Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 Sound Stopped Working, All Diagnostics Fine

19 Oct 2016   #1
wpettine

Windows 7 Professional 64 Bit
 
 
Windows 7 Sound Stopped Working, All Diagnostics Fine

After installing a new Ethernet card, all audio output from my Dell desktop stopped working (front and back). I am using the factory installed Realtek High Definition Audio which is at Location 0 (Internal High Definition Audio Bus). Every diagnostic on the desktop, however, is showing no issues. This includes the volume mixer, the Realtek Audio Manager, Device Manger, the Control Panel's Sound tab and everything else I could find recommended in various online forums. These all show normally functioning audio. This means that when I play something on youtube, or invoke system sounds via Matlab, the mixer shows everything is good, but there is no actual audio output. I have a NVIDIA video card running two monitors, but they are DVI and their sound output is disabled.

Solutions tried:
-Restarting the computer
-Uninstalling driver and reinstalling driver
-Uninstalling driver and reinstalling latest Reaktek driver
-Sound troubleshooter (no issues)
-Fiddling with the Realtek Audio manager advanced settings, connector settings and speaker configuration
-Taking out the new Ethernet card
-Disabling and then re-enabling the reaktek driver
-Disabling and then re-enabling the NVIDIA sound driver
-Plugging into the front jacks
-Plugging into the back jacks
-Plugging into the monitors
-Connecting speakers to the above locations
-Connecting headphones to the above locations

We use this as an experimental machine in a research lab, and really need the audio for subject feedback.


My System SpecsSystem Spec
.
20 Oct 2016   #2
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

First thought, is the "Speakers" (Realtek) set as default playback device?

Also, since an expansion card was installed, check the motherboard for a connector that could have been inadvertently disconnected or cocked.
My System SpecsSystem Spec
20 Oct 2016   #3
wpettine

Windows 7 Professional 64 Bit
 
 

Thanks so much for the reply. As you can see from screenshot, the speakers/headphones are set as the default and the HDMI outputs are disabled. I inspected the motherboard, and all cabling is intact.


Attached Images
Windows 7 Sound Stopped Working, All Diagnostics Fine-sound-output-defaults.png 
My System SpecsSystem Spec
.

20 Oct 2016   #4
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

When you have uninstalled/reinstalled the sound drivers, did you (1) uninstall (2) restart the PC (3) reinstall the drivers? If not then the original problem can still be there.

If you uninstall the Realtek in the Device Manager and also uninstall the drivers, then restart, when Windows starts it will install the generic, basic function, High Definition Audio drivers. See if it works with this. If it does, that says the hardware is OK, however, if it does not work that would suggest a possible hardware problem with the sound chip/motherboard.
If it does work OK with the High Definition Audio drivers, install the correct Realtek drivers and test to see if its working OK.
My System SpecsSystem Spec
20 Oct 2016   #5
wpettine

Windows 7 Professional 64 Bit
 
 

Thanks again for the response!

When I did the first driver uninstall/install, yes I restarted the computer. I actually did this a couple times.

I just tried with the High Definition Audio drivers and there was no change.

I'm a bit confused as to how installing the Ethernet card would damage the motherboard. 1) The slot for the card is far from the audio components, 2) both the front and back audio ports stopped working simultaneously, 3) all diagnostics are fine. Are these assumptions wrong? I don't know a ton about how Windows 7 works under the hood.

Thanks again for helping me solve this issue. I appreciate your time!
My System SpecsSystem Spec
20 Oct 2016   #6
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

Static electricity potentially can harm components on the motherboard. When I work on a PC (I'm a retired network and help desk manager) I use a "grounded wrist strap" to avoid any static electricity problems. Whether that is what happened ?????

If it is a hardware problem as both front and rear ports stopped working points to the sound chip, too.

One remote possibility is that Windows is causing the problem. However, the only way to prove that would be to do a complete reinstallation. I've seen some audio problems that were fixed by a reinstall.

Another way to determine if the sound chip is bad or good would be to load Ubuntu Linux (it can be run from a CD) and see if sound works in Linux. If it does that would point to a Windows problem. If sound does not work in Linux it points to a hardware problem.

Sorry if I'm rambling on. Just typing as thoughts come up.
My System SpecsSystem Spec
22 Oct 2016   #7
fireberd

Windows 10 64 bit
 
 

So, what is the final outcome?
My System SpecsSystem Spec
22 Oct 2016   #8
wpettine

Windows 7 Professional 64 Bit
 
 

Thanks again for following up! For now, I've configured an arduino to act as a hacked sound card, allowing us to output audio feedback to subjects during the experiment. I gave a quick pass at booting from Linux, but there were driver issues for the monitor that will take more time to work out than I have available at the moment. When I take a deeper look, I'll make sure and post the results back on the forum.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 Sound Stopped Working, All Diagnostics Fine




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Getting chrome has stopped working popups but chrome still runs fine
I'm getting a pop up that tells me chrome has stopped working when I start up chrome. Then I get more of these pop ups as I browse the web. The pop up tells me chrome has stopped working when it actually hasn't. Anyone know how to fix this?
Browsers & Mail
Sound stopped working
Sound stopped working..tried to do system recovery still the same..Nothing in device manager 'Sound video and game controllers is marked with x.IDk what is the problem help pelase:cry::cry::cry::cry:
Sound & Audio
Mic stopped working with programs, works fine with monitor check?!
So this happened before. I bring my computer over to a friends house for a couple days, then when bringing it back to my house and hooking it back up the mic does not want to work with skype or any program that records. Had this happen last week then it just fixed itself. As of right now...
Sound & Audio
directx Diagnostics tool stopped working?
When I try to go to run and type dxdiag.exe Is tells me this. Also I have been trying to get a game to work. On my PC it will not work. I have been talking to EA sports about it for 4 days now. This is the only other thing they have told me to try was update direct x Now I did and it is doing this...
Software
Sound stopped working
Hi, I have a quite odd problem. I have an Abit AB9 Pro mobo with a Realtek sound chip on it. Earlier today I rebooted my machine and when it came back up Windows told me I didn't have a sound card installed. I went into device manager and I saw that under "Sound, video and game controllers"...
Hardware & Devices
New computer windows 7, sound stopped working in a week
So, I bought and set up my new computer a week ago a HP Pavilion p6204y. I used my already owned 2.1 speaker system that I used on my old computer. Everything was working great. Last night, I noticed something odd with my speakers; each time I opened a new window a different high pitched sound...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 17:25.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App