Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Realtek ALC883 - recording issue

22 Feb 2010   #1

Windows 7 Ultimate x64
Realtek ALC883 - recording issue

Hey all,

Relatively a newbie with Win 7, much preferring from Vista though, but I have an odd problem, I did do a search and see a few people had the same issue, but not quite the same as my issue. I have an Asus P5K-PRO board with onboard sound (Realtek ALC883). I have installed the drivers from the Asus site, mainly because of the fact I couldn't hear anything coming through the line in socket.

My issue is that when I record via the line-in socket, it would record as mono. Oddly, this is present in Adobe Audition but not in Sony Soundforge (which does actually capture stereo channels). I'm putting a record deck in via a pre-amp into the line-in.

But then another issue. I run an online radio show, which I keep a backup of as the show streams. When I checked the stream backup yesterday that was in mono too!! I'm not sure if the show streamed in mono, no one mentioned it to be honest. When I say mono it's one channel only, not sure if it's left or right.

I will mention that when I'm listening through headphones I can hear everything in stereo, it's once it's been captured on the PC it becomes mono.

Am I missing a setting in Win 7 or could it be drivers? This is darn frustrating as I want to be able to use Audition and have stereo radio show stream backups!

Thanks in advance, hopefully someone has the answer.


My System SpecsSystem Spec
22 Feb 2010   #2

Windows 7 Home Premium

The Realtek drivers have an option that ties all inputs together, do you have Line-In (blue) set as the default recording device. I was thinking it might be possible for one program to see the input as a stereo input while another program picks it up a a mono mic in. Since the inputs are tied together it would still record.

You also might try downloading the latest drivers from the Realtek site.


My System SpecsSystem Spec
23 Feb 2010   #3

Windows 7 Ultimate x64

Thanks for the info, I've tried the tie up input option but that seems to have made no difference. On Vista Audition worked straight out of the box, but in Win 7 it has this mono issue, I thought I'd found the option earlier but everything I try seems to make no difference. Just waiting for the latest drivers to download and then will give that a bash, fingers crossed that has the answer!

Cheers, will let you know if this solves the issue.

My System SpecsSystem Spec

24 Feb 2015   #4

Windows 8.1 64 bit

Hi, I solved this problem myself. I made computer with stereo recording on win 8.1.
I saw an article that recording on Vista is stereo but win 8.1 is mono.

So, I installed vista again.
I copy-and-pasted files for vista to win 8.1
Safety mode is needed.
reboot is needed

Here are the files' name.




Good luck.
My System SpecsSystem Spec

 Realtek ALC883 - recording issue

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
RealTek sound not recording
I can not make narration files for Windows Movie maker ( not liveMM) I can not record using Windows recorder The sound from my microphone comes out of my monitor speakers ( I don't think it should) and it has a echo sound If I go to the RealTek controls the microphone level bar does move...
Sound & Audio
Optical Audio recording issue
So i have stereo mix in my recording devices and it works properly when i select my desktop speakers as an output, but as soon as i change my playback device to my optical outpput, it stops monitoring any type of playback in windows. Is there any type of fix for this? All I want to do is have my...
Sound & Audio
Realtek ALC883 on Il9 Pro, Win7 Pro 32bit x86
Have spend 24 hours reading about Realtek drivers on this and other forums, but no success... Mobo: Il9 Pro Onboard Audio: Realtek ALC883 OS: Win7 Pro 32 Bit CPU: Intel Core 2 duo RAM: 2GB This is a new clean install of Win7.
Sound & Audio
Media Center HD recording issue
Media center records fine except on HD channels where I think the data rate overwhelms the system. Unfortunately media center defaults to recording HD if it can. Is there anywhere to globally change all recordings to to SD rather than HD ?
Media Center
Onboard Realtek Audio ALC883 is not detected
I installed Windows 7 Pro x64 and did all the updates but no sound. I have tried installing the latest drivers for the 64bit for the Realtek ALC883 but it still did not work. I did not think it would since Windows 7 is not detecting the onboard audio device. I have tried disabling the audio...
Sound & Audio
Realtek HD ALC883 Issues
I don't know if anyone has this issue, I didn't search the other threads. Well my sound has really low quality with Windows 7. I tried every beta since 7048 till the RC1 and some more that are newer.When I was with XP it was working fine.Now only my foobar2000 makes good sound(with...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:50.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App