Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.



Windows 7: X-Fi Platinum working really bad

19 Jan 2010   #1

Windows 7
 
 
X-Fi Platinum working really bad

Hello guys! first time for me asking for computer solutions on a forum so please point out if i'm doing anything wrong.

Anyways i'm having some problems with my X-Fi Platinum card and can't for the life of me find out what's wrong.

The sound is working but it's reaaally low, Have to crank the speakers(Z-5500) halfway to have a normal volume but this results in alot of static sounds when no sound is playing which is really annoying.

And i have to use Stereo settings aswell cause if i use 5.1 i get the words most awful BOOM from the bass unit.

I have the latest drivers, windows 7 64bit and even tried downloading some windows 7 specific tools but nothing seems to work.

And also my microphone seems to have taken a beating about this since when i speak people tell me it sounds like i'm sitting on a airport runway with a Boeing 747 taking off right next to me.

Anyways if anyone would take some time out of their life and help me i would really appreciate it.

Thanks in Advance

My System SpecsSystem Spec
.

19 Jan 2010   #2
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Idolator, welcome to the forums.

One thing to check first,



Don't know how or why, but occasionally after installing the drivers, the individual speaker levels will be lower than the main volume.

Also are you connected to the speakers via digital or analogue?

For the mic have a poke around in the Windows settings. Make sure the mic boost is enabled, try different levels, and on the Advanced tab try a lower setting or two and see if that helps.
My System SpecsSystem Spec
19 Jan 2010   #3

Windows 7 Home Premium x64
 
 

If you can't get anything to work I would recommend trying the daniel K drivers. IMO Creative has done a piss poor job and putting out quality drivers. I haven't had one to work yet. But daniel K's work great. Try this if you can't get it resolved using creative's drivers.

SB X-Fi Series Support Pack 2.0 by Daniel.K - Guru3D.com Forums
My System SpecsSystem Spec
.


19 Jan 2010   #4

Windows 7
 
 

hehe sorry for maybe being retarded but what's the difference between analog and digital connectors for the speakers?^^
My System SpecsSystem Spec
19 Jan 2010   #5

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Good question, I've only seen analog plugs on speakers themselves. I've seen digital inputs to amps but I guess things change.
My System SpecsSystem Spec
19 Jan 2010   #6
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

With the z5500 if you use the digital connection, the speakers are doing the decoding using their own built-in DAC. If using analogue it is using the DAC on the sound card. In your case the X-Fi has a much better DAC on it, hence better sound when using the analogue connection.
My System SpecsSystem Spec
19 Jan 2010   #7

Windows 7
 
 

and how would i go by using this analog connection? :P
My System SpecsSystem Spec
20 Jan 2010   #8

Windows 7 Ultimate X64
 
 

You have a X-Fi Platinum sound card hooked up to Logitech Z-5500 that is a nice setup, but i you need to check the rear of the sound card if all speaker inputs are properly connected in the sound card.....you'd be surprised how many people insert in the wrong area of the sound card.
if you output the signal via a digital connection that would be done via digital optical output (sound card) to your Z-5500's (optical input).
Configure your 5.1* playback to properly output sound to your Z-5500's and i guarantee it will sound great


Attached Thumbnails
X-Fi Platinum working really bad-z5500_control_centre.jpg  
My System SpecsSystem Spec
Reply

 X-Fi Platinum working really bad





Thread Tools



Similar help and support threads for2: X-Fi Platinum working really bad
Thread Forum
"Sony Movie Studio Platinum Has Stopped Working" *Picture Provided* BSOD Help and Support
Solved Zebronics Platinum 600W PSU Hardware & Devices
WinX DVD Ripper Platinum Software
SoundBlaster Audigy 2 ZS Platinum and Win 7 ? Sound & Audio
Sound Blaster X-FI Platinum Hardware & Devices
Printmaster 11 Platinum Software

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:14 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33