Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: The Audio Service is not running


03 Jun 2010   #1

 
The Audio Service is not running

I have a red tag on the speaker icon an the message says "The Audio Device is not running". However I have sound when I test even on Skype. What gives?


My System SpecsSystem Spec
.

03 Jun 2010   #2

Windows 7 Home Premium (64-bit) *** Windows XP SP3 (32-bit), OSX 10.6
 
 

Hi Blockie,

Try the fix in this thread: Windows Audio service not running ! But it is ?

Cheers,

Walker
Windows Outreach Team
My System SpecsSystem Spec
04 Jun 2010   #3

 

Thanks Walker.
Just moving the slider a bit got rid of the red cross. An apparent bug in Windows 7. Can live with this one tho.
My System SpecsSystem Spec
.


04 Jun 2010   #4

Windows 7 Home Premium (64-bit) *** Windows XP SP3 (32-bit), OSX 10.6
 
 

Sure thing blockie, glad that workaround helped. I'm sure it'll get cleared up in the first Service Pack

Cheers,

Walker
Windows Outreach Team
My System SpecsSystem Spec
28 Mar 2013   #5

all versions
 
 

SP1 has been out for a while with no improvement. Unfortunately, this is the sort of bug that goes WAY DOWN on the priority list until lots of people bitch about it. One thing that I've noticed is that I have only experienced it with 32 bit Windows 7. I use a variety of version levels (home, pro, ultimate) and level does not seem to be an impact.
My System SpecsSystem Spec
28 Mar 2013   #6

 

Was it necessary to bump this 3 year old thread?
My System SpecsSystem Spec
28 Mar 2013   #7

Desk1 8 Pro / Desk2 7 Home Prem / Laptop 8.1 Pro all 64bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by nilank View Post
Was it necessary to bump this 3 year old thread?
Nilank I now it says 2010 but we don't know if this has surfaces again mate
My System SpecsSystem Spec
14 May 2014   #8

windows 7 home premium x64 bit
 
 
yes it is still hanging around

This problem is still hanging around.
Win 7 Home Prem.
Only just appeared this morning after shut down last night.
Everything still works OK but have red/white cross over speaker by clock.
My System SpecsSystem Spec
14 May 2014   #9

Desk1 8 Pro / Desk2 7 Home Prem / Laptop 8.1 Pro all 64bit
 
 

oogleman soem system specs would be good mate System Info - See Your System Specs

and a pic of the offending problem try this
How to Use the Snipping Tool in Vista it says Vista but covers 7 as well
My System SpecsSystem Spec
Reply

 The Audio Service is not running




Thread Tools



Similar help and support threads for2: The Audio Service is not running
Thread Forum
The Audio Service is not running Sound & Audio
Solved The Audio Service is not running . Sound & Audio
The Audio Service Is Not Running! Sound & Audio
Audio Service Is Not Running - Power Service Non-Existent Sound & Audio
audio service not running Sound & Audio
Audio Service not running Hardware & Devices
Audio service is not running Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 03:03 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33