Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No Audio Output Device Installed (error code 28)

29 Aug 2016   #1
uralowl

Windows 7 64 Bit
 
 
No Audio Output Device Installed (error code 28)

Hi there,

So when I woke up my computer from sleep this morning, for whatever reason, the sound didn't appear to be working. Nothing seemed to be amiss, but I simply wasn't getting any sound. When I clicked on the speaker icon and tried adjusting the volume, the bar would show up, but there'd be no sound.

So I tried restarting the computer, and the speaker icon now had a red cross next to it, and says "No audio output device is installed" when hovering over it. Clicking it brings up a "detecting problems" window, but it always says that no problems have been found, and/or that hardware changes may not have been detected.

When I go into device manager, there's no tab for "Sound", instead, it shows "other devices" with a question mark symbol next to it, and below it is "multimedia audio controller", which has a yellow warning triangle next to it. Trying to update the drivers does nothing, it apparently can't find any. When I click on the properties for the device, it says "The drivers for this device are not installed. (Code 28)".
I can't seem to find what manufacturer it is or what not, since it lists everything as being "not known".

My computer is a Windows 7 64 bit, doesn't appear to be having any other issues currently aside from the sound not working at all. I've tried plugging in headphones as well (via the USB) to see if I could get sound from that, but nothing.

I haven't made any changes to my computer prior to this, aside from the usual Windows updates it does automatically, but I believe the last one was over a week ago. I did have a very similar problem to this about 2-3 years ago, where no matter what I tried the audio wouldn't work at all. I upgraded my PC from Vista to Windows 7, and still nothing. I ended up having to take it in to a repair store to be looked at, and they had to replace the sound card physically. I hope this current sound card isn't dying again.
Any advice?

Edit: So I tried my headset again, and it looks like I CAN get sound when I've got the headset plugged in via the USB. The speaker icon shows up normally again, and I can get sound perfectly fine through the headphones. It still shows the same results in device manager though, with the "multimedia audio controller" still having a clear issue, and it still won't work with just the standard speakers on the computer, the speaker icon just goes back to having the red cross as soon as I unplug the headset.


My System SpecsSystem Spec
.
29 Aug 2016   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

The USB headset has its own "sound card" built in and does not use the PC's and the reason you have sound in the headset.

I have no idea what sound you have, can't find out anything on the limited system spec's you have posted.
Considering the age, I could have an early version of Realtek, but it could also have some other sound.
My System SpecsSystem Spec
29 Aug 2016   #3
torchwood

W7 home premium 32bit/W7HP 64bit/w10 tp insider ring
 
 

Hi Uralowl,
Open device manager go to the problem device,
Right click >> properties >> details>> scroll down to Hardware IDs.
post the details.

Roy


Attached Images
No Audio Output Device Installed (error code 28)-auddet.png 
My System SpecsSystem Spec
.

29 Aug 2016   #4
uralowl

Windows 7 64 Bit
 
 

I tried shutting down the computer completely, instead of simply restarting. After switching it back on, the sound seems to be functioning normally again now, as if nothing ever happened. This is very similar to the last time I was having issues with the sound; it was an on-off issue for about a year, where the problem would randomly occur every few months or so for about a week or less, and then it would disappear again for another set of months.

I've had this computer for about 7 years, only done a few hardware changes to it since (aside from changing the soundcard, I've also had the change the CMOS battery once when the last one died, and installed a new hard drive alongside my current one 2 years ago).
I have to wonder if my computer has some kind of issue of not recognising the sound card on some occasions?

Quote   Quote: Originally Posted by torchwood View Post
Hi Uralowl,
Open device manager go to the problem device,
Right click >> properties >> details>> scroll down to Hardware IDs.
post the details.

Roy
From what I'm currently seeing under Hardware IDs (now that the sound is currently working):

My System SpecsSystem Spec
Reply

 No Audio Output Device Installed (error code 28)




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
No Audio Output Device is installed, HDMI Audio Out Works
No sound. Little speaker with the red 'x' appeared yesterday I have gone through the whole update drivers circus to no avail, my laptop can't detect that it has speakers built in so it doesn't bother finding a driver for them. This is where I am at: - Intel Display Audio is the only driver...
Sound & Audio
No Audio Output device is installed. CODE 10.
I would literally kiss the person even if I have to cross the seven seas if he/she gives me the solution to this goddamn problem! CPU: Dell Optiplex 745 OS: Windows 7 Enterprise x64 RAM: 2GB Processor: Intel(R) Core(TM)2 6700 2.66GHz Hard drive: 250GB Graphics card: Nvidia Geforce 210 (1GB)...
Sound & Audio
Sound error "no audio output device is installed"
Recently when I was trying to enable my sound card so I could make YouTube videos, I managed to somehow break my sound. I have a windows 7 64bit computer that runs realtek hd audio and nvidia hd audio. I have tried reinstalling windows and that does not work, as it comes up with an error message...
Sound & Audio
No audio output device Is installed error
Hey there, I'm getting the error on my volume; "No audio output device is installed" Any fix for this? Thanks in advance. :cry:
Sound & Audio
Realtek Audio: No Audio Output Device is Installed
Hello. Im having the dreadful "No Audio Output Device is Installed" problem on my realtek audio. It worked some months ago, but im in no position to do a roll back. Im sure the hardware is just fine, it works with Ubuntu. The computer is a Dell Vostro 430. My OS is win7 64bit. I tried...
Sound & Audio
"Audio output device not installed", code 10, presario v3020US problem
Hello all! So, I've just installed a fresh version of Windows 7, coming from Ubuntu 10.04. Everything seems to work smoothly, except for the little problem of having NO SOUND! I've tried everything I can think of or find anywhere on the internet, and nothing seems to be making any difference....
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:12.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App