Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Odd audio problem since Win 7 install


30 Nov 2009   #1

Windows 7
 
 
Odd audio problem since Win 7 install

I have an odd problem with Windows 7. When the PC boots the audio does not work. If I look at the audio setting everything looks good and you can see the audio level meter bouncing up and down.

After playing around with various options to no effect I finally tried re-seating the 3.5mm jack that feeds the amp and audio made good. So I thought at that point the jack had come lose. However next time I rebooted my PC it was mute again, re-seat jack and it's back!

I have had this PC and amp setup running fine on Vista for the last 8 months. It's only since installing (Clean install) Win 7 that these problems have occurred.

My System SpecsSystem Spec
.

30 Nov 2009   #2

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7600
 
 

do you have realtek hd audio manager ?
My System SpecsSystem Spec
30 Nov 2009   #3

Windows 7
 
 

I have an ASUS P5E motherboard and use the on-board soundcard this is an SupremeFX II 8-channel HD codec: ADI AD1988B.

Is the Realtek audio manager software?
My System SpecsSystem Spec
.


30 Nov 2009   #4

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit 7600
 
 

kind of, realtek is the sound card on my pc and has realtek drivers, the audio manager allows you to configure the rear speaker jacks and choose the sound settings you want ie club ,lounge,bathroom etc i just wondered as my install reset the check box in audio manager which cut the sound to my amp, if you had realtek sound then i had poss solution
My System SpecsSystem Spec
30 Nov 2009   #5

Windows 7
 
 

It seems that there is nothing coming out of the audio port till the jack is removed and replaced after each boot. It's as if this maneuver kicks the sound-card into life somehow. Very very strange.
My System SpecsSystem Spec
30 Nov 2009   #6

Windows 7/Windows XP
 
 

Its probably something to do with the drivers for your audio card.
I have an Asus M2N-MX, nForce 430 chip set I believe, and when I used certain soundMax driver/manager programs, it would constantly spam messages saying the jack has been plugged in, and then that it was unplugged. Even on the microphone port, which has nothing plugged into it. Its clearly the driver/software.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Odd audio problem since Win 7 install




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 04:21 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33