Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: MSE always saying I need to do a scan


27 Jan 2012   #11

Windows 7 Home Premium, 64-bit
 
 

See this post for possible solutions. MSE tray icon orange colored every morning telling me I need to scan, - Microsoft Answers


My System SpecsSystem Spec
.

27 Jan 2012   #12

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 SP1, Home Premium, 64-bit
 
 

I just checked my CCleaner settings. Under applications/Windows, "MS Anti Malware" is NOT checked.

So I assume any MSE logs are not altered or deleted.

I'll continue to monitor this.
My System SpecsSystem Spec
27 Jan 2012   #13

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Ult. x64 Windows 8.1 x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by logicearth View Post
Are you using CCleaner? Or some other cleaning program?
The problem could be as simple as cleaning the log files MSE uses.
+1. We had a few threads here last year about this. If I recall correctly, some default setting on CCleaner cleans out the log files causing MSE to think that no scans have been undertaken. The solution was to untick one of these options....unfortunately I don't recall the exact one, but a quick search should find the thread.
My System SpecsSystem Spec
.


27 Jan 2012   #14

Windows 7 Ultimate SP1 - 64 Bit
 
 

Try this tool:
Windows Installer CleanUp

It fixed a problem for me in the past.

Select Microsoft Security Client and click Remove then Clear All.
My System SpecsSystem Spec
28 Jan 2012   #15

Windows 8 Core X64
 
 

Infinite, see my initial post, I already did that.

Security Essentials Version: 2.1.1116.0

Right now it's orange and saying I need to do a scan. Last scan: 1/27/12 at 3:27 PM (Quick Scan)

Where is/are MSE log files? I run CCleaner every night before I shutdown and maybe it is clearing the log, but MSE does know it ran yesterday but it's still saying I need to run it again.

I have not done a full scan in a long time. I'll give that a try and see what happens.

Thanks all.
My System SpecsSystem Spec
28 Jan 2012   #16

Windows 7 Ultimate SP1 - 64 Bit
 
 

The location to the logs can be found here:
C:\ProgramData\Microsoft\Microsoft Antimalware\Support
My System SpecsSystem Spec
28 Jan 2012   #17

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 Home Premium 64bit Ver 6.1.7600 Build 7601 - SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Infinite View Post
The location to the logs can be found here:
C:\ProgramData\Microsoft\Microsoft Antimalware\Support
If I may expand on Infinite's post.

If you do not have Hidden Files, and Folders set to show you need to do that first. Hidden Files and Folders - Show or Hide, you only need to use option one, and go to step 2.

Then you can find C:\ProgramData\Microsoft\Microsoft Antimalware\Support
Don't forget to reset the hidden feature when done.


siramic's post here: How can you check the details of your last virus scan? - Microsoft Answers fifth one down, explains how it can also be found in Event Viewer, but it is not as detailed.
My System SpecsSystem Spec
28 Jan 2012   #18
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

Have you done this? ... in the Settings tab, choose Scheduled scan in the left pane and uncheck the box "Start the scheduled scan only when my computer is on but not in use."

Also, see this Microsoft Security Essentials forgets it recently scanned | Windows Secrets Lounge
My System SpecsSystem Spec
29 Jan 2012   #19

Windows 8 Core X64
 
 

Ji Hacee. Yes, I have "Start the scheduled scan only when my computer is on but not in use" unchecked.

Thanks for the link. I just unchecked MS Antimalware and MS Management Console in CCleaner Applictions tab. Will see if that helps, sounds like a real possibility.
My System SpecsSystem Spec
16 May 2012   #20

Windows 7 Home Premium 64 bit
 
 

I have seen this problem happen time and time again in Windows 7. The only fix I have found is to uninstall and reinstall Microsoft Security Essentiais.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 MSE always saying I need to do a scan




Thread Tools



Similar help and support threads for2: MSE always saying I need to do a scan
Thread Forum
Scan Error Error while Scan::0::LEAD Error: Twain source manager no Hardware & Devices
Fax and Scan Network & Sharing
Windows Fax and Scan only able to scan bmp General Discussion
sfc scan Performance & Maintenance
HDD scan report Hardware & Devices
I can't scan... Hardware & Devices
scan System Security

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:13 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33