Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.

Windows 7: Possible MSE Issue

20 Sep 2010   #1

Windows 7 Home Premium x64
Possible MSE Issue

Hello everyone,

I might be having an issue with MSE on my system and would like some input if someone would be kind enough to respond.

Initially it was acting normally and I would have the MSE icon in the hidden icon section of my taskbar after startup. Now it no longer shows up there. I found this thread:

MSE not showing up in taskbar

and dragged the shortcut into my startup folder but that didn't work. Additionally, MSE doesn't show up in my task manager processes list until I manually open it then close it. After that it is back in my hidden icons balloon.

I'm sure I did something stupid because as best as I can figure, this started out when I was trying out Spybot search and destroy while I had MSE going. I have since uninstalled Spybot and reinstalled MSE but still have the same issue.

Any ideas?



My System SpecsSystem Spec
20 Sep 2010   #2

Windows 7 64x

See if this works.

Notification Area Icons - Reset
My System SpecsSystem Spec
20 Sep 2010   #3

Windows 7 Home Premium x64

OK, I just now tried it (twice to be sure) and it didn't work. I also tried dragging the shortcut into the startup folder again and no luck there, either.
My System SpecsSystem Spec

21 Sep 2010   #4

Windows 7 Home Premium x64

Thanks for trying to help, Antharr.

I ended up reinstalling a good system image.

My System SpecsSystem Spec
23 Sep 2010   #5
Layback Bear

Windows 7 Pro. 64/SP-1

Here is the way I did it. Control panel/Windows Defender/ right click/ shortcut to desktop and then drag and drop on Start button. Drag and drop desktop shortcut to recycle bin.
My System SpecsSystem Spec
23 Sep 2010   #6

windows 7 ( ultimate) /xp (home)

i see , when ever some one has a problem with av's or viruses the reinstall ??
fix it ! i did a couple of times like 5 time !
and when you feel like your system is slow/or buggy, backup
and do fresh install

later saakeman
My System SpecsSystem Spec
29 Sep 2010   #7

W7-Enterprise + WS-2008 (Converted to Workstation)

hi !

i have a solution to the missing MSE taskbar-icon:
i first tried the MSE-Icon fix:
regsvr32 "E:\Program Files\Microsoft Security Client\shellext.dll"
but it didnīt work.

then i clicked on my MSE-shortcut, no result.
i tried to shutdown MSE by killing MspEng.exe, but it didnīt work.

i tried to kill msseces.exe, which was succesful.
i clicked my MSE-shortcut, and now the MSE taskbar-icon is back !

so the solutions seems to be: kill msseces.exe and restart MSE.
My System SpecsSystem Spec

 Possible MSE Issue

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar help and support threads
Thread Forum
Boot issue, 0xc0000098 ci.DLL file issue
OK so I hope this can be a quick fix and thanks for your help. * Randomly computer didn't start, get something telling me that the ci.dll file is missing or corrupt and error 0xc0000098 * safe mode and last know good configuration both result in bsod * Tried a few things, disconnect all...
BSOD Help and Support
net start command line issue - 64bit issue?
I am trying (in vain) to issue a net start command "net start - "C:\Program Files (x86)\uTorrent\utorrent.exe", on the command line. The error message is "the filename, directory name or volume label syntax is incorrect". I believe the 3 details are correct, as i am looking at the utorrent.exe file...
General Discussion
HP Multi Print/Scan Issue Re Install Issue?
I have an HP M1522 NF multi function peripheral attached to a PC running Windows 7. I needed to re install the drivers and software the other day but now it will only install the printer drivers and not the scanner drivers or any of the accompaying software?
Hardware & Devices
jpeg permission issue / possible encryption issue
Hello, I am new to the forums and have looked around just about everywhere I can think of for a similar topic and thus far have been unable to locate any help. If this has been previously covered, please point me in the direction and I will read up. So as for my issue.... I was running...
General Discussion
Interesting connectivity issue, just a browser issue
Opps, maybe not so unique since I just noticed an ENTIRE forum for browsers...perhaps moving this is appropriate...if so, please do. I will be reading up in there. Its interesting because I can't find any mention of it anywhere on this site. Specifically browser connectivity is lost after a...
Network & Sharing
8800GT Driver issue? Or maybe its a bios issue.
Hi all. I'm not sure where to start with this issue, it's bit spread out but it all started while I was gaming and the game froze and then the computer crashed. The freezing happened every once in a while, but the crashing had never happened. During the restart I see...

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Đ Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:25.

Twitter Facebook Google+

Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App