Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: HDMI - not plugged in - my solution

22 Feb 2010   #1
mjays

windows 7
 
 
HDMI - not plugged in - my solution

i thought i should post how i solved the problem of not getting sound via the hdmi cable despite getting a picture after upgrading from vista 32bit to windows 7 32bit.

i have a sony vgn-ar51m with a nvidia 8400m gt graphics card. like a lot of people i had no sound via hdmi to tv and i couldn't set default as it was greyed out.

i trawled around the internet for 2 days reading every thread available on it. i tried most of the solutions that worked for others, installing updated nvidia drivers, the latest sigma tel hd audio codecs, checking the bios, realtek drivers, uninstalling and re-installing everything a hundred times or more. it was doing my head in.

then last night just before i was about to go to bed and give up for good, i found some old sigma tel hd audio codecs made for a dell. i created a system restore point because my laptop is a sony and thought what the hell. but by jove, the older dell codecs worked. everything looks a little different though, i have an extra headphones section and i now need to switch manually between pc speakers and using the headphones/3.5mm jack output, but that's a small price to pay.

these are the ones i installed SigmaTel High Definition Audio CODEC - Free software downloads and software reviews - CNET Download.com

i hope it works for someone else.


My System SpecsSystem Spec
.
22 Feb 2010   #2
IggyAZ

Windows 7 Ultimate (64 bit)
 
 

Welcome and glad to hear you found your solution.
It is always nice to hear ffrom users like yourself finding the answer and possible helping other.
Keep us posted.
My System SpecsSystem Spec
11 Jul 2010   #3
BuSyMan

Windows 7 Professional
 
 

I LOVE YOU! Your workaround did wonders! It finally works!

Edit: Actually, just uninstalling the IDT/SigmaTel drivers and letting Windows detect the hardware and install its own Microsoft drivers seems to be the solution.
My System SpecsSystem Spec
.

25 Jul 2010   #4
soofsayer

W7
 
 
Yes it works

Hi,

Many hours trying to get hdmi to send sound to my tv after w7 32bit upgrade. This worked for me on my ar51m vaio:

1 Downloaded the old drivers from the first post link.
2 Removed hardware - audio - all of it.
3 Found new hardware - audio - used the old drivers from download.
4 Reboot
5 Checked audio devices, now showing headphones as 4th device (this is a good sign)
6 Disabled laptop speakers. Connected HDMI to TV.
7 Reboot
8 I then downloaded the latest K-lite mega codec pack with Media Player Classic, plus the latest update.
9 Ran MPC. In View - Options - Playback - Output - selected from Audio Renderer dropdown box - 6. Digital Audio (HDMI).

Played th film, audio is back on, wheW!!!!!!!!!!

If you have problems doing this I would suggest testing:

1 Properties on the HDMI audio device should bring up a window with tabs. Under advanced should be a TEST button. This should play through your tv if all connected up and the above has been followed. If there is no TEST button available under the properties for the HDMI device, the sound drivers are not working correctly so do step 1 again. If there is no sound and no graphic on the sound mixer windows to show audio output, drivers are wrong.

2 If you get the test sound but no film sound when playing the movie, I suggest you download the MPC as I described and make the options change. This should also then show the application next to the HDMI device in the Mixer window when opened.

Good luck. Was a proper pain to get it sorted. Thanks poster for the old drivers link, this help a lot.l!!!!
My System SpecsSystem Spec
26 Jul 2010   #5
mjays

windows 7
 
 

my pleasure. glad that i could help all of the above, directly or indirectly.

it's nice to get your laptop working and use it for something useful instead of just sitting at it for hours (days even) trying to fix it.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 HDMI - not plugged in - my solution




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
AMD HDMI output not plugged in
Hello, Im having a major problem, no sound to my TV, I did a custom build using gigabyte mobo GA-78lmt-usb3 5.0 version , Im running windows 7 ult x64 and my sound does work but only after i restart my computer or simply just unplug and plug back in my HDMI cable but the sound goes away when i...
Sound & Audio
My TV has an HDMI cable plugged in, and it says it says VGA.
I think I lost the driver for my TV when I was messing with the resolution. It said there was something plugged into the VGA, there was nothing in my VGA slot neither on my computer nor my TV. I restarted my computer, and now none of my video games will open. When I try to open RIFT, it says...
Graphic Cards
HDMI Audio not Plugged In... not all the time
Ever since the World Cup started I have been watching the matches via comcast stream from my PC (see images for specs)to my 32" Dynex LCD (DX-32L100A13) but getting the HDMI audio was a PITA for sure. I have had luck with work-arounds when the audio decides not to work but this is getting out of...
Sound & Audio
AMD HDMI Output - Not Plugged In
Hello, friends! I'm tired off looking for answer. :( So I came here to look for help, I know you're smarter than me. I have ASUS Notebook X53U - SX155V So my problem is AMD HDMI Output - Not Plugged In . And my PC don't have sound at all. Even microphone don't work. I think it's not drivers...
Sound & Audio
Realtek HDMI Output ATI HDMI Audio -Not Plugged In-
I'm trying to hook up my TV with my computer, and for the most part it's working. The video goes through and I get how to control it and everything. The only thing not working is the sound. I'm using an HDMI to HDMI cable, and like I said the video is fine. Also, when the cable is plugged into...
Sound & Audio
trouble with hdmi that's plugged in my computer to tv
Hello, I plugged in my hdmi cord into my computer that goes to tv, but all I get is: "no signal". How can I get it to work on windows 7 Ultimate 64 bit.
Graphic Cards

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 14:01.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App