Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Audio Service is not running

10 Jun 2016   #1
gerard1

Windows 7 Home Premium x64
 
 
Audio Service is not running

So! Basically every time I open my computer the audio icon has a smaller red X icon and tells me the Audio Service is not running. The point is my audio is crystal clear and my speakers work perfectly even if the X icon is present. if i just adjust the volume, the X icon goes away. And it's pretty frustrating to see that every time when i start my pc so..anyone knows how to help?


My System SpecsSystem Spec
.
10 Jun 2016   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hello gerard mate if you go to Control Panel open Sound what do you see??

Plus I would be running a quick sfc SFC /SCANNOW Command - System File Checker
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2016   #3
CoBE10

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

i have this problem before in Windows 10 and i solved it.I updated all audio drivers and Speaker driver(you can update it if the have).
My System SpecsSystem Spec
.

11 Jun 2016   #4
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

So everything is ok now?? Actually I found with 10 that Windows found drivers for me even ones thta did not exist on the Toshiba site.

In any case I always get drivers from the machine manufacturer or the manufacturer of the device. For find out that I use HW Info and if you click on the components list it gives you the installed device and it's maker.
HWiNFO, HWiNFO32/64 - Download < just make sure you get the bit version.
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2016   #5
CoBE10

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

Yes everything is ok now.
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2016   #6
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Good stuff mate and that link I sent it is only very small and free program and very handy for finding what is inside your machine and it also gives really in depth info on those components - I keep it on all my machines.

To use it I did this little ditty up if you are interested in using it in the future
Using HW Info
PART A:
You can test the volts on the PSU with HW Info HWiNFO, HWiNFO32/64 - Download < download the right bit version and close the right hand window select Sensors and scroll down to the power section where you will see what the volts are doing see my pic. In my pic the section (Nuvoton) with VBATT is a dead give away you are in the section for the rail voltages. There are other section titles and one that pops up often is ITE
Now the voltage on the different rails have to be within 5% =+/- of what is required or the machine will not work properly if at all.
Limits +/-
12v = 11.4 12.6v
5v = 4.74 5.25v
3.3v = 3.135 3.465v
The Power good signal voltage at pin 8 on the 24 pin plug (grey cable) should be the same as the 5v rail reading/s
See this for the rail voltage info
Power Supply 101: A Reference Of Specifications - Power Supplies (Section 2.)
The original right hand window shows the machine running and is handy for that but for looking at the components in some detail close it and use the main left hand side panel
FOR OTHER COMPONENTS
PART B:
Open each small square with + in it on the section the components are in and then click on the individual component/s (it will highlight in blue) - in the right hand side will appear all sorts of details including brands speeds and other essential info that particular device. See pic for example.
My System SpecsSystem Spec
11 Jun 2016   #7
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Good stuff mate and that link I sent it is only very small and free program and very handy for finding what is inside your machine and it also gives really in depth info on those components - I keep it on all my machines.

To use it I did this little ditty up if you are interested in using it in the future
Using HW Info
PART A:
You can test the volts on the PSU with HW Info HWiNFO, HWiNFO32/64 - Download < download the right bit version and close the right hand window select Sensors and scroll down to the power section where you will see what the volts are doing see my pic. In my pic the section (Nuvoton) with VBATT is a dead give away you are in the section for the rail voltages. There are other section titles and one that pops up often is ITE
Now the voltage on the different rails have to be within 5% =+/- of what is required or the machine will not work properly if at all.
Limits +/-
12v = 11.4 12.6v
5v = 4.74 5.25v
3.3v = 3.135 3.465v
The Power good signal voltage at pin 8 on the 24 pin plug (grey cable) should be the same as the 5v rail reading/s
See this for the rail voltage info
Power Supply 101: A Reference Of Specifications - Power Supplies (Section 2.)
The original right hand window shows the machine running and is handy for that but for looking at the components in some detail close it and use the main left hand side panel
FOR OTHER COMPONENTS
PART B:
Open each small square with + in it on the section the components are in and then click on the individual component/s (it will highlight in blue) - in the right hand side will appear all sorts of details including brands speeds and other essential info that particular device. See pic for example.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Audio Service is not running




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
The Audio Service is not running
Hi guys, I know that this isn't a very rare problem, but I've tried most of the suggestions that have been posted to try and fix this issue but to no avail. The title pretty much says it all. It turns and off randomly, but as soon as I play a YouTube video or do something that involves...
Sound & Audio
The Audio Service is not running
I have a red tag on the speaker icon an the message says "The Audio Device is not running". However I have sound when I test even on Skype. What gives?
Sound & Audio
The Audio Service is not running
I started up my computer a couple days ago to find that my sound wasn't working at all. When I hovered over the volume icon it says The Audio Service is not running and when I try to have Windows 7 troubleshoot, it says one or more audio service isn't running and that the problem has not been...
Sound & Audio
The Audio Service Is Not Running!
Hello im new to the forums and my audio service says it is not running. i've gone onto services.msc and it says windows audio endpoint builder has started but when i try to start windows audio it says windows cold not star the audio service on local computer. Error 1079: the account specified for...
Sound & Audio
Audio Service not running
This is kind of weird. Down by the sound icon says "Audio Service is not running". I have sound with audio files such as MP3 and sound when I play a video file. I know I am using onboard sound, and in the Device Manager, it says "High Definition Audio Device". There are NO...
Hardware & Devices
Audio service is not running
How to get rid of that cross on my audio icon and message popping up "audio service is not running"? I went through services at device manager and I can't find anything related that is disabled :rolleyes: I am listening music with media player and it is playing.. So sound itself is fine.. I only...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:26.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App