Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: TV audio just stopped working.

29 Feb 2016   #1
Tylerr

Windows 7 Ultimate x64
 
 
TV audio just stopped working.

So i've had my audio connected via dvi-hdmi cable (750ti) and its been working fine for months.

this morning i blew a bunch of dust out of my system with an air compressor and noticed when i turned it back on it wasn't giving audio anymore.

tried uninstalling and reinstalling drivers that didn't work.

The Tv still comes up in the "Set up digital audio" options in the control panel, but windows isn't seeing the audio anymore.

any ideas?


My System SpecsSystem Spec
.
29 Feb 2016   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Is HDMI set as the default audio playback device? HDMI audio either is generated internally in the video card or is fed from a digital audio S/PDIF connection on the motherboard. Since you were inside, either the cable connection has been disturbed or if that is not how yours works, reseat the video card and see if that helps (Reseat - with the PC powered off, remove the video card then reinsert making sure its fully and correctly seated on the motherboard).
My System SpecsSystem Spec
29 Feb 2016   #3
Tylerr

Windows 7 Ultimate x64
 
 

no its not set because it disappeared completely from the sound options. The only thing that is on there is the audio from my speakers.
My System SpecsSystem Spec
.

01 Mar 2016   #4
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Check/Do what I suggested, as first steps.
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2016   #5
Tylerr

Windows 7 Ultimate x64
 
 

i already tried reseating the card, still the same.
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2016   #6
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Reinstall the NVIDIA drivers for your video card.
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2016   #7
Tylerr

Windows 7 Ultimate x64
 
 

i did that... i mentioned it in my post.
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2016   #8
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

The 8800 GTS is a relatively old video card that was originally issued in the Vista days (and based on your Q6600 that also suggests an older system). Many video cards in that era did not have on-board audio, but as I originally noted used S/PDIF digital from the motherboard. If this is the case check the separate cable connecting the S/PDIF to the video card.

If this is not the case, and considering what you have done, I would suspect something in the video card was inadvertently damaged while cleaning.
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2016   #9
Tylerr

Windows 7 Ultimate x64
 
 

I have a 750ti, and the audio was working fine before i blew the dust out.

i've done it many times before and idk how that would hurt the card.
My System SpecsSystem Spec
01 Mar 2016   #10
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

That is different than the one listed in your system specs. Sorry, I missed that in your initial post.
Is there any error code shown in the Device Manager for the video or HDMI audio?

Also post a screenshot of the Sound Panel, playback section.
Screenshots and Files - Upload and Post in Seven Forums
My System SpecsSystem Spec
Reply

 TV audio just stopped working.




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Audio stopped working Win 7 32 bit
My sound stopped working. My computer says that everything is working fine but its not working at all. There is this error message I get when I press the start button (the specified module could not be found msls31.dll) It all started with that error, now Iv'e tried to do the sfc/scannnow but I...
Sound & Audio
realtek audio just stopped working
hi all. For some reason my realtek audio has stopped working on my windows7 64bit system. I just turned it on this morning. No sound. I checked in playback devices and noted that under 'speakers' it tells me "Realtek high definition audio not plugged in" Under that there is 'Realtek Digital...
Sound & Audio
Audio stopped working
My computer's onboard audio recently stopped working. The Realtek High Definition Audio Speakers suddenly show as "Not plugged in" in the Playback devices dialog. Coinciding with this, five new devices, all "Speakers," all showing as "Ready" or one of the defaults, have appeared:...
Sound & Audio
smart audio stopped working
my smart audeo has stopped working, how do I fix it?
Sound & Audio
windows audio device graph isolation has stopped working
I've tried to google this (windows audio device graph isolation has stopped working) but all that keeps coming up is vista forums.... I was looking over my system reliability index and this is here every other day.... Any Help would be great thanx
Performance & Maintenance
Realtek HD Audio - Enhancements Stopped Working
I recently purchased a Razer Carcharias which has a low microphone. I have to put the microphone boost on +30db for it to be adequate for ventrilo/teamspeak. With that being said, it has static due to the extreme microphone boost. There's an "enhancements" tab under the microphones properties...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:06.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App