Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No 5.1 on CMI8738


15 Feb 2010   #11

Win7
 
 

What has ram anything do to with sound????Its just that the driver(it doesnt matter that the chip is the same)isn't for this card.....The driver from cmedia site is working fine except theres no 5.1

My System SpecsSystem Spec
.

15 Feb 2010   #12

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by aqth3r View Post
What has ram anything do to with sound????Its just that the driver(it doesnt matter that the chip is the same)isn't for this card.....The driver from cmedia site is working fine except theres no 5.1
Soundblasters, Hauppauge Tuners, and several other PCI solutions have trouble under 64-bit Vista and 7 when over 4GB of RAM is installed. The reason? PCI cards map portions of their address space into RAM. More than 3GB of flat address space was unheard of when the cards were designed so they map the card into the 3-4GB space. Since Windows is using that space too you get a conflict.

Try this -- run msconfig, under boot tab, advanced options, temporarily limit maximum memory to 3GB and reboot. Uninstall and reinstall the driver software and see if that fixes it.
My System SpecsSystem Spec
15 Feb 2010   #13

Win7
 
 

I did as you told and removed 2 gigs....same freezing problem(with the drivers Diamond drivers)
My System SpecsSystem Spec
.


15 Feb 2010   #14

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by aqth3r View Post
I did as you told and removed 2 gigs....same freezing problem(with the drivers Diamond drivers)
Seems there are several varieties of that chip. Open Start, type devmgmt.msc and press enter. Expose the device you're having issues with and double click it. Choose the Details tab and then the Hardware Ids from the drop-down. Please post that data here.
My System SpecsSystem Spec
15 Feb 2010   #15

Win7
 
 

Pci\ven_13f6&dev_0111&subsys_011113f6&rev_10
pci\ven_13f6&dev_0111&subsys_011113f6
pci\ven_13f6&dev_0111&cc_040100
pci\ven_13f6&dev_0111&cc_0401
My System SpecsSystem Spec
15 Feb 2010   #16

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by aqth3r View Post
Pci\ven_13f6&dev_0111&subsys_011113f6&rev_10
pci\ven_13f6&dev_0111&subsys_011113f6
pci\ven_13f6&dev_0111&cc_040100
pci\ven_13f6&dev_0111&cc_0401
Uninstall anything from control panel related to any drivers you've tried then remove that device from device manager and make sure to check the box to "delete the driver software". Then try installing this:

http://www.cmedia.com.tw/Upload/Down...(W7-RC-01).zip

It has all the port assignments in the inf file correctly setup for Windows 7.
My System SpecsSystem Spec
15 Feb 2010   #17

Win7
 
 

Rear and front are working now but...No sound from center or woofer(in test or any program that supports 5.1).
My System SpecsSystem Spec
15 Feb 2010   #18

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by aqth3r View Post
Rear and front are working now but...No sound from center or woofer(in test or any program that supports 5.1).
Multichannel is working so it must be a Xear setting now. Might help to ensure that Windows sees all the jacks. Click the volume control in the taskbar tray (lower left of the screen) then click the speaker icon. Make sure the jacks all show up there. If not you might be in 4-chan mode in Windows not Xear.
My System SpecsSystem Spec
15 Feb 2010   #19

Win7
 
 

Strange its seeing only L/R
My System SpecsSystem Spec
15 Feb 2010   #20

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by aqth3r View Post
Strange its seeing only L/R
Right click volume control in tray select playback devices, speakers, configure and then you should be able to set 5.1 mode therein.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No 5.1 on CMI8738




Thread Tools



Similar help and support threads for2: No 5.1 on CMI8738
Thread Forum
Issues with CMI8738 sound card and 5.1 speaker setup Sound & Audio
C media CMI8738 driver for 7 Drivers

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:43 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33