Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Lost HDMI Audio in Windows 7 on Laptop

29 Nov 2009   #1
SoulIntake

Windows 7
 
 
Lost HDMI Audio in Windows 7 on Laptop

Hello,

I have a Sony VAIO VGN-AR390E laptop. It has a SigmaTel High Definition Audio device and an Nvidia 7600 GT. My HDMI audio doesn't work and I have tried for hours today to get it working again. It previously worked just fine in Windows Vista. I am connecting it to an Integra 7.8 receiver which has video pass through via HDMI to my Mitsubishi WD-73737 monitor. I have tried connecting straight through to my TV with no luck in the audio department, and also to someone else's TV with no luck in the audio department. However, a different laptop's HDMI audio worked just fine. The image is displayed correctly though.

Today I tried uninstalling my current nvidia drivers (195.62) from laptopvideo2go and installing 2 different sets of video drivers provided by Sony for my laptop that are a bit dated now. No luck. I uninstalled and re-installed the current audio drivers by Sony. No luck. I also tried the previous version of the audio drivers without joy too. I also installed the Intel chipset drivers too without luck. When I go to the control panel and click sound and properties, I am setting the HDMI/SPDIF output to default and disabling the speakers/headphones option. The speaker icon in the taskbar shows the sound levels going up and down while playing material back- but I can never hear anything. I've tried the 44khz, 48 and 96 options, and Dolby Digital, DTS checked and unchecked and nothing makes a difference when I'm trying to test them. Everything used to work with my receiver except for the WMA Pro option. Now my receiver just says "No Audio Stream Detected" while I'm trying everything. I did have the K-Lite Codec package installed but since deleted it. I also tried messing with the AC3 Filter- and also deleted. No luck there either. I've tried powering down and resetting all of my equipment many times. I'm out of options- any suggestions are very welcome!


My System SpecsSystem Spec
.
29 Nov 2009   #2
torrentg

7600.20510 x86
 
 

My System SpecsSystem Spec
30 Nov 2009   #3
SoulIntake

Windows 7
 
 

Are you trying to say that this will fix the HD Audio problem... and that the laptopvideo2go drivers were the cause?
My System SpecsSystem Spec
.

30 Nov 2009   #4
torrentg

7600.20510 x86
 
 

No, I'm not saying that.

What I'm saying is that since it's not working for you, possibly give that a try since it uses the latest driver possible. Maybe it will help.

Good luck if you do.
My System SpecsSystem Spec
05 Jan 2010   #5
SoulIntake

Windows 7
 
 

Hey, I followed all of your steps and correctly installed the newest nvidia drivers manually. I also re-installed the latest audio drivers from Sony. I still get the picture through HDMI, but zero sound output. HDMI/SPDIF is selected as the default device and the speakers/headphones device is disabled. I tried all the different format outputs with no results. The HDMI cord is fine, another computer and other devices work fine plugged in using it. I'm at a loss as to what to do...
My System SpecsSystem Spec
14 Jan 2010   #6
techease

windows 7 ultimate
 
 

Were you able to get video drivers that acutally work? I can only get the standard vga adapter (that comes with win7) to work. I tried multiple drivers from Sony, and laptopvideo2go, and none seem to give me the full resolution.

I have Windows 64bit, which may be part of the problem. What drivers were you able to get to work for the video?

Thanks.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Lost HDMI Audio in Windows 7 on Laptop




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
HDMI audio issues from HP laptop to tv
I have an HP Pavilian dm4 with windows 7 and a I5...i have been using the hdmi cable with no issues until recently. Now the video will show up on the screen, but i do not have sound. I have tried switching cables, and double checking every volume is on and there is no mute activated but still no...
Sound & Audio
Dell Laptop has lost ability clone screens with Soniq TV via HDMI.
I had previously cloned screens between the Dell Laptop and my Soniq TV via HDMI with no problem. Today the laptop no longer is able to do this. In the screen resolution menu there are only options to extend or put the screens on only the laptop or only the tv. In the Nvidia control panel there is...
General Discussion
hp laptop audio and video problems (unless connected through hdmi)
Problem started a little over a month ago on my HP laptop running Windows 7 64bit. When I connect the laptop to my either of my TVs through an hdmi cord everything works fine. Videos run smoothly and the audio is in sync as if there's no problem. If I try to watch a video on just the laptop...
Sound & Audio
Need Help : Audio won't work when I attach my HDMI cable to my laptop
So yeah, I use a HDMI - HDMI cable to my laptop whenever I want to watch DVDs on it. It used to be that the audio would work, but now that does not seem to be the case. I've tried rolling back to previous versions but to no avail. And yes, i've lurked through all the previous threads but to...
Sound & Audio
Disabled HDMI audio in sound drivers, but also lost visual display!
I usually have my computer connected to my LG TV via HDMI cable, recently I tried disabling the sound from my LG TV, so it just played through my computer speakers, however when I disabled the HDMI driver in the sound driver menu, I also lost visual display. I reconnected my computer through VGA,...
Hardware & Devices
Windows 7 - HDMI out no audio - Intel HDMI audio
Hey everyone, I recently upgraded to Windows 7 (Build 7100) from Vista (32 bit) and am having trouble getting audio from my HDMI out port. I am using the Mobile Intel 965 Express Chipset and have upgraded to the latest available driver but still no luck. I have attached a screen shot of my...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:53.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App