Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.



Windows 7: Line in/Mic not working

26 Mar 2010   #1

Windows 7 RC (x64)
 
 
Line in/Mic not working

Hi there.
I have an Auzentech X-FI Prelude card, that's suddenly stopped working for my microphone. Whilst my microphone's in the mic input it's practically inaudible though loud noises are picked up, and it doesn't seem to work at all on the line-in input. Mic boost etc. is on, and the drivers are up to date. It just seemed to stop working one time I switched it on, and I've tried reinstalling the drivers. I'm on Windows 7 64-bit. Any ideas how to fix this? The microphone definitely works.
Thanks
Angus

My System SpecsSystem Spec
26 Mar 2010   #2

Windows 7 Professional x64
 
 

Have you tried the mic in another machine to make sure the mic is not the issue?

If the problem only arose recently, maybe a system restore will take care of the issue.
My System SpecsSystem Spec
26 Mar 2010   #3

Windows 7 RC (x64)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Jonathan_King View Post
Have you tried the mic in another machine to make sure the mic is not the issue?

If the problem only arose recently, maybe a system restore will take care of the issue.
Yeah, I've used the mic in another machine and it works fine. I might try a system restore in a bit, don't know exactly when it was working though
My System SpecsSystem Spec
.


26 Mar 2010   #4

Windows 7 Professional x64
 
 

You can also try uninstalling the sound card in Device Manager and rebooting. Then let Windows automatically install drivers.
My System SpecsSystem Spec
26 Mar 2010   #5

Windows 7 RC (x64)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Jonathan_King View Post
You can also try uninstalling the sound card in Device Manager and rebooting. Then let Windows automatically install drivers.
That didn't work either. I'm not sure if it uninstalled the drivers properly as all the Auzentech stuff was still there after I rebooted. I've already tried completely reinstalling the drivers.
My System SpecsSystem Spec
26 Mar 2010   #6

Windows 7 Ultimate x64
 
 

See if this works:
-Right click speaker icon in taskbar;
-Select Communications tab;
-Check the radio button that states: Do nothing
My System SpecsSystem Spec
26 Mar 2010   #7

Windows 7 RC (x64)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mpcrsc562 View Post
See if this works:
-Right click speaker icon in taskbar;
-Select Communications tab;
-Check the radio button that states: Do nothing
It didn't, but now that I've changed it it still doesn't work.
My System SpecsSystem Spec
30 May 2010   #8

Win7 home premum 64-bit
 
 

I have the exact same problem with my mic, it stopped working and all my attempts to fix it were unsuccessful. Pleas help.
My System SpecsSystem Spec
18 Nov 2010   #9

windows 7
 
 

I am having the same problem.....my in line mic is not working on my new ASUS ROG G51J laptop. I have tried uninstalling and reinstalling the drivers to no avail....the built in mic is awful. I plan on buying a usb headset, but still....the in line should work! Please help!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Line in/Mic not working





Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:09 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33