Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No 5.1 on CMI8738

15 Feb 2010   #21

Win7
 
 

It is 5.1 in win 7 settings and 6 channel (5+1) in xear 3d


My System SpecsSystem Spec
.

20 Feb 2010   #22

Win7
 
 

Bump
My System SpecsSystem Spec
28 Oct 2010   #23

Windows 7 64 bit
 
 
This is how I fixed that issue.

I have had the same issue. Reinstalled latest drivers PCI-8738-091211-7.12.8.1740(Windows 7-RC-01). All the setting looked correctly set on 5.1, played around with it getting frustrated at only hearing it play back in stereo.

To get 5.1 I made sure Xear was set on 2 channel in System Input and 6 speaker in Analog Output.
This got my WMP to playback mp3's in 5.1.
hope that works for you

I found that if I choose 5.1 in Speaker setup it only plays front speakers and sound poor.
My System SpecsSystem Spec
.


22 Nov 2010   #24

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

hi guys!

i need your help!

I have a CMI 8738 sound card. I have used it under XP, but now i bougth a new PC with original windows 7 home premium. My problem is that i didnt find any working driver for that soundcard.

I used million types of this file: PCI-8738-091211-7.12.8.1740(Windows 7-RC-01) but it still doesnt work... does anyone have the same problem with it?

I cant download any driver from here, couse they need an account, but i cant register..
C-Media Electronics, Inc.

I have downloaded several type of that file, but its still not working.. If i use the standard soundcard, it work fine, but if I change to CMI 8738 than it stops playing sound...

I hope you understand me..
My System SpecsSystem Spec
22 Nov 2010   #25
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

plstkmn, welcome to the Seven Forums.

Not sure what games C-Media is up to with having to register to download the reference drivers but you can find the latest Windows 7 driver for that audio chip here,

Cmedia drivers

just scroll down to the CMI8738 section and try the 8.17.40 one.
My System SpecsSystem Spec
23 Nov 2010   #26

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

thx for your help!

it works now! i dont know how, but i shut down the PC yesterday, and today when i came home, it worx..
maybe the problem was, that I never turned off/on the PC, i just restarted it..
but i dont really know wtf is going on with it..
but as I see it stil have some truble with Traktor DJ software, couse it says, there are only front speakers... But in windows i can test the front and rear speakers too.. very interesting, but i will solve it for my self.

anyway thx for your help again

i am very happy that i found that forum, i think i will use it
My System SpecsSystem Spec
19 Jan 2011   #27

Windows 7 Ultimate x64
 
 
cmi8738

Quote   Quote: Originally Posted by stormy13 View Post
Assuming the C-Media software installed with the drivers (been a long time since I used a C-media based card, but it used to with the reference C-Media drivers) you should have a control panel that looks something like this,



if so, play around in it with the settings to see if you can get 5.1 working.



HY, can you tell me the link for this driver, because I don`t find it and my pci is 5.1 and it dosen`t work on Windows 7 x64, not even 8.17.40 version.I`m waiting your replay.thx
My System SpecsSystem Spec
20 Jan 2011   #28

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by baarod View Post
Quote   Quote: Originally Posted by aqth3r View Post
Pci\ven_13f6&dev_0111&subsys_011113f6&rev_10
pci\ven_13f6&dev_0111&subsys_011113f6
pci\ven_13f6&dev_0111&cc_040100
pci\ven_13f6&dev_0111&cc_0401
Uninstall anything from control panel related to any drivers you've tried then remove that device from device manager and make sure to check the box to "delete the driver software". Then try installing this:

http://www.cmedia.com.tw/Upload/Download/Driver/PCI-8738-091211-7.12.8.1740(W7-RC-01).zip

It has all the port assignments in the inf file correctly setup for Windows 7.

HY, I have a bigger problem, I don`t see any jack, or may be I don`t understand very well, can you be more specific for me, where should I find that jack`s? Oh, and the link you specified here it dosen`t work :|, and my Xear 3d dosen`t look like stormy13 posted on the 1st page
My System SpecsSystem Spec
20 Jan 2011   #29

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by aqth3r View Post
It is 5.1 in win 7 settings and 6 channel (5+1) in xear 3d

can you give me the driver, because that link dosen`t work
My System SpecsSystem Spec
20 Jan 2011   #30

Windows 7 Ultimate x64
 
 

baarod,I just saw it`s say`s no jack information available :| what is this mean? my PC has audio sound on bord too,can you tell me something?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No 5.1 on CMI8738




Thread Tools



Similar help and support threads for2: No 5.1 on CMI8738
Thread Forum
Issues with CMI8738 sound card and 5.1 speaker setup Sound & Audio
C media CMI8738 driver for 7 Drivers

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:30 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33