Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound after update

18 Feb 2010   #1
Dartht33bagger

Windows 7 x64
 
 
No sound after update

On the 8th of February there was 8 updates available. 3 security updates, milacious software removal tool, powerpoint 2002 update and word XP update, also an internet explorer update. Ever since then I have not had any sound. My sound card is a realtek high definition audio device that is built into my Asus P5Q Pro mobo. I've tried everything, and the only thing that gets the sound to work again is to revert to before the updates. I've had to system restore 3 times and still no luck. Here is what happens:

1. Install new updates.
2. Turn off for the night. The next day I turn it on it's fine. Then I shut down again that night. The day after that I go to use it again and no sound. It has taken 2 shutdowns to lose sound every time.
3. I know the drivers are still the stock ones that came with it. At the moment I just installed the newest drivers possible, released on feb 8th.

I still can not get it to work. What it does is in itunes it keeps the song at 0:00 and never plays. Then with youtube the video plays without audio, but it's extremely choppy. With windows media player, it tells me there was an error because there is no audio device. If I go into device manager and disable the audio driver youtube videos and itunes will play fine with no sound, but when I enable it again it returns.

I'm at a loss. I've tried every setting I could imagine in the audio control panel and still nothing. Please tell me that someone knows a fix.


My System SpecsSystem Spec
.
18 Feb 2010   #2
jfar

Vista Ult64, Win7600
 
 

Hi, did you try Dxdiag and see if it tells you anything.
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2010   #3
Dartht33bagger

Windows 7 x64
 
 

It says no problems found in the notes.
My System SpecsSystem Spec
.

18 Feb 2010   #4
jfar

Vista Ult64, Win7600
 
 

Have you any yellow triangles at the sound in your Device manager.
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2010   #5
Dartht33bagger

Windows 7 x64
 
 

Nope, it says everything is working as it should. It looks the exact same in the device manager as it did before and it looks the exact same in the audio control panel.
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2010   #6
jfar

Vista Ult64, Win7600
 
 

Ok try this, in your sound in Device manager, right click on High Definition Audio Device and click on uninstall.

When it uninstalls it go to the top of the Device manager page and click on the Action button and then on Scan for hardware Changes, and let Windows reinstall it and see if it fixs it.
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2010   #7
Dartht33bagger

Windows 7 x64
 
 

Still no go. Same effect as before.
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2010   #8
jfar

Vista Ult64, Win7600
 
 

Try the restore and see if it works, if it does, start to install the updates one at a time until you find the
one that is causing the grief, and then don't install that update whatever it is.

Also type into the start search, troubleshoot, there are a few things to try in there concerning sound, do this first.
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2010   #9
Dartht33bagger

Windows 7 x64
 
 

Trouble shoot did nothing. Just completed system restore and I have sound again.

I've tried installing updates one at a time before, but somehow they all install at once.
My System SpecsSystem Spec
18 Feb 2010   #10
jfar

Vista Ult64, Win7600
 
 

You shoud be able to do them one at a time from the list when you search for new updates.

I presume you now click on the button, check for new updates, when they come in you check to see which ones have just arrived and I am sure there is a check box beside each one, untick them all except one, and install one at a time. I can't show you the page I mean because I have no updates waiting to arrive, sorry.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound after update




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
Sound lost after latest NVIDIA update
Sound has been lost after installing latest NVIDIA drivers. Sound returned for no apparent reason then lost after sleep mode. I tried uninstalling the sound driver by itself now its not returning on its own and update check doesn't know its gone. I uninstalled VIA audio or disabled it somewhere...
Sound & Audio
No sound after HD update on ASUS M5A99FX Pro R2.0 MB
New 'puter assembled and sound was awesome on Logitech 5.1 Z5500 Digital. Used supplied Asus software to update drivers and included the Audio update(am using the onboard audio) which knocked out sound. Tried deleting drivers, both the EVGA HD that was there and the Realtek suite that appeared...
Sound & Audio
Sound issues after Realtek driver update
After installing a new sound driver from Dell yesterday, I can't play any sort of sounds in media players. System sounds are still working fine, as well as youtube etc. However, windows media player, VLC, quicktime and spotify cannot play sound files. WMP: http://puu.sh/2JI2v.PNG Web help...
Sound & Audio
After Windows 7 update, no sound on my PC - solved?
Hi All, I found a number of posts about updating/installing windows 7 and losing sound. I didn't find any consistent fix, but I was able to fix my issue. I confirmed it wasn't out of date drivers, or sound settings on the pc. As others have said, my system said all was ok and my volume even...
Sound & Audio
Sound volume low after update
Hello, Yesterday I updated my realtek hd drivers to 2.50 (if I remember right) Now the volume ain't as loud as it used to be anymore I have already checked my windows sound settings and also realtek but I can't seem to fix it.. Any help would be appreciated. (I am a dedicated gamer so...
Sound & Audio
No sound and wont update my drivers......
alri everyone, My computrer wont install its new updates for these two drivers which appear in (device manager). It cannot find them online and i have gone straight to fijitsu siemens to get support downloads but they wont do anything either, because windows security wont reconise them and stops...
Sound & Audio


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:57.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App