Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: XP issue- MSE failing to start on PC boot

12 Aug 2013   #21
Diosoth

Windows 7 Home Premium x64
 
 

I think the FSS log is posted on the front page, unless you want it run again? Though I've made very few changes to that PC lately, just a couple game installs. I'll have to run it later tonight when I get a chance.

I'll go through those tips but I think some of them don't apply to XP. I get the feeling that MSE is just a bit buggy on XP SP3 since this particular issue seems rather common.

It could be that if not started every day, MSE gets confused? I don't have this issue on Windows 7 though. Could be internet issues as well, it might be trying the check before the PC has connected. Now this Dell seems to be "always on" even when the PC is off- my switch always has the green light for that port lit even when the PC is off. I don't really understand why that is.

Either way if I run manual definition install through Windows Update MSE goes green so I suspect it's an issue with definition update.


My System SpecsSystem Spec
.
12 Aug 2013   #22
Diosoth

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Looks about the same as the last FSS.

Funny, this problem doesn't seem consistent. Last time I used this PC was Saturday morning, and I just turned it on and MSE started fine with the green icon. I'm wondering if it's just the internet connection- MSE tries to check for updates, net's not up yet, it gets stuck, because when this does happen a manual update of the defs fixes it.


Attached Files
File Type: txt FSS.txt (2.2 KB, 2 views)
My System SpecsSystem Spec
12 Aug 2013   #23
VistaKing

Windows 7 Ultimate 32-Bit & Windows 7 Ultimate 64-Bit
 
 

Nothing wrong with the services .
My System SpecsSystem Spec
.

16 Aug 2013   #24
Diosoth

Windows 7 Home Premium x64
 
 

The BIOS is set to "fast boot" Windows. Could that be a potential cause? It seems whether MSE goes green or stays red is totally random- and I think its start is just delayed. The other day it stayed red, I ignored it and played a game for about a half hour. exited the game and MSE was green so it started up at some point.

I don't think the net connection is responsible- I've seen it go green before the PC has negotiated a network connection.

This isn't a huge problem I plan to lose sleep over since it seems there's no obvious cause.
My System SpecsSystem Spec
16 Aug 2013   #25
VistaKing

Windows 7 Ultimate 32-Bit & Windows 7 Ultimate 64-Bit
 
 

Did you try reinstalling MSE ?
My System SpecsSystem Spec
16 Aug 2013   #26
Diosoth

Windows 7 Home Premium x64
 
 

A couple of times. For whatever reason the service occasionally does not start right when the PC boots. I haven't made any changes to the PC since my last FSS scan which you said was clean. For whatever reason, on rare occasion the service start is delayed.
My System SpecsSystem Spec
16 Aug 2013   #27
VistaKing

Windows 7 Ultimate 32-Bit & Windows 7 Ultimate 64-Bit
 
 

Is MSE checked inside startup tab inside msconfig ?

Type in msconfig inside the start menu . Press [ENTER]
My System SpecsSystem Spec
18 Aug 2013   #28
Diosoth

Windows 7 Home Premium x64
 
 

Yes, it's checked.
My System SpecsSystem Spec
18 Aug 2013   #29
VistaKing

Windows 7 Ultimate 32-Bit & Windows 7 Ultimate 64-Bit
 
 

What service ? Take a look inside the services

Hold down the key and the R key you should get a Run window . Type in sevices.msc and press Enter .
My System SpecsSystem Spec
18 Aug 2013   #30
Diosoth

Windows 7 Home Premium x64
 
 

msseces is checked under the startup menu

Microsoft Antimalware Service is set to automatic startup under services.

I just started the PC tonight, MSE stayed red. I ran FSS while it was red, went into Update and manually updated the definitions which made it go green, then ran FSS again. They look identical to me.

When I ran it the first time it just worked. Second time after MSE went green I got the usual popup box asking me if I wanted to run it.


Attached Files
File Type: txt FSS1.txt (2.2 KB, 1 views)
File Type: txt FSS2.txt (2.2 KB, 1 views)
My System SpecsSystem Spec
Reply

 XP issue- MSE failing to start on PC boot




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Start ups Failing
Hi guys I'm having this error the "boot selection failed because a required device is inaccessible ...oxc000000e" Basically what is happening is the past week or 2 I have been getting the BSOD kernel data inpage error at random times during gaming. After some research I downloaded crystal disk...
General Discussion
Failing to boot boot-utility from external hdd
Hi Guys The last time I re-installed Win7, I created a 5GB partition on my external hdd, marked it as active and then extracted a downloaded ISO of Win7 to the partition. Using the boot manager, I could select boot from USB and everything worked fine. Complete success. I thought that it would...
General Discussion
Windows failing to start.
After dowloading a norton removal tool for a virus, Windows is now failing to start. Startup repair does not fix it, I have tried several system restore points none of which work (error 0X8000ffff), and the last known configuration is not working either. I can get into the safe mode menu but when I...
General Discussion
Occasional failing to start up and BSOD
I'm having problems with my new computer, which I built it myself. Basically, my computer fails so start-up sometimes (My motherboard produces a long beeep sound. GPU not running at all, but the rest of the components seems to be running - eg. USB, Ethernet etc). Also, it will sometimes...
BSOD Help and Support
Boot Degradation always when i start my PC and Also BSOD issue
Hi, I get the boot degradation error in three types when i start my PC. At the same time i have blue screen(BSOD) issue also. Below is the error message, Problem signature: Problem Event Name: BlueScreen
BSOD Help and Support
Start up failing after removal of second hard drive
Hello, I recently decided to remove one of my hard drives for use in another PC. Ever since removal I have not been able to boot back into Windows, I just get a black screen with a flashing _ in the left hand top corner. I have tried Startup Repair and also manually rebuilding the MBR. ...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 02:00.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App