Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: No sound in Windows 7

15 Apr 2010   #11
Bill2

Windows 7 x64 pro/ Windows 7 x86 Pro/ XP SP3 x86
 
 

Uninstall your present drivers. Then reboot, let windows detect the sound card and install whatever driver it wants to install. Then try these one by one.

1) Install your realtek drivers manually from the device manager by right clicking on the sound card and selecting Update driver, then point it to the location of your realtek drivers. Make sure you have the correct drivers.

2) If 1) does not work, again go to device manager and update driver but this time, let windows go online and update the driver by itself.

If nothing works, try using the Vista driver for your card.


My System SpecsSystem Spec
.

15 Apr 2010   #12
NoLove4Me

Windows 7 Ultimate x86
 
 

I upgraded bios to 1.6 and installed drivers from msi and still no sound
My System SpecsSystem Spec
15 Apr 2010   #13
squall leonhart

Windows 7
 
 

Are there any windows sounds?
is winamp set to use the default windows device?

Are there any devices hidden/disabled in the playback control panel?.
My System SpecsSystem Spec
.


15 Apr 2010   #14
NoLove4Me

Windows 7 Ultimate x86
 
 

Yes ,winamp is set to default device, there is no hidden playback device but Digital Audio (HDMI) say not plugged in.And no sound , not even when i restart .
My System SpecsSystem Spec
15 Apr 2010   #15
NoLove4Me

Windows 7 Ultimate x86
 
 

I made headphones work , i unplugged all 5.1 cables and i have 2 green slots, i plugged in to the second one.
My System SpecsSystem Spec
15 Apr 2010   #16
squall leonhart

Windows 7
 
 

uninstall the realtek drivers and let windows install the HD Audio driver.
then check windows update for an available driver.

its strange for this to happen on realtek hd, the old ac97 codecs were more problematic by far.

hang on a moment.

HD Audio devices are supposed to include 2 outputs, 1 for front channel speakers and the other for headphones, the headphones output is meant to be installed as another playback device and only be active when headphones are plugged in, and yet there is no headphones device in your screenshot in the first post.
My System SpecsSystem Spec
15 Apr 2010   #17
NoLove4Me

Windows 7 Ultimate x86
 
 

now 5.1 works too, i switched all cables and works, don't know why is needed to be plugged different now.
My System SpecsSystem Spec
15 Apr 2010   #18
DarkStar GT

Windows Home Premium (64)
 
 

I'm glad that you've got it sorted out

So there were no software/BIOS issues, it was "only" a cabling problem?

Can you describe exactly what you have connected where and post screenshots of the current Sound properties windows? That would probably help any others who run into similar problems.
My System SpecsSystem Spec
15 Apr 2010   #19
Aphelion

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by NoLove4Me View Post
is not the latest bios , i have 1.3 the latest is 1.6 and i never updated bios.

I will install these drivers, i will give feedback after.

This sometimes happens after driver installs... usually it just a matter of selecting a different default output, like the Digital Output.... after apply the change, then switch back to speakers as the default output.

One other problem some one had... they couldn't get any output unless they disabled all enhancements.

Ap
My System SpecsSystem Spec
15 Apr 2010   #20
NoLove4Me

Windows 7 Ultimate x86
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by DarkStar GT View Post
I'm glad that you've got it sorted out

So there were no software/BIOS issues, it was "only" a cabling problem?

Can you describe exactly what you have connected where and post screenshots of the current Sound properties windows? That would probably help any others who run into similar problems.
Name:  1.png
Views: 3
Size:  100.3 KB

I have headphones plugged in and works but here show not plugged, anyway i'm glad it's work .

le: installed latest drivers r2.46 then i got to hd audio manager and right click on the green slot > Connector Retasking and choosed Headphones.

Perfect now, sound loud and clear.


My System SpecsSystem Spec
Reply

 No sound in Windows 7




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Distortion sound using onboard realtek sound card on windows 7ultimate
Hello,i recently upgrade my system from xp to windows7,i use the same realtek driver and get distortions!I try severall drivers,disable all enhancements/levels on speakers properties with no result(2.1speakers-),i configure them in stereo mode,i reduce the default format to 44100 16bits(cd...
Sound & Audio
Sony Vaio, No Sound, No Sound Card Detected, Windows Vista and Windows
Hi, I desperately need help with the following issue. Well I just purchased a Sony Vaio VGN-Z790J and it had Windows 7 preloaded on it and the audio symbol in the system tray had a red cross and I couldn't locate the sound card in Device Manager. I have tried everything possible,...
Sound & Audio
No sound, yet windows says the sound card is fine?
Hey, I need a bit of help I'm running a Dell inspiron laptop, if this helps, but I recently had what I believe was a virus on here, my internet security (McAfee and Windows Defender) were both being turned off from time to time and I had to manually turn them back on. Then my laptop started...
Sound & Audio
Why does muting sound in Live TV mute all Windows sound?
Using a tuner card in my computer. When I mute the sound in Media Center Live TV, it mutes all the Windows sound. Any way to get around this? Would like to be able to mute the Live TV & run closed captioning while keeping all the other Windows sounds. Can't seem to find any options to set. ...
Media Center
Windows 7 start up sound/login sound
Hi, iv just installed a fresh copy of windows 7 ultimate, and iv noticed something strange with the startup/welcome sound. The sound that windows plays to welcome you to the desktop seesm to execute before I even type my password in, and when I do type my password in, it plays the sound when...
Sound & Audio
Can't record my line in sound, using USB sound device and windows 7
I've had this problem since windows vista, in windows xp i could record my line in perfectly, without any problems, but now, even if i enabled Stereo mix(tried mono also) it won't make any sound when i try playing some music. :cry: Anyony that can help me with this? Also, as stated in the...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:20.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App