Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Realtek Front Panel Icons Not Turning off

08 Jul 2016   #1
DrGhobar

windows 7 ultimate, a 32bit and a 64bit
 
 
Realtek Front Panel Icons Not Turning off

Hello
My front audio panel was not working. I installed " Realtek High Definition Audio Driver 6.0.1.7541" and "Realtek AC'97 Audio 5.37". Front panel is back to life.
But after unplugging headphone, it does NOT say "You just unplugged a device...", and Realtek front panel icons remain lit, as is obvious in the attached picture. What is your idea?




Attached Thumbnails
Realtek Front Panel Icons Not Turning off-front-panel.jpg  
My System SpecsSystem Spec
.
08 Jul 2016   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Do you have "Speakers" set as default audio playback device? Also, Stereo Mix should be set as the default playback device.

I do not have Headphone Vitualizaton set, but don't know if that will make a difference.
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2016   #3
DrGhobar

windows 7 ultimate, a 32bit and a 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
Do you have "Speakers" set as default audio playback device? Also, Stereo Mix should be set as the default playback device.

I do not have Headphone Vitualizaton set, but don't know if that will make a difference.
Yes, "Speakers" are set as default.
Under "Speaker Configuration", from the dropdown, "Stereo" is selected. Is this what you mean by "Stereo Mix"?
My System SpecsSystem Spec
.

08 Jul 2016   #4
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

I'm sorry I meant the Stereo Mix should be set as default "Recording" device.
With two different Realtek drivers installed, that could be at least part of your problem. AC97 is for older Realtek hardware.

Did this ever work correctly?

What is your PC brand and model? Can't check to see what you have as you didn't fill in the My System Specs (helps us to try and help you).

I'll be gone for a while today so it will be later today before I can answer any more questions.
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2016   #5
DrGhobar

windows 7 ultimate, a 32bit and a 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
I'm sorry I meant the Stereo Mix should be set as default "Recording" device.
With two different Realtek drivers installed, that could be at least part of your problem. AC97 is for older Realtek hardware.

Did this ever work correctly?

What is your PC brand and model? Can't check to see what you have as you didn't fill in the My System Specs (helps us to try and help you).

I'll be gone for a while today so it will be later today before I can answer any more questions.
1. The default recording device is rear panel microphone.
2. After I posted this thread I uninstalled both AC97 and Realtek driver, and downloaded the only audio driver from Asus website, and installed it, but the problem is still there.
3. The motherboard is Asus P5GC-MX/1333, the operating system is Windows 7 32-bit. (Because I have different systems, I cannot fill My System Specs.)
4. Thank you for trying to solve this problem.
My System SpecsSystem Spec
08 Jul 2016   #6
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

The Realtek version for this system is an older version on the ASUS site.
Two things to try (1) Go to the Device Manager and uninstall the Realtek and also the drivers. Then restart the PC and (if compatible) when Windows starts it will install the generic, basic function, High Definition Audio Codec (Drivers). Check it out and see how it works. This won't have all the bells and whistles that the Realtek has but it will help to determine if the sound is working.
(2) Go to the ASUS site and download the Realtek there (Version V51005904_V6015904). Install that (reboot after the install) and then see how/if its working.
https://www.asus.com/Motherboards/P5...Desk_Download/

Finally, with Stereo Mix set as default any input will be heard/used and if you want to record audio from the internet you must have Stereo Mix.
My System SpecsSystem Spec
09 Jul 2016   #7
DrGhobar

windows 7 ultimate, a 32bit and a 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
The Realtek version for this system is an older version on the ASUS site.
Two things to try (1) Go to the Device Manager and uninstall the Realtek and also the drivers. Then restart the PC and (if compatible) when Windows starts it will install the generic, basic function, High Definition Audio Codec (Drivers). Check it out and see how it works. This won't have all the bells and whistles that the Realtek has but it will help to determine if the sound is working.
(2) Go to the ASUS site and download the Realtek there (Version V51005904_V6015904). Install that (reboot after the install) and then see how/if its working.
https://www.asus.com/Motherboards/P5...Desk_Download/

Finally, with Stereo Mix set as default any input will be heard/used and if you want to record audio from the internet you must have Stereo Mix.
1. before installing Realtek, I was with "the generic, basic function, High Definition Audio Codec (Drivers)" and front panel was out of life so far as I supposed its hardware is broken. So why test it again?
2. As I suggested in the above posts, I have downloaded Realtek from the same page as you said. It faces the same problem.
3. In my Sound section of Control Panel I do not have a device or option named "Stereo Mix", and so I cannot set as default a non-existent.
4. I do not have any problem of hearing sounds; the problem is only that after unplugging headphone, the Realtek does not turn off the icon of front panel and does not pop up the message "You have just unplugged a device".
My System SpecsSystem Spec
09 Jul 2016   #8
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

With older motherboards and AC97 front panel connection to the motherboard, it does not have all the jack sensing that the later "HD Audio" connection has. Possibly that is the issue and you may never get that resolved.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Realtek Front Panel Icons Not Turning off




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Realtek falsely detects headphones in front panel
Hello all, just ran into an odd problem and hoped you might be able to offer some insight. I built my computer in April, and up until just recently the computer was correctly detecting whether my headphones were plugged in the front panel. Within the past few days, Realtek has stopped being...
Sound & Audio
Using both front panel audio and back panel: solutions
This possibly should go in the hardware forum since it involves the motherboard as well but being a sound issue I assume here would be better. I have an Asus Xonar DG sound card on an Asus P7P55D-E LX motherboard (and AMD Radeon HD 7800 Series video card) running on Windows 7 Home Premium...
Sound & Audio
How to disable read audio panel and make the front panel primary?
Hello. I am having a not so common issue of a problematic REAR audio panel jack. The microphone pin got stuck and broken into the rear/back microphone jack and now the OS/driver thinks there is a microphone in the back panel but I just want to be able to make the microphone work on the front panel...
Sound & Audio
Front panel Realtek HD stop working out of the blue?!
Hello, i am exhausted from finding a solution to my "problem". On a sunny day.... my front HD soundcard stopped working properly , only working in AC97 mode. Now I was faced with another even bigger problem ... the microphone crashed in this mode aswell...I Checked the back panel, and it...
Sound & Audio
Stereo Audio Output Inverted on Realtek Front Panel and Firewire Card
Hi, I just realized that stereo output is inverted (L&R are swapped) on my Realtek front panel headphones connector and on my M-Audio Firewire card. Output is OK on Realtek rear main/front speakers connector. Any ideas on how to fix this? Thanks, J
Sound & Audio
Realtek front panel- audio & mic not recognised
After connecting to the front panel my headphones (audio and mic), nothing happens, no sound through them. How to fix that? IS this tut about that? http://www.sevenforums.com/sound-audio/2197-realtek-hd-changing-jack-output-reassignments-fix.html If so, I didn't find DevType_0888_SS147b1083...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:14.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App