Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Cm6501 Problem

08 May 2009   #1
tuibm

Windows 7 RC 7100
 
 
Cm6501 Problem

Hello all, i have a Asus m2n-sli motherboard that have a Cm6501 Integrated Audio Card...

When i install windows 7 x64 RC it identify my audio card as Windows pnp audio device (or something like that) and identify the audio like stereo, i donwload the Windows Vista x64 drivers from asus homepage and now windows detect the 5.1 channels, but only works one jack, i already try pluging and un-pluging all th jacks but only one works, if i try to run the Cm6501 Sound COnfiguration application it crash

Any suggestons?


My System SpecsSystem Spec
.
10 May 2009   #2
t4tommy

windows 7 evaluation, leopard, windows xp
 
 
Same setup

I have the m2n-e SLI (amd 64 x2 6400)
onboard c-media 6501
ATI Radeon HD 2600 Pro (using dvi to my acer lcd)
wireless MS kb and mouse combo.
(had to use ps2 for install)

i get some crackle, but i lowered the format output to (FM quality)
and got rid of the checks next to exclusive mode.
it helped a bit....

does this mean I have a memory leak?

how should i test and what should i try.

i have installed the drivers from asus in all compatability modes. the best one seems to be the XP service pack 3 option.

the vista drivers crackled like nuts...

with the xp install and the tweaks i only get crackle when i boost the bass... or if the sound peaks too high.

someone please help us ASUS guys.

everything else works fine...
My System SpecsSystem Spec
21 May 2009   #3
TheBigBentley

Windows 7 7100 64-bit
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by t4tommy View Post
I have the m2n-e SLI (amd 64 x2 6400)
onboard c-media 6501
ATI Radeon HD 2600 Pro (using dvi to my acer lcd)
wireless MS kb and mouse combo.
(had to use ps2 for install)

i get some crackle, but i lowered the format output to (FM quality)
and got rid of the checks next to exclusive mode.
it helped a bit....

does this mean I have a memory leak?

how should i test and what should i try.

i have installed the drivers from asus in all compatability modes. the best one seems to be the XP service pack 3 option.

the vista drivers crackled like nuts...

with the xp install and the tweaks i only get crackle when i boost the bass... or if the sound peaks too high.

someone please help us ASUS guys.

everything else works fine...
I too have the same problem with this onboard sound/mobo. Its driving me crazy. I also have issues where the sound goes to complete static when I plug in certain USB devices.
My System SpecsSystem Spec
.

21 May 2009   #4
t4tommy

windows 7 evaluation, leopard, windows xp
 
 
sounblaster solution

get an old soundblaster card. audigy and Live! work just fine with the right drivers.
My System SpecsSystem Spec
28 May 2009   #5
tuibm

Windows 7 RC 7100
 
 

In asus site the newest driver is the: Version 6.0.07.0207
i found another driver (C-Media CM6501 Like USB Audio Driver 6.0.07.0413) from this page: Drivers downloads

I already install it and it works, it open the panel but it takes soooo long to open, it lags the computer, but works, now windows detect my 6 speakers (5.1) and the cmedia panel too......... but when play sound with winamp, windows media player, only plays on two speakers (left and right) windvd dont detect the 5.1 driver it only detect 2, so its the same as wmp and winamp only play on left and right speakers. "the windows and the cmedia panel speaker test play the sounds on each speaker correctly"

With games i only have Project Origin and it play on the left, center, right and subwoofer speakers, but the left back and right back stills not sound...

Anyone have news??
My System SpecsSystem Spec
08 Jun 2009   #6
Saitex

Windows 7
 
 

I have Problems with this driver ! Can't open it my pc ist lagging and do not work any more.

Also have m2n-e SLI (amd 64 x2 6400)
My System SpecsSystem Spec
23 Jun 2009   #7
gridlok

windows 7 RC
 
 

Get the driver from here C-Media CM6501 Like USB Audio driver software details from C Media , it works fine, Sound configuration and all. At least for me
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2009   #8
romanow

7600 х64
 
 

Same here the crackle is driving me crazy.. plz help!!!
My System SpecsSystem Spec
31 Jul 2009   #9
spliff

7600x64 RTM
 
 

No snap crackle pop here w/ my cm driver.
My System SpecsSystem Spec
01 Aug 2009   #10
romanow

7600 х64
 
 

It might be an overload, cause it's only there at high and medium volumes, and disappears after a reboot for 4-5 minutes...
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Cm6501 Problem




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Computer is crashing.Problem signature: Problem Event Name: BlueScreen
Hi, My computer, Dell optiplex 760 Windows 7 Professional 32-bit, is crashing. The crashes often happen when i'm playing this game, League of legends, but it also crashes at random points while on a social media or gaming websites. How to fix? Help please.
BSOD Help and Support
Blurry Text problem, EDID and registry editing problem on an AMD card.
EDIT:I have found a solution, using a DVI to HDMI cable on an amd card will fix this problem, this thread can now die, hopefully someone else will find it if they have this problem. Basically, i know what the problem is, but not how to rectify it. My tv (Sceptre X235BV-FHD, a rebranded sony...
Graphic Cards
problem event name startup repair offline - slightly different problem
Hi, Hoping somebody can help with this problem which despite trawling through these very helpful forums & tutorials, I have been unable to resolve. I have tried to include all the information possible although I am relatively new to this field so my terminology is probably not completely...
General Discussion
"A problem occurred while trying to open this message. A problem occur
HI, I'm new to the forum. When I receive mail in WLM, if I open it right away. fine...no problem. If I leave a message unopened then shut down and reboot I can't open the message. I get the error message... "A problem occurred while trying to open this message. A problem occurred. Please try...
Browsers & Mail
Laptop Windows 7 Problem/Software/Hardware? Keyboard problem
Okay, right now I'm currently trying to find out whats wrong with a keyboard that is on a laptop, after the computer starts there are some script errors, I don't know exactly what they are but I ran combo fix without safe mode and restarted the scripts went away...and it started working after...
Hardware & Devices
Problem Reports and Solutions - Change Problem Reporting Settings
How to Change "Problem Reporting Settings" in Windows 7 and Windows 8 Sending problem reports to Microsoft helps Windows 7 and Windows 8 to check and identify problems and notify you about any found solutions. This tutorial will show you how to change the Problem Reporting Settings in...
Tutorials


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:12.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App