Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Audio on computer displays it's working but no audio is coming through

22 Jul 2016   #1
Nazohh

Windows 7 Professional 64 bit
 
 
Audio on computer displays it's working but no audio is coming through

I recently encountered this problem I was on windows 10 but I decided to do a fresh install mind having to put over like 6,000 files on to a uploading website cause I do youtube, editing etc whatever and so it first started out as like when I would max out the speakers it would do like a distortion/crackling problem for example I was watching one of pewdiepie's videos and when he said something or something loud happened its like the sound got inverted like if you've ever been inside a bar you can hear all the music but when you're outside it's like faded/distorted etc, then i tried to mess around with the settings in the control panel of the sound and when i changed the audio setting the audio is now completely gone and I even tried putting it back and applied it, and it's still absolutely no sound now. So I did a fresh install and it's still doing the same thing i'm on a hp probook 6560b model, and i've had it for awhile now. Basically the problem is when i play a video or play any type of sound on the computer like when I bring up the sound it says like the audio is playing like the audio bar is moving up and down, and yes it's not muted i've had computers for awhile now i'm not new and like I said up there I even tried to mess with the settings i've uninstalled and reinstalled the audio drivers, i'm completely up to date with all my drivers besides the audio driver cause with the hp probook 6560b model it will not let me update to the 2016 I can only do one driver from 2012 called like IDT High Definition Audio Driver 6.10.6433.0 10/24/2012. So if anyone knows a solution or is willing to help me please comment cause I really would like my audio back I need my laptop for tons of stuff like I said I do youtube, and I also stream on twitch. and i've never had to go to forums like this cause I can usually fix it myself in fact thats why i'm helping somebody currently with their computer right now so PLEASE HELP! thank you!


My System SpecsSystem Spec
.
24 Jul 2016   #2
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Hello and welcome Nazohh mate just how did you do a clean install - from a Microsoft media disk, stick , download?? Because if you had all your data saved you could have done a factory restore and that would of course lose the data but put the machine back to out of the factory condition.

Now you say you can only find the audio driver for 2012 but this one is 2013 try it Drivers & Software for HP ProBook 6560b Notebook PC - HP Support Center.
My System SpecsSystem Spec
01 Aug 2016   #3
Nazohh

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICIT2LOL View Post
Hello and welcome Nazohh mate just how did you do a clean install - from a Microsoft media disk, stick , download?? Because if you had all your data saved you could have done a factory restore and that would of course lose the data but put the machine back to out of the factory condition.

Now you say you can only find the audio driver for 2012 but this one is 2013 try it Drivers & Software for HP ProBook 6560b Notebook PC - HP Support Center.
Yes that is in fact the driver i have it just says 2012 when i look in device manager, I have tried going back to a old point but the oldest was only like 7/6/2016 or something and I tried it and some others and it failed to go back. So I ended up resetting windows fully doing a complete install of Windows 7 Professional 64 bit from the dvd/cd whatever, I have never had this problem until now if i remember correctly the speakers were weird like i was watching a video and it got like more faded/distorted and i decided to try and change the studio quality or quality of audio you know like tweak around in the settings of playback and usually that works but nope it ended up completely making my sound work.. Now I actually have figured out that i can use headphones but I only have these certain pair of old turtlebeach x12 headset from my xbox 360 mind i'm on xbox one now, and it is completely broken so i have to tilt my head just to use it and it hurts my neck, and i also cant use any other earbuds cause my headphone jack output whatever was already messed up to begin with like it does not pickup any earbuds the only one is that one that i can use or a very specific kind idk.. i just would really like my audio back.
My System SpecsSystem Spec
.

01 Aug 2016   #4
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Ok so you have a genuine copy of Windows 7 (DVD) if I am reading this right? or did you use some other form of restore media because the majority of factory made machine have a special partition on the drive that one can use to restore the machine back to factory condition but doing that loses all data and programs that the owner has installed. You can also restore the machine by using the rescue dsik that one can make when acquiring the machine. So could you please clarify just what you used please.

Moreover there have been a lot of folks who have upgraded or what to 10 not liked it and have gone back to 7 and on the whole I reckon most of them have done that with no issues or at least very few. But if you are one of the few that have real issues then I am of the belief that having 10 on the drive that originally was 7 then it leaves remnants of 10 that cause problems.

Personally if I do anything like that I always use a new drive or at very least clean the original drive using DISKPART so that I know the drive is as clean as it can be - having said that using clean all with diskpart is even more thorough but much longer to do. Even better I clone the original drive and use the cloned drive to experiment with because it things go belly up then one always has the original drive to use.


Having said all this it seems to me that the drives for the audio are in some disarray or that the sockets may be faulty - at the board connection or the contacts inside them.
My System SpecsSystem Spec
01 Aug 2016   #5
Nazohh

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICIT2LOL View Post
Ok so you have a genuine copy of Windows 7 (DVD) if I am reading this right? or did you use some other form of restore media because the majority of factory made machine have a special partition on the drive that one can use to restore the machine back to factory condition but doing that loses all data and programs that the owner has installed. You can also restore the machine by using the rescue dsik that one can make when acquiring the machine. So could you please clarify just what you used please.

Moreover there have been a lot of folks who have upgraded or what to 10 not liked it and have gone back to 7 and on the whole I reckon most of them have done that with no issues or at least very few. But if you are one of the few that have real issues then I am of the belief that having 10 on the drive that originally was 7 then it leaves remnants of 10 that cause problems.

Personally if I do anything like that I always use a new drive or at very least clean the original drive using DISKPART so that I know the drive is as clean as it can be - having said that using clean all with diskpart is even more thorough but much longer to do. Even better I clone the original drive and use the cloned drive to experiment with because it things go belly up then one always has the original drive to use.


Having said all this it seems to me that the drives for the audio are in some disarray or that the sockets may be faulty - at the board connection or the contacts inside them.
Yeah, I've seen others have the problem and i do what they say like uninstalling/reinstalling the video drivers and such and nothing works and i really need the audio to work i don't like to break my neck with my headphones nor does anybody lol.
My System SpecsSystem Spec
01 Aug 2016   #6
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Ok now thinking on depending on your budget or having a really good friend can you try some new phones?? because it may be something to do with the voice coils inside the phone head pieces or the soldered connections in there. Further it could even be the cable to the phones as you did say they were quite old now.
My System SpecsSystem Spec
01 Aug 2016   #7
Nazohh

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by ICIT2LOL View Post
Ok now thinking on depending on your budget or having a really good friend can you try some new phones?? because it may be something to do with the voice coils inside the phone head pieces or the soldered connections in there. Further it could even be the cable to the phones as you did say they were quite old now.

I cant really buy anything lol i'm only 14 im in hs next year once i get my job i'm gonna save up for an insane desktop pc anyways lol. but nonetheless yeah i cant really buy anything and no i've literally tried 1000s of pairs of headphones only certain types work not even brand like i can have like 200 skull candy earbuds but maybe 20 of those will actually work. that was broken a long time ago i dont really mind about it i just want sound through my speakers again..
My System SpecsSystem Spec
02 Aug 2016   #8
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Well young fellow I am sorry I didn't live a little closer because I have a collection of phones that would make anyone's nose bleed LOL!! and I would gladly give you a couple of sets and also a spare audio system - Logitec Z313 which is just gathering dust but them's the breaks.

I am impressed that you are going to get a job of some sort to get your dream machine - not many are keen on doing that it seems to this old fellow right now.

Anyway good luck for the future I am sure sometime will turn up.
My System SpecsSystem Spec
06 Aug 2016   #9
Nazohh

Windows 7 Professional 64 bit
 
 

Yeah i really really want to build it its like $2000-3000 as soon as i get my job i'm saving up for it and a ton or razer equipment lol and yeah thanks for the offer man that would really help but yeah you're not closer to me so yep yep lol.
My System SpecsSystem Spec
06 Aug 2016   #10
ICIT2LOL

Desk1 7 Home Prem / Desk2 10 Pro / Main lap Asus ROG 10 Pro 2 laptop Toshiba 7 Pro Asus P2520 7 & 10
 
 

Yes well for around the $3K mark you should be bale to build a bit of a beast even for $2K you should get something very capable.

Now the thing to remember is to research everything thoroughly first and ask in here for advice and opinions on what you decide to go with. You will of course get members like myself who are fans of Intel and NVidia and there will be others that have their own ideas like AMD processors and graphics. In other words don't just go jumping in and buying the most expensive and flashiest looking parts you need the machine to do what you want it to do not just look pretty.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Audio on computer displays it's working but no audio is coming through




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
No audio is coming from computer because of service "windows audio"
i am running a windows 7 and my computer cannot play audio or play videos.there is a speakerphone in the bottom right of the screen that has a X over it.When i click it nothing happens.After a while then it opens and then freezes.Also when i open up services.msc and try to restart/stop "windows...
Sound & Audio
Realtek audio, Gigabyte mobo: strange-sounding audio, mic not working
I have a self-assembled desktop PC - full specs in the signature below, but in short, it has an AMD Phenom II X6 1090T processor on a Gigabyte GA-970A-DS3P mainboard, which uses a Realtek Azalia ALC887 on-board sound system. I have no loudspeakers and listen to the computer sound exclusively...
Sound & Audio
Audio Jack not working, but USB Audio is.
My self built computer recently had a change of motherboard, I now have a Asrock N68C-GS FX. The front cases' and computers back audio jack are not working, I have tried numerous headphones and speakers. However my USB headset works perfectly. My drivers are all up to date, I'm struggling to...
Sound & Audio
Asus onboard audio no longer working since enabling front panel audio.
My audio rear outs used to work, but even so, i was primarily using hdmi out from my video card. I was also diagnosing BSODs at the time and sent my mobo back to asus for an rma. When it got back, I placed it in a different case and attached the font panel audio. Due to a new living...
Sound & Audio
Onboard audio not working and audio drivers won't install
Hello everyone, I'm having a problem using my motherboardís onboard HD audio instead of my video cardís audio, so without further ado here is the situation; I have an Asus maximus iii gene motherboard which has a SupremeFX X-Fi built-in sound card (this is a very nice card provided you can...
Sound & Audio
No audio coming out of HDMI
Going to admit to being a bit of a noob here. Once upon a time I used to build computers and had to deal with insane driver problems and other issues back in the day, but fast forward a few years and now I'm faced with a driver problem and have no clue how to resolve. I have a Gateway P-6860FX...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 14:56.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App