Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: OpenAL

22 Apr 2009   #1

Windows 7 Build 7000
 
 
OpenAL

Hello,
I have a problem with OpenAL. If I start an application using OAL, the CPU-usage rises to 100% and the application crashes. Even the "OpenAL Audiodevice Enumeration" have got this problem.

Are there any solutions or people with the same problem?

Thank you,
André

My System SpecsSystem Spec
.

23 Apr 2009   #2

Win Xp/7
 
 

First check if u have openAL drivers installed. It may come with sound card or mobo drivers. Use newest everest or maybe OpenAL Caps Viewer To check that. If u have no open al drivers, install that
My System SpecsSystem Spec
05 Sep 2009   #3

Windows 7 Professional
 
 

This Problem was solved in RC 7100, but now in windows 7 professional i have the same problem again.
OpenAl is installed and every OpenAl application is crashing. In some cases (Armed Assault) you can force the application to use DirectSound and then everything is working.

I have an Audigy Se soundcard and perhaps that is not only a windows 7 problem. But also using the original microsoft driver for my soundcard i have this problem concernig openal.
My System SpecsSystem Spec
.


09 Sep 2009   #4

Windows 7 Professional
 
 

no idea?
My System SpecsSystem Spec
09 Sep 2009   #5

Win 8 Release candidate 8400
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by kyreon View Post
This Problem was solved in RC 7100, but now in windows 7 professional i have the same problem again.
OpenAl is installed and every OpenAl application is crashing. In some cases (Armed Assault) you can force the application to use DirectSound and then everything is working.

I have an Audigy Se soundcard and perhaps that is not only a windows 7 problem. But also using the original microsoft driver for my soundcard i have this problem concernig openal.
Wahtever driver you were using in RC would also work in what ever build you are now using. Are you 32bit? what build?, what driver version?

Ken
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2009   #6

Windows 7 Professional
 
 

Thats exactly the problem. I don't know the exact driver version of my soundcard in the release candidate (x64), but it was the creative beta driver. Now i am using the 1.04.0090 but i also tested 1.04.0077 and the beta driver.
The windows version i have now is the final windows 7 64bit professional version.
I've been testing also every different openal version, without any luck.

But i've experienced, that only software without its own openal32.dll is not running.
If there is a openal32.dll in the main folder of the game, its running. But if the game tries to use the Windows/System32/openal32.dll its not working.

So i checked, wether the file is read protected or not. But the permission settings are ok as far as i can see.
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2009   #7

Vista Ult64, Win7600
 
 

Hi, try this, download and install this program Radarsync and let it do its thing, it should find any drivers and chipset drivers that are not up to date and install them for you, I hope this helps.
Drivers Update Software by RadarSync
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2009   #8
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by kyreon View Post
But i've experienced, that only software without its own openal32.dll is not running.
If there is a openal32.dll in the main folder of the game, its running. But if the game tries to use the Windows/System32/openal32.dll its not working.
There would be a very good reason for that,

Quote:
The windows version i have now is the final windows 7 64bit professional version.
The version of the OpenAL file you are seeing in the System32 folder is the 64 bit version of it. You need to go to the SysWOW64 folder to find the 32 bit versions.

As far as the games that use OpenAL and aren't working, same thng applies. What is happening is that the game is only seeing the OpenAL files in the System32 folder, but the game is 32 bit so can't use them (happens occasionally as the game(s) weren't written for 64 bit) . To get them to work you will need to make copies of the appropriate file(s) from the SysWOW64 folder and rename them to whatever is found in the game's folder.

Also as far as drivers for your card go, if you haven't seen or tried them yet you may want to give this a try,

SB P17X Series Support Pack 2.0 (07/31/2009) - Aud... - Creative Labs
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2009   #9

Windows 7 Professional
 
 

Quote:
Also as far as drivers for your card go, if you haven't seen or tried them yet you may want to give this a try,

SB P17X Series Support Pack 2.0 (07/31/2009) - Aud... - Creative Labs
This i tried already. But i will try to copy the SysWOW openal.dll files to the game folder.
My System SpecsSystem Spec
10 Sep 2009   #10

Windows 7 Professional
 
 

Ok tried everything, but nothing worked :-/
Thanks for all the help, if you have some further workarounds please let me know!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 OpenAL




Thread Tools



Similar help and support threads for2: OpenAL
Thread Forum
What is OpenAL doing on the list of installed programs? General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:10 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33