Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Win 7 32bit, Creative T7900 problem

07 Apr 2010   #1
1ncredible

Windows 7
 
 
Win 7 32bit, Creative T7900 problem

Hi all

I used to run the RC win 7 64 and never managed to get all my speakers to work on my T7900 7.1 setup.

I now have the 32 bit final version and they still don't all work. I can only get the front 3, incl sub and the 2 sides to work (one quiet) - although the sides that do work, windows thinks are the rears

Any ideas? I'm only using the onboard sound on a gigabyte GA-M55plus-S3G which I know is a 4 year old Mo/board.

P.S, the cable that runs from the sound ports on pc to the rear of the sub is a 3 in to 4 wire cable. For some reason there is only 1 grey connector (side spearkers), when there are 2 of the each of the others (green/front, rear/black, orange/sub/centre)

Any help appreciated


My System SpecsSystem Spec
.

07 Apr 2010   #2
1ncredible

Windows 7
 
 

Any ideas lol?
My System SpecsSystem Spec
08 Apr 2010   #3
X796

Win7
 
 

hi did you try and configure the sound manager and the windows manager> control panel > Sound > playback > speakers > configure it to 7.1 . Then click on all the speakers and listen if the sound goes thru the right speaker.

Hope this will work Good luck
My System SpecsSystem Spec
.


08 Apr 2010   #4
1ncredible

Windows 7
 
 

Hi mate, yea tried that and to no avail. Nothing comes out of it.
My System SpecsSystem Spec
10 Apr 2010   #5
1ncredible

Windows 7
 
 

UPDATE

I purchased a 4:4 cable now and when I configure the speakers in control pannel/sound, I can get all speakers to work OK!!

However when Im playing music in JET AUDIO, I still only get the fronts and sub playing. The configure settings in JET AUDIO just lead me to the settings in the control pannel which I had already set up.

Any ideas please?
My System SpecsSystem Spec
10 Apr 2010   #6
stormy13
Microsoft MVP

Win 7 Ultimate x64
 
 

Unless the source is 5.1/7.1/surround all you will get is stereo without using some sort of upmixing; CMSS3D, speaker fill, DDL, etc.
My System SpecsSystem Spec
11 Apr 2010   #7
X796

Win7
 
 

Stormy13 is right but I play my music and movies that is 2.1 in Media player classic I post this post 3days ago read it And try it I did and working great

Good luck .

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Problem:
HI I have the same problem in XP when I was watching movie or listing to music, it was playing thru all the speakers (5.1)not true 5.1 . But in Win 7 only the front 2 speakers (Stereo 2.1).

It is Right that in Win 7 it plays thru the front speakers (Stereo 2.1) WHY Because mp3`s are only Stereo 2.1 and about all 700MB movies.

True 5.1 is for 5 channels Front 2 ,Rear 2 and Front Center . The Movie or Music HAS to HAVE IT

and to enable the matrix is BS it sounds like CRAP (ticking the room option)


Solution:

On Win7 I Listen to music and watch movies on Media player Classic. WHY because it Can enable the channels I need, this is the only player that I could fine that can do this.

Here is what to do in it to Get sound thru all 5 speakers NOT TRUE 5.1 Sound also works with more speakers All the same sound thru all the speakers and doesn`t sound like Crap



a 5.1 Movie that has 5.1 will win 7 automatically get it This is The only player that Plays SPDIF (Optical) The right way. But you have to Check the SPDIF in your Sound Manager and in the player (This is not for music)





Because Win 7 don`t do it Self when trying to play a Dolby Surround 5.1 DTS .....
My System SpecsSystem Spec
28 Mar 2011   #8
Chomerly

Windows 7 Home Premium
 
 

SOLVED>> for anyone else who is having this issue now <<Solved

Click on the start menu > Control Panel > Sound.

Left click on the speakers tab once and then at the bottom of that window click configure.
All the settings for various speaker outputs will be in there and then you can use Creative Control Panel to configure the rest of your settings.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Win 7 32bit, Creative T7900 problem




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Creative X-Fi MB issues on Windows 7 - CMSS 3D and Creative Console
I have a 5.1 system and I play it through the Sound Blaster X-Fi MB audio card. As I'm playing a stereo file in Winamp, I have enabled CMSS 3D upmixing (surround). It would play in the surround (upmixed state) for a while and if I play any movie on VLC and return to Winamp, the CMSS 3D won't play...
Sound & Audio
creative SB 5.1Vx problem
Well my I plugged in a new creative sb 5.1vx, installed all the relevant drivers that come with the CD. But since then it has been a HUGE disappointment: 1. THe sound through my headphone (sony mdr xd200) is very, very low even with full volume! 2. The soundblaster tab in speaker properties...
Sound & Audio
Creative XFI Xtreme problem
Had a hard time getting my sound card to work properly when I installed it 2 years ago but finally managed and it was working just fine. Yesterday I needed the microphone and found out it wasn't working when plugged into my soundcard. I enabled High definition audio device and plugged the mic in...
Sound & Audio
Creative Fatal1ty Mic Problem
Hey guys, I got my new headset a few days ago the Creative Fatal1ty gaming headset and it has a detachable mic, but the problem is when i try talk in ventrilo and sound record i get nothing i have checked it isnt muted and i am really at a loss as to how i can fix it. Heres a snip of my sound...
Sound & Audio
Creative Soundcard problem.
Hi all, I have a problem ..... I installed a Creative Soundblaster X-Fi Titanium soundcard and now Windows media won't play soundfiles, it just says 'Windows Media Player encountered a problem'. It plays video files but without any sound. No other mp3 playing software works except for Adobe...
Sound & Audio
Creative SB-XFI Titanium - problem
Hi guys thanks in advanced :D Umm my problem is i keep deleting/uninstalling my Soundcard and its programs but when i reinstall i seem to be having this same problem saying The audio device is not supported by this application will now exit Sound card - Creative SB-XFI Titanium Champion series
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:05.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App