Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound after windows 7 installation

02 Dec 2009   #1
Whasky

Windows 7 Professional
 
 
No sound after windows 7 installation

Hi Guys,

I really need some help. I only installed Windows 7 Professional which was previously Vista Business and now my audio output device is gone. No sound drivers. I installed RealTek drivers but didn't work. I went ahead to install the original C-Media PCI Audio Device for vista. The sound started working but then all other programs (internet explorer, windows media player, adobe 9 professional, windows media center, etc) stopped. Once I uninstalled the PCI driver then they work again.
Please, any suggestions to help me get my sound back without affecting other programs?

The sound card was manufactured by SIIG Inc (SoundWave 5.1 PCI). Anybody with information? I need to get my sound back. Please, help. Thanks.


My System SpecsSystem Spec
.
02 Dec 2009   #2
fireberd

Windows 7/10 64 bit
 
 

If you went from Vista Business to Win 7 Pro I assume you had to do a complete new install, not an "in place upgrade" With a new install on many PC's, the install sequence is (1) Install Windows (2) Install (motherboard) chipset drivers (3) Install device drivers. One of the prime things the chipset drivers do is define what devices are on or attached to the motherboard. If you didn't install the motherboard chipset drivers (if it's applicable to this motherboard) that could be the problem. If there are chipset drivers, install them then install applicable OS sound drivers and it should work. If there are Win 7 specific drivers available use them, if not Vista drivers usually work.
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2009   #3
smarteyeball

 
 

Quote   Quote: Originally Posted by fireberd View Post
If there are Win 7 specific drivers available use them, if not Vista drivers usually work.
I have a c-media based PCI card as well and the 'original 7 beta' drivers that were available for my brand of card also stopped apps from loading. (They will still work, but require elevated permissions which was a PITA)

Until there are better/proper drivers available for your card, try the Vista drivers.
My System SpecsSystem Spec
.

02 Dec 2009   #4
Whasky

Windows 7 Professional
 
 

Thanks a lot Guys. Just replied to let you know that your advice worked. It's good to be in a forum of the sort. We really learn a lot. Thanks again.
My System SpecsSystem Spec
02 Dec 2009   #5
reghakr

Windows 7 Pro & Vista Home Premium
 
 

My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound after windows 7 installation




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 installation compatibility report- remove installation disc
I am trying to install Windows 7 on my laptop. When I click on "upgrade" it takes me to a compatibility report that says "the computer started using the windows installation disc. Remove the installation disc and restart your computer so that windows starts normally." When I remove the disc and try...
General Discussion
On fresh win 7 installation no network and sound drivers
Hi! I just installed windows 7 on my old PC (CPU 2.8 Ghz) and windows work great (very fast). But the internet and sound don't work. I tried to search for the drivers everywhere, but I cannot find anything. And I also cannot search with this PC, because I don't have internet connection on it....
Drivers
No headphone sound after Windows 7 clean installation
Hello everyone. I will just copy what I have written to Toshiba troubleshooting forum - unfortunately, they have not answered yet. -------------------------------------------------- Hello. I recently performed a clean installation of Windows 7 Home Premium. Before that on preinstalled...
Sound & Audio
No sound after new videocard installation.
Hello! I am a new member and I have registered here just because I require computer support. Forgive me if I am an XP user and joined an Win7 forum. But I hope you can help me out here. First of all my computer specs: AMD Athlon 63 Processor 3500+ at 2.2Ghz (single-core) 1GB of RAM A 2GB...
Sound & Audio
Wireless headphones give no sound after new Monitor Installation
I bought These wireless headphones about 3 months ago at Future Shop. When I first installed them to my computer, they were working very fine until two days ago when I had to change my monitor because the screen lights died out. I then, bought a new monitor LCD P2770FH 27" manufactured by Samsung....
Sound & Audio
No sound after Win7 installation
Hi! I have installed Win7 on my HP dv6316eu, after using Vista previously. Since then I have no sound on the internal speakers (headphones work) anymore and some of the soft touch buttons are not working anymore. (HP says that this Notebook is not supported with Win7 as OS). I have tried several...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:24.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App