannot start. (Code 10)". I have uninstalled and reinstalled the...
Sound & Audio
Realtek AC'97 Audio (Code 10)
I have a HP Pavilion zv6000 amd 64 3200 + I used the Realtek AC'97 Audio driver when I had x64 vista business and the sound worked fine. I used the same driver with W7 and I get and error that says This device cannot start. (Code 10) Has anyone had luck fixing this issue or had the same...
Sound & Audio
C-Media AC97 Audio Device. This device cannot start.
C-Media AC97 Audio Device. This device cannot start. (Code 10). Sound hardware on ASUS Mobo will not work after installing Windows 7. Latest drivers installed. Don't know what else to try?
Drivers
"Audio output device not installed", code 10, presario v3020US problem
Hello all! So, I've just installed a fresh version of Windows 7, coming from Ubuntu 10.04. Everything seems to work smoothly, except for the little problem of having NO SOUND! I've tried everything I can think of or find anywhere on the internet, and nothing seems to be making any difference....
Sound & Audio
Realtek AC'97 Audio (Code 39)
Windows cannot load the device driver for this hardware. The driver may be corrupted or missing. (Code 39). So as you can see above, i have tryed everything to fix this. I get this message or the computer crashs and i have to do a system restore. If you have any ideas i didnt think of let...
Sound & Audio
No Audio Deviced Installed. RealTek AC97
Hello fine people of the Windows 7 forums I am in need of help. You see when repartitioning my hardrive for the windows 7 install windows xp exploded, however I was not fazed by that due the fact all my data was on a external hardrive. So instead of trying to recover windows XP I simply...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:35.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App