Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Windows 7 Audio pops, skips, stops

02 May 2010   #11

Windows 7

Thanks Aphelion - found my problem using DPC- my Network Adapter is causing bad latency (16,000ms+ !)

So I updated the drivers, no help... then thought about what was using my Network Adapter the most, and uTorrent came to mind (I have ~75 torrents seeding). I exited uTorrent, and voila, problem gone. Latency Checker shows all green, and audio is playing perfectly.

So, some Googling later and I come across this thread

Post #34 lists two Preferences in uTorrent to change, which I've now changed. So far so good, although the problem usually only appeared after an extended amount of time running uTorrent, so time will tell if this is a permanent fix.

Hope this helps someone-


My System SpecsSystem Spec
07 Jun 2010   #12

Windows 7

Well.. changing my settings in uTorrent didn't help - the problem comes back after an extended period of time. A periodic restart of uTorrent fixes the problem, but obviously isn't ideal.
My System SpecsSystem Spec
07 Jun 2010   #13

Windows 7 Home Premium

Quote   Quote: Originally Posted by kerph32 View Post
Well.. changing my settings in uTorrent didn't help - the problem comes back after an extended period of time. A periodic restart of uTorrent fixes the problem, but obviously isn't ideal.
A BIOS update and audio driver update are what I'd be looking into next. Are you running the Realtek 2.48 driver?

As I posted before, a BIOS update made a noticable difference in the manner my Gigabyte motherboard handled hardware devices, DPC latency was reduced across the board.

My System SpecsSystem Spec

12 Jun 2010   #14

Windows 7

Hmm.. I'm running TinyGrab

Something's not right, if you're asking about 2.48... ?
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2014   #15

Vista Home premium 32 bit

Quote   Quote: Originally Posted by JoshuaC View Post
I came here to post the same question. My issue stems from Winamp, youtube, games, wmp, and pretty much anything that makes sound on the computer. I have tried different speakers and reinstalled the drivers from vendor's site. I am using the onboard sound from my ASUS M3A.
The problem seems to have started last night.
Maybe it is the motherboard?
I have been looking for a reason to replace it.
Oh and I think the sound is a Realtek ALC883.
The only time I get the garbled audio is after the PC sleeps. I usually go into Device Manager and Disable/Enable the "Realtek HD Audio Device", which clears up the problem.

Thank you! This simple fix finally solved my problem- which was highly annoying.
My System SpecsSystem Spec
05 Aug 2014   #16

Windows 7/10 64 bit

Many times, when there is a problem after standby/sleep, a driver is the problem. Get the latest RealTek driver from the RealTek site and see if that helps. May not even be the sound driver, but some other driver.

My System SpecsSystem Spec

 Windows 7 Audio pops, skips, stops

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Audio dropouts/Pops
This has been an issue on both my old/new PC, I cant ever figure out how to fix this but it's been driving me mad. It randomly just gets worse at the worst times. I ran LatencyMon for a few minutes and got this: Audio pops - This latency issue has been going on since my old PC, my...
Sound & Audio
EMU 0404 USB Audio pops,clicks,glitches... on Windows 7
Hello; My "desktop" system is; Intel Core2 Quad CPU Q9550 @ 2.83GHz 4.00 GB Ram Graphic Card: Ati Radeon HD 4800 series (updated) Motherboard: Gigabyte GA-EP45C-DS3R (updated) Windows 7 (32 Bit) Build 7100 also I'm using;
Sound & Audio
Raid Server - Video/Audio Skips When Streaming Media
Hello, I have a problem running movies through my newly built server w/ RAID. I'll give you the specs of the server first: Inter(R) Core(TM) 2 Quad CPU Q8400 @ 2.66Ghz, 4GB RAM 64 Bit OS Windows 7 RAID I just built a server running RAID with 3x 2TB hard drives, and an extra 1.5 TB hard...
Network & Sharing
Audio playback from any app skips and lags
Alright, here goes. I just bought a new laptop with windows 7 home 64 bit and I am having horrid issues with the audio. Playback from any app skips and lags constantly and monitoring in DAW apps is to choppy too be practical. I've been doing some reading and I've update all the driver, removed...
Sound & Audio
streaming movies skips/stops every time under Windows 7
Almost every time I watch iPlayer or a streaming movie site, the movie just stutters and keeps buffering, for about half a second. It repeates this thing every 10-30 seconds! I tried the Microsoft drivers, and I have downloaded the newest Marvell drivers for my network card, but nothing changed....
Network & Sharing
Audio playback skips
Hello, I recently installed Win 7 on my computer (Core2 Duo E6300@1.86GHz, Intel DP965LT mobo, 2GB RAM, 320GB Seagate SATA HDD, Sigmatel integrated audio, NVIDIA GeForce 7600 gfx card). I find that audio playback is skipping - every 10-15 secs it skips. This happens regardless of the...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 00:56.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App