Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Onboard Realtek Audio ALC883 is not detected

04 Dec 2009   #1
insleyg

Windows 7 Professional x64
 
 
Onboard Realtek Audio ALC883 is not detected

I installed Windows 7 Pro x64 and did all the updates but no sound. I have tried installing the latest drivers for the 64bit for the Realtek ALC883 but it still did not work. I did not think it would since Windows 7 is not detecting the onboard audio device. I have tried disabling the audio hardware in the bios and booting to windows then doing restart and re-enabling the onboard sound in bios and booting to windows. It is still not being detected by Windows 7 Pro x64. Any ideas?

Thanks for any help you can provide
Insleyg

MB - Asus M2A-VM


My System SpecsSystem Spec
.

04 Dec 2009   #2
Crispy

Windows 7 Ultimate x64 Service Pack 1 (Build 6.1.7601)
 
 

Try reset your Bios to Default settings.
My System SpecsSystem Spec
04 Dec 2009   #3
insleyg

Windows 7 Professional x64
 
 

I tried your suggestion, unfortunately no audio device is seen as installed. I tried loading the x64 vista version of the drivers in compatablity mode, after doing what you suggested, and they installed fine with no errors but I still no sound.
Any other suggestions would be helpful. My Award Bios version 0804.

Thanks
Insleyg
My System SpecsSystem Spec
.


04 Dec 2009   #4
Crispy

Windows 7 Ultimate x64 Service Pack 1 (Build 6.1.7601)
 
 

Update your bios: ASUSTeK Computer Inc.
My System SpecsSystem Spec
06 Dec 2009   #5
insleyg

Windows 7 Professional x64
 
 

Updated the bios. The sound works now!. Also, the update cleared up a problem I was having with video display.

Thanks
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Onboard Realtek Audio ALC883 is not detected




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
No sound from onboard audio (Realtek High Defition Audio)
Hey Guys, So here it goes, I normally have my Logitech z-5500 speakers connected to the onboard sound output (green,yellow and black) as well as my Plantronics 780 connected to the front panel USB port. I used to be able to play music through any one without any problems, just had to select...
Sound & Audio
PLS HELP! Onboard realtek hd audio always says 'NOT PLUGGED IN' now
Hi guys, this is my first post in this forum. Sorry it is gonna be a long one. So here it goes.. Recently i re-assembled my computer. Everything was working fine until yesterday when I decided to put a sound card (creative 5.1vx) and then a graphics card (ati raedon hd 5450) in. The sound card...
Sound & Audio
Onboard Realtek ALC658 no audio
Is anyone having a problem with their ALC658 chipset? I bought a motherboard that came out of a Compaq with that chipset and am having no luck using the Realtek drivers. No audio whatsoever. Also, I'm trying to manually install the .inf files and Windows 7 doesn't recognize any devices to...
Sound & Audio
Onboard Realtek ALC658 no audio
Is anyone having a problem with their ALC658 chipset? I bought a motherboard that came out of a Compaq with that chipset and am having no luck using the Realtek drivers. No audio whatsoever. Also, I'm trying to manually install the .inf files and Windows 7 doesn't recognize any devices to...
Drivers
Realtek ALC888S onboard audio, no analog detected
Hello there, i have a Asus IPIBL-LB motherboard with realtek ALC888S audio onboard, since a few days ago, after i did a clean instalations of windows 7 ultimate 64, the sound board was detected and windows install it, no problems, BUT... i don not hear anything when i went to the Sound properties...
Sound & Audio
Realtek Onboard HD Audio
Hi folks, I am running Windows 7, on an Abit IB9 mobo which has Realtek HD Audio on board. I have just installed Skype and cannot get the sound playback in my headphones to work. Sound plays fine in the 2.1 speakers My mic works fine using the generic MS drivers from Win update.
Drivers

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 12:14.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App