Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.



Windows 7: No Sound After RAM Upgrade

18 Mar 2010   #1

Windows 7 Ultimate x86 7600
 
 
No Sound After RAM Upgrade

Hi. I'm having a little issue. I think this might be a long read so please bear with me as i try to explain this as best as possible.

I have only 2 RAM slots ( not planning to upgrade anytime soon ). I have 3 RAMs though.
1 x 2GB | 1 x 1GB | 1 x 512MB

Whenever i have the 2GB together with 1GB, i'll have no sound.

2GB + 1GB = No Sound
2GB + 512MB = Sound Works
1GB + 512MB = Sound Works

I've switch slots and it doesn't work too.

My Motherboard is Biostar P4M90-M7A. I'm using an on-board sound card ( Realtek HD Audio ).

When i have my 2GB + 1GB, everything is gone from Playback Properties ( except for my USB sound card ). - Refer to image 1
Right now, i have my 2GB + 512MB and sound is back to normal - Refer to image 2

I've tried reinstalling my sound card driver and it doesn't work.

Need to point out that all 3 RAMs are identical in brand, model, etc.

Any solutions would be helpful.


Cheers



Attached Images
  
My System SpecsSystem Spec
.

18 Mar 2010   #2

Windows 7 Ultimate 64-bit
 
 

Please screen shot of device manager with 3gb installed?
My System SpecsSystem Spec
18 Mar 2010   #3

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

Have you tried switching slots with the 2 gig and 1 gig sticks.
I see that you have....
My System SpecsSystem Spec
.


18 Mar 2010   #4

Windows 7 Ultimate 64 bit
 
 

What model mobo do you have?
Is this a branded PC or a custom build?
My System SpecsSystem Spec
18 Mar 2010   #5

 
 

Can you list the right motherboard model please?
My System SpecsSystem Spec
19 Mar 2010   #6

Windows 7 Ultimate x86 7600
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by baarod View Post
Please screen shot of device manager with 3gb installed?
It's not that easy right now. But last night when i had 3GB installed, i did take a look in Device Manager and there's no 'yellow mark' anywhere. And under audio, there's only "USB PnP Sound Device".

No Sound After RAM Upgrade-1.png

Quote   Quote: Originally Posted by bassfisher6522 View Post
What model mobo do you have?
Is this a branded PC or a custom build?
Quote   Quote: Originally Posted by TGSoldier View Post
Can you list the right motherboard model please?
It's custom build. No brand.
Sorry about the mobo. I just found the package box and here's the right model.
Biostar P4M900-M7 SE - BIOSTAR :: P4M900-M7 SE :: Specification

On the site, it shows v7.x but when i checked mine using Belarc Advisor, it says v1.0. Model number is wrong too.

No Sound After RAM Upgrade-2.png


My System SpecsSystem Spec
21 Mar 2010   #7

Windows 7 Ultimate x86 7600
 
 

Somebody? Anybody? Everybody?

Some help would be nice.
My System SpecsSystem Spec
22 Mar 2010   #8

XP Pro SP3 X86 / Win7 Pro X86
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Dj SharK View Post
Somebody? Anybody? Everybody?

Some help would be nice.
No promises... but you sound so desperate

If you are running x-86...

Grab a copy of Ultimate Windows Tweaker, a TweakUI for Windows 7 & Vista | The Windows Club There's a lot of good tweaks and settings in it. In particular at the bottom of one of the pages is a tweak to enable more than 2gb under x-86 Windows. What it does is remap the I/O space a bit higher in memory so there's no collision with installed ram.
My System SpecsSystem Spec
22 Mar 2010   #9

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by CommonTater View Post
If you are running x-86...

Grab a copy of Ultimate Windows Tweaker, a TweakUI for Windows 7 & Vista | The Windows Club There's a lot of good tweaks and settings in it. In particular at the bottom of one of the pages is a tweak to enable more than 2gb under x-86 Windows. What it does is remap the I/O space a bit higher in memory so there's no collision with installed ram.

Good call CT! The 3MB combination and the audio device are likely fighting for address space.

-----If possible, disable Dual Channel memory support in the BIOS.-----

Has the OP checked to see if the 2GB & 512MB chip combo are actually showing up as 2.5GB RAM. Also, BIOStar is not known as a high end Motherboard.. the I/O chip programming may just have a problem with the 3GB combination.

Ap
My System SpecsSystem Spec
22 Mar 2010   #10

Windows 7 Enterprise x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Aphelion View Post
-----If possible, disable Dual Channel memory support in the BIOS.-----
Also a good call. I have a BioStar socket 939 motherboard and it ONLY runs in dual channel mode. There's not even a way to disable it in the BIOS. However, when I saw the OP has already tried a mismatched pair of modules, I concluded the dual channel mode wasn't the issue, so I didn't post that suggestion.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 No Sound After RAM Upgrade





Thread Tools



Similar help and support threads for2: No Sound After RAM Upgrade
Thread Forum
No sound after RAM upgrade - Windows 7 64-Bit Sound & Audio
No sound after win 7 upgrade Sound & Audio
No Sound after XP to Windows 7 Upgrade Sound & Audio
no sound after upgrade to win 7 = ? Sound & Audio
No Sound After RAM Upgrade Sound & Audio
Sound Card Upgrade Sound & Audio
How to upgrade sound on laptop? Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:25 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33