Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Cracking / Popping Sound


16 Apr 2010   #1

Windows 7 Home Premium
 
 
Cracking / Popping Sound

Hello everyone,

I've been noticing a "popping" or "cracking" noise coming from my speakers/headphones.

The first I noticed it was during a movie, and I assumed it was the movie's audio - but since then I have been hearing it during music and other movies and from both speakers and headphones.

I'm at a bit of a loss as to what could be causing it...

Any help would be appreciated.

Alex


My System SpecsSystem Spec
.

16 Apr 2010   #2

Windows 8 Pro
 
 

Here's a thread that could be of some help to you....

DPC Latency
My System SpecsSystem Spec
16 Apr 2010   #3

Windows 7 Home Premium
 
 

I just ran that DPC Latency tool - and it's reading VERY high.... red bars all the way across the screen. About 30,000 current latency.

I disabled the only listed Network Adapter from Device Manager and the latency instantly dropped in to the green (was off the top of the screen red before that).

So, I think I've identified the problem as the ethernet controller - but what do I do?
My System SpecsSystem Spec
.


16 Apr 2010   #4

Windows 8 Pro
 
 

Have you checked for an updated driver?
My System SpecsSystem Spec
16 Apr 2010   #5

Windows 7 Home Premium
 
 

I clicked "Update Driver Software.." from the right-click menu in Device Manager and Windows says it is up to date.

I did a quick search to find the Atheros website (manufacturer of my network card) but could not find any drivers on their site.
My System SpecsSystem Spec
16 Apr 2010   #6

Windows 8 Pro
 
 

What is the model of your network card?
My System SpecsSystem Spec
16 Apr 2010   #7

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by electrotune1200 View Post
What is the model of your network card?
As it reads in Device Manager:

"Atheros AR8121/AR8113/R8114 PCI-E Ethernet Controller"
My System SpecsSystem Spec
16 Apr 2010   #8

Windows 8 Pro
 
 

ASUSTeK Computer Inc.-Support-

There is an Asus auto detect feature on this page that should steer you towards your drivers.

There is no guarantee an updated driver will resolve the latency issue....but it's a good place to start since you narrowed down the cause. I would also check to see if there are updated sound card drivers as well.
My System SpecsSystem Spec
16 Apr 2010   #9

Windows 7 Home Premium
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by electrotune1200 View Post
ASUSTeK Computer Inc.-Support-

There is an Asus auto detect feature on this page that should steer you towards your drivers.

There is no guarantee an updated driver will resolve the latency issue....but it's a good place to start since you narrowed down the cause. I would also check to see if there are updated sound card drivers as well.
Thanks!

A reinstall of the drivers has my latency in the green.
My System SpecsSystem Spec
16 Apr 2010   #10

Windows 8 Pro
 
 

You're welcome!

Glad to hear everything is sorted out for you.

Can you mark the thread as solved so others that are experiencing similar problems can use this as reference?
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Cracking / Popping Sound




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:06 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33