Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows doesn't detect any audio devices: no sound

24 Feb 2010   #1
Conan Troutman

Windows 7 Ultimate(64-bit)
 
 
Windows doesn't detect any audio devices: no sound

Hello, my name is Conan. I have installed Windows 7(Ultimate, 64-bits) in 2009, my previous os was Windows XP(32-bit). Although I am really happy with W7 there's something which is a big turn-off. The sound, that is, it hasn't worked on W7 ever since I installed it. It's not the devices that are the problem, they all work perfectly fine when connected to my iPod. As a matter of fact, It's quite obvious what the problem is, windows doesn't detect any connected audio devices. Here are some screenshots:






I have already downloaded the latest Realtek driver, but this also didn't detect any audio devices


My System SpecsSystem Spec
.

24 Feb 2010   #2
Aphelion

Windows 7 Home Premium
 
 

Well,

Yes, Win 7 has detected an audio device. What it's not detecting is that you have speakers plugged in.

Do you have a set of speakers you can plug into the back (green) speaker jack?

Or maybe a set of headphones into the front (green) headphone jack?

If it didn't detect any devices you wouldn't see those options.

Right now you're set to output audio to "Digital Out", it's set as the default output device, plug speakers in, select "Speakers" then click on "Set Default".

Ap
My System SpecsSystem Spec
24 Feb 2010   #3
Conan Troutman

Windows 7 Ultimate(64-bit)
 
 

That's another problem, I can't change it to the default device, as shown in the second screencap
My System SpecsSystem Spec
.


24 Feb 2010   #4
Aphelion

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Conan Troutman View Post
That's another problem, I can't change it to the default device, as shown in the second screencap
Do you have speakers plugged into the green output jack on the back of your computer? (it's a 1/8" - 3.5mm plug)

Ap
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2010   #5
Conan Troutman

Windows 7 Ultimate(64-bit)
 
 

Yes, I do
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2010   #6
BugMeister

64-Bit W7 Ult_sp1
 
 

make sure you have the correct drivers for your soundcard - see bottom of the page:
Genius Europe GmbH

also, check that you have disabled the on-board sound in the BIOS
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2010   #7
Conan Troutman

Windows 7 Ultimate(64-bit)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by BugMeister View Post
make sure you have the correct drivers for your soundcard - see bottom of the page:
Genius Europe GmbH

also, check that you have disabled the on-board sound in the BIOS
This messgae appears when I try to run SETUP.exe



I will check my BIOS in a minute
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2010   #8
Invectus

Windows 7 64bit
 
 

Hi

I have the same setup as you have, with a realtek on board souncard.. My windows 7 dosnt detect it at all.. My playback device tab is just blank ..
My System SpecsSystem Spec
25 Feb 2010   #9
Conan Troutman

Windows 7 Ultimate(64-bit)
 
 

My BIOS says it's enabled
My System SpecsSystem Spec
26 Feb 2010   #10
BugMeister

64-Bit W7 Ult_sp1
 
 

Could you fill in your system specs, please - this will assist in finding a solution..
- need to know the make and model No. of your motherboard, etc..

- type "system information" in the search box above the windows button and click on the entry when it appears in the list above the box, this will tell you all..

otherwise PC Wizard will give you the full information, available for download here:
http://www.cpuid.com/pcwizard.php

cheers..

BTW: DISable your on-board sound in the BIOS - this will then allow the installed card to take over....
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows doesn't detect any audio devices: no sound




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Two Sound Devices.. So Two Audio Streams?
My default audio device is a Creative X-Fi Titanium card... but this desktop PC came with a built-in Realtek HD audio device too. Normally all of my sound comes from speakers plugged into the x-fi card and I never use the Realtek device - which I presume is connected to the other (unused)...
Sound & Audio
Sound and wireless internet won't detect the devices; possible virus
I left my pc on over the weekend and when i returned, the wireless wouldn't connect and the sound was off. I went into settings for the sound and could only pull up the empty volume mixer that simply stated that there was no audio device installed. clicking sound, manage audio devices or change...
Hardware & Devices
Windows shows an audio device but doesn't play any sound. (Realtek)
The past few days I found that I could no longer hear anything from my earphones when I plugged in my earphones.The problem first started when I started the computer without plugging the ram completely into its socket. After I plugged the ram back in, the bios said it restored itself to the default...
Sound & Audio
Microsoft can't detect Audio Devices
I've tried going to my computer's hardware and installing drivers for the audio device- but the audio device isn't detected in there either. Also, ive tried to install audio drivers for my motherboard (ASRock H61M-VS), but even after that I cannot find my device anywhere. If this helps, I am...
Sound & Audio
Playing sound through two audio devices simultaneously
Hello all. I have Bluetooth speaker that I have hooked up to my computer and is working properly. I would like to also use the laptop speakers simultaneously to create a kind of surround sound system. Is this possible? I have found many threads saying that it isn't. When I use the audio...
Sound & Audio
Windows suddenly doesn't detect USB, Ethernet, Sound!
Hi, yesterday night the computer was working fine and I didn't download anything today morning when I opened the computer I found that it didn't detect any of my USB devices (including the mouse) nor the Ethernet cable nor the sound I tried to do "sfc /scannow" but still nothing is solved tried...
Hardware & Devices

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:08.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App