Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Urgent Realtek soundcard problem


18 Nov 2009   #1
walsh

Windows 7
 
 
Urgent Realtek soundcard problem

Hello all Im new here

I really need urgent help with my Realtek soundcard.

My sound is completely off, I cannot find Realtek soundcard in Device manager (not listed), Add New Hardware scan does nothing. I know that it is possibble to disable the soudncard in BIOS but I've searched through BIOS and couldn't find any option with "Sound" or something similar to it.

I've downloaded the drivers for Win 7 installed them but nothing happens when I restart.

I have attached a screenshot from the Everest of my devices or you can slick the link below to see it.
http://i33.photobucket.com/albums/d7...g?t=1258572885

Does anyone know what the option would be in BIOS to enable/disable the onboard soundcard?

Or is there something else?

Thanks much!




Attached Images
 
My System SpecsSystem Spec
18 Nov 2009   #2
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by walsh View Post
Hello all Im new here

I really need urgent help with my Realtek soundcard.

My sound is completely off, I cannot find Realtek soundcard in Device manager (not listed), Add New Hardware scan does nothing. I know that it is possibble to disable the soudncard in BIOS but I've searched through BIOS and couldn't find any option with "Sound" or something similar to it.

I've downloaded the drivers for Win 7 installed them but nothing happens when I restart.

I have attached a screenshot from the Everest of my devices or you can slick the link below to see it.
http://i33.photobucket.com/albums/d7...g?t=1258572885

Does anyone know what the option would be in BIOS to enable/disable the onboard soundcard?

Or is there something else?

Thanks much!
Hi and welcome

To verify they are installed and working type device manager in search. go to the sound tab and see if your chipset is listed and if it has a yellow trianle on it. If it isnt listed or has a yellow triangle on it it needs to be reinstalled. also look for any "unknown" devices with yellow as they will need drivers as wekk


Kenn J++
My System SpecsSystem Spec
18 Nov 2009   #3
walsh

Windows 7
 
 

Hi zigzag3143 thanks for the quick reply,

The thing is I don't have a Sound tab in Device Manager?! and therefore no yellow triangle

Also, when I put my mouse cursor over the volume button in the right corner it says "No Audio Output Device is installed".
My System SpecsSystem Spec
18 Nov 2009   #4
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by walsh View Post
Hi zigzag3143 thanks for the quick reply,

The thing is I don't have a Sound tab in Device Manager?! and therefore no yellow triangle
curious what mother board?

Are there any other devices with yellow?
My System SpecsSystem Spec
18 Nov 2009   #5
walsh

Windows 7
 
 

Gygabyte GA-EP31-DS3L v2

No devices with yellow I have expanded all device tabs.
My System SpecsSystem Spec
18 Nov 2009   #6
Dwarf

Windows 8.1 Pro RTM x64
 
 

Hi walsh, and welcome to Windows 7 Forums

According to the Gigabyte page for your motherboard GIGABYTE - Product - Motherboard - Overview - GA-EP31-DS3L (rev. 2.0), you have Intel High Definition Audio. However, just to confuse things, the drivers page list it as Realtek and the specification page specifically as Realtek ALC888.

Given that, I recommend that you download the driver here: Realtek

Use the method that I describe in this Tutorial to install it: Device Manager - Install Driver - Vista Forums

Just noticed that you don't have a sound tab in device manager. Here is a link to the manual: http://europe.giga-byte.com/FileList...ds3l_2.0_e.pdf
Chapter 2 refers to the BIOS setup (page 31) and section 2.5 Integrated Peripherals (page 39) is the specific area you are looking for. Check that the option Azalia Codec is set to Auto as shown.
My System SpecsSystem Spec
18 Nov 2009   #7
zigzag3143

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by walsh View Post
Gygabyte GA-EP31-DS3L v2

No devices with yellow I have expanded all device tabs.
you have sound turned off in BIOS?

it has Home theater quality 8-channel High Definition Audio
My System SpecsSystem Spec
18 Nov 2009   #8
walsh

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Dwarf View Post
Hi walsh, and welcome to Windows 7 Forums

According to the Gigabyte page for your motherboard GIGABYTE - Product - Motherboard - Overview - GA-EP31-DS3L (rev. 2.0), you have Intel High Definition Audio. However, just to confuse things, the drivers page list it as Realtek and the specification page specifically as Realtek ALC888.

Given that, I recommend that you download the driver here: Realtek

Use the method that I describe in this Tutorial to install it: Device Manager - Install Driver - Vista Forums

Just noticed that you don't have a sound tab in device manager. Here is a link to the manual: http://europe.giga-byte.com/FileList...ds3l_2.0_e.pdf
Chapter 2 refers to the BIOS setup (page 31) and section 2.5 Integrated Peripherals (page 39) is the specific area you are looking for. Check that the option Azalia Codec is set to Auto as shown.

Thanks alot for the reply but I can't use your walkthrough because I don't have the sound tab in device manager and cannot see my realtek soundcard.
My System SpecsSystem Spec
18 Nov 2009   #9
Dwarf

Windows 8.1 Pro RTM x64
 
 

Have you checked the setting in your BIOS as I suggested at the end of my post?
My System SpecsSystem Spec
18 Nov 2009   #10
walsh

Windows 7
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by zigzag3143 View Post
Quote   Quote: Originally Posted by walsh View Post
Gygabyte GA-EP31-DS3L v2

No devices with yellow I have expanded all device tabs.
you have sound turned off in BIOS?

it has Home theater quality 8-channel High Definition Audio

This is not my computer I think it may be tuned off in BIOS but I don't know which option that should be so I can turn it on.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Urgent Realtek soundcard problem




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Urgent Realtek soundcard problem
Thread Forum
Realtek Soundcard No Backpanel Detection Sound & Audio
Realtek Soundcard Pitch Probleme mit Stereomix Sound & Audio
Solved Logitech 5.1 surround question and soundcard question IDT and Realtek Sound & Audio
Cracking with Realtek HD - New soundcard Sound & Audio
Creative Soundcard problem. Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:54 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App