Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: NIS not starting at boot


25 Aug 2011   #1
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 
NIS not starting at boot

I am running Norton Internet Security 2011 and when rebooting ti stops working for about a minute after the system starts, with this icon Name:  NIS 2011 icon.PNG
Views: 304
Size:  1.2 KBin the tray.
I have looked through all of its settings but I can't find where to have it start with the system. Do one of the Norton wizards know where it is?




My System SpecsSystem Spec
.

25 Aug 2011   #2

Windows 8.1 Pro w/Media Center 64bit, Windows 7 HP 64bit
 
 

If the Icon appears then it is starting but has a problem. Try right clicking on the Icon and open NIS and see what it says.

Jim
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2011   #3

 

Hi Britton30,

Is NIS simply showing the grey icon when Windows starts up, or is it turned off altogether (should not be the case)? Can you open the main user interface and see what the status is (for example "secure"), as Phone Man suggested, or is the program completely frozen? The grey icon usually means that NIS is still loading. Check out this thread over here:
Norton Icon now grey after restart update - Norton Community

Try seeing if a fresh reboot solves the problem.
My System SpecsSystem Spec
.


25 Aug 2011   #4
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Yup the gray icon means it is disabled.
NIS not starting at boot-nis-2011-icon.png
It displays it at every reboot, but then changes to the green check indicating all is well. If I click it while it is gray, the main window opens with the green in it and the icon changes to green right away. It is not turned off.

The issue is why is it gray at start-up? In the past as soon as the system was up the Norton icon was green immediately.


My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2011   #5
R A

W7PRO/ULT 32/64
 
 

Maybe the icon is stuck in the Notification Area. Have you tried resetting the Notification Area icons?

Notification Area Icons - Reset
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2011   #6

 

Or try changing your power management options as outlined over here ;-)
NIS 2011 Grey Icon Problem - Norton Community

If you are still having problems, I'll get together with my co-Gurus in the Norton Forums and ask them what's up :-)
My System SpecsSystem Spec
25 Aug 2011   #7
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Thanks Jim, Athene, and R A. I found the setting to change finally. Norton needs to be set with Boot time protection ON, this starts it during the boot, before Windows starts. Marking this solved.
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2011   #8

 

Thanks for posting back with the auto-solution :-) It's interesting, however: usually, Boot Time Protection should be turned on (to "normal") by default. It's possible that if you did not disable it manually, there might have been a glitch resulting from an overinstall or from an engine update (there was a recent one for Firefox 6 compatibility) and the subsequent restart....but it sounds unlikely.
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2011   #9
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

It was turned on, I turned it off trying to track down some slow reboot times.
My System SpecsSystem Spec
26 Aug 2011   #10

 

Ahhhhh-ha, that explains it...! Lol! :-D And then you couldn't find the setting again...Okay, everything clear ;-)
My System SpecsSystem Spec
Reply

 NIS not starting at boot




Thread Tools



Similar help and support threads for2: NIS not starting at boot
Thread Forum
Re-Starting from Hibernation, computer will not Boot Performance & Maintenance
Startup programs not starting on boot Performance & Maintenance
Solved Problem starting pc with dual boot XP-Windows 7 Installation & Setup
How to Stop Magnifier from Starting on each Boot General Discussion
Problems when starting Xp in a dual boot with W7 Installation & Setup
Need help starting Windows 7 on boot up. Installation & Setup
Register Editor starting up on Windows 7 boot System Security

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:18 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33