Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: No HDMI audio out with Windows 7

03 Feb 2010   #41

Windows 7 Pro & Vista Home Premium

Do you happen to have a home theater receiver with HDMI and SPDIF out on your soind card?

That's the only hookup that worked for me to get 5.1 channel surround

My System SpecsSystem Spec
06 Feb 2010   #42

Windows 7 x64

Quote   Quote: Originally Posted by dpstrand View Post
I'm having this exact same problem. I have an ATI 4850 on an ECS motherboard. Sometimes I have both audio and video just fine over hdmi, and then other times I have only video and the audio panel shows the same "not plugged in" message. Once that happens the only way I have found so far to fix it is to uninstall and reinstall the ati driver. It is quite annoying.
Same problem here, i have Gigabyte motherboard AM770-UD3 with this hardware onboard Gigabyte GV-R465OC-1GI (Radeon HD 4650); Sound Blaster Audigy 2 ZS ; AMD Phenom X4 9650 Agena 2.3GHz and Kingston HyperX T1 Series 4GB (PC2 8500), running Windows 7 Ultimate x64. The audio and video in my pc are ok for few days until i realize that i don't have any sound and of course a red X over the taskbar sound speaker and when i open the sound console hdmi message said "cable not plugged" but my display is a lcd hdtv so the cable is totally plugged, but sound blaster still working fine with external decoder, to fix the proplem i put disable sound blaster and restart in safemode restart again in normally windows mode and again hdmi audio and sound blaster audio. The sound blaster audigy 2 zs i usally use when the pc is on monitor display but i had to unplugged the monitor because but when the no hdmi audio comes again i lose the video signal in the 2 display i got no video and i had to remove the monitor for don't lose the video ANY HELP WILL BE HEAVELY APPRECIATE
My System SpecsSystem Spec
09 Feb 2010   #43

Windows 7

I had the same problem: "AUDIO Not Plugged IN". I fixed it by disabling on board audio in BIOS. Than I got usb audio device and start using it as a default device. When I need HDMI audio I just switch between these two in Sound>Playback Devices.
My System SpecsSystem Spec

12 Feb 2010   #44

W7 Ultimate
possible solution here

The solution seemed to fix the following combination:
- motherboard has Realtek integrated audio
- video card is ATi chipset

It's a known problem even if HDMI cable plugged in to your HDTV from your HDMI video card but Windows said no HDMI cable plugged in. Following the steps below might fix the sound issue but do it at your own risk.

System I fixed with DFi mobo which had the integrated Realtek audio chipset and video card was an Asus EAH4350.

- latest ATi CCC installed
- go to Realtek
- find and click "High Definition Audio Codecs (Software)" link
- ack the download agreement
- find "ATI HDMI Audio Device" (currently version R2.39) and download it
- follow the rest of the installation steps to finish the setup

Setup will prompt for a reboot and it should play sound on your HDTV after all

Good luck!
My System SpecsSystem Spec
12 Feb 2010   #45

Windows 7 64bit

I had some of the same issues with the HDMI audio not plugged in. The HDMI audio connected directly thru the ATI high definition audio built into my ATI 4890 GPU. I was running Windows 7RC1 with no problems but when I upgraded to Windows 7 I started having these issues. When I did the upgrade I used PCMover to transfer files and programs from my Vista hard drive to W7 (this was a dual boot system on seperate hard drives). Any way I was getting increasingly agravated with the no audio issue and some other strange issues with WMC and other devices not being recognised like my Canon EOS 30D camera so i did several full reinstalls with no sucsess and Microsoft Support couldnt help finally I did a low level format by using KillDisk I wrote zeros to the hard drive and then did a complete reinstall but this time I didnt import any settings or programs from Vista (I reinstalled them the old fashioned way, took me almost two days) but now I am very happy to say that my HDMI Audio works all the time every time and all the other anoying bugs I had are gone.
Windows 7 64bit
Gigabyte: GA-MA790FXT-UD5P motherboard
2 ATI Asus HD4890 GPU's in crossfire
8 Gb GSkill Memory
AMD Phenom II 955 BE
1000 watt corsair PS
My System SpecsSystem Spec
28 Feb 2010   #46

win 7

i had same problem. no hdmi sound.

1 activate both monitors
2 open control panels, sounds
3 tv shows up, set as default
4 voila, dvd plays on tv with sound
My System SpecsSystem Spec
06 Mar 2010   #47

Windows 7 32bit
HDMI audio issue with Sony Vaio laptops.

When I tried to connect my Sony VGN-AR71J to my TV by HDMI after upgrading to Windows 7 I realised that I no longer had sound, only picture. After doing some tweaking and online investigation I discovered that many of the manufacturers are not releasing up to date Windows 7 drivers for a number of the audio codecs that come pre-installed on machines. Sigmatel for example advise to try the manufacturers website as they do not support updated Windows 7 versions of their HD audio codecs for OEM software that comes pre-installed on a manufacturers machine. Once on the Sony website they too do not support the older machines so it's catch 22. If you are experiencing problems on an older laptop with drivers that previously worked on Windows Vista, once you have upgraded try going into the properties tab of the audio device in question and doing a 'Driver Rollback.' It seems that while the latest drivers are either incompatible or causing issues many users ( myself included ) have discovered that older driver versions are working without issue in Windows 7. Please note that this solution is only applicable if the device in question is visible in your Volume control options.
My System SpecsSystem Spec
04 Apr 2010   #48

Windows 7
Acer AS 1410 and no audio out

I have read this form and many others trying to find a solution for my setup as well and nothing seems to be working.

HDMI out plays video just fine, but no audio. I have tried updating the drivers, deleting then restarting and letting the OS do the updates, all to no avail. The only thing I have found to work is to hook up a powered speaker out of the headphone port... works, but a PITA...

Anyone know of a specific site that addresses this issue with more fixes to try? I am going to setup a chat with ACER as well to see if they know of a solution, but wanted to try here as well.

Once I get this working it will really make this little netbook a wonder, to be able to hook up to a TV and stream Netflix (or library of iTunes movies) all via a wireless keyboard/mouse..


My System SpecsSystem Spec
15 Apr 2010   #49

Windows Vista 64bit

Quote   Quote: Originally Posted by Kivanc View Post
Hi everyone HDMI Sound Problem Solved,

After installing the new windows 7, the hdmi icon on the playback devices menu disappeared.

Here is what i did and got the icon back and make the hdmi sound work again.

The intel graphic cards needs to be updated. The link below will take you to intel site and it will detect the required updates for your system.

Intel® Driver Update Utility

Run the program and install the required updates and restart windows. HDMI icon will be back and the sound will work normal like it used to.

I hope this will solve everyones problem with the hdmi sound issue. I have hp Pavilion dv6, i m happy to hear the crisp clear sound from my Philips Hts6100 sound bar.


this worked for me.
My System SpecsSystem Spec
28 May 2010   #50

win 7

nickyd23 is the freaking man!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

That worked like a charm. I don't ever post on forums either, but thank you for doing so!!!!!!!!!!!
My System SpecsSystem Spec

 No HDMI audio out with Windows 7

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
No 5.1 audio configuration over HDMI Windows 7
I am currently on windows 7 with a ati radeon hd 3600 graphics/audio card. When I plug it in to my home theatre through HDMI there is only a 2.0 sound configuration, there is no 5.1. My home theatre is a sony ht-sf470. It is 3 months old and it is capable of dts-hd 5.1. How can I configure the HDMI...
Sound & Audio
Realtek HDMI Output ATI HDMI Audio -Not Plugged In-
I'm trying to hook up my TV with my computer, and for the most part it's working. The video goes through and I get how to control it and everything. The only thing not working is the sound. I'm using an HDMI to HDMI cable, and like I said the video is fine. Also, when the cable is plugged into...
Sound & Audio
HDMI audio problem when connecting LCD TV to PC via HDMI
hi all, I have my media center PC connected to a Sansung LCD TV through an HDMI cable. Everything works fine; the PC detects TV and both audio and video travel through the HDMI cable from PC to TV The problem happens when I turn the TV OFF and ON. In this case, the video is back but not the...
Sound & Audio
No HDMI Audio in Windows 7
I have been through the threads on this forum regarding Windows 7 HDMI audio problems, but they seem to involve HDMI audio devices that can't be selected. I am connected to an HDTV via HDMI, and HDMI is set as the default audio device in my PC's Sound control panel (Sound CP.jpg, attached). But I...
Sound & Audio
Windows 7 - HDMI out no audio - Intel HDMI audio
Hey everyone, I recently upgraded to Windows 7 (Build 7100) from Vista (32 bit) and am having trouble getting audio from my HDMI out port. I am using the Mobile Intel 965 Express Chipset and have upgraded to the latest available driver but still no luck. I have attached a screen shot of my...
Sound & Audio
Windows 7 64 bit HDMI Audio Problem
I have just built an i5 rig and can't get the audio to work over the HDMI, I have seen many posts but none of the solutions seem to work for me. I have: 1) Realtek ALC888 onboard audio - R240 drivers. 2) A 9600GT with DVI to HDMI adapter - 195.62 drivers. (Tried the 181 drivers as well)...
Sound & Audio

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 10:02.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App