Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Browser problems after IE11 windows update

24 Nov 2013   #1
simon99

W7 Pro 64bit
 
 
Browser problems after IE11 windows update

Hi -

I have browser problems after a windows update came along on 19 November. It turned out to be an IE11 upgrade to IE10. If it wasn't marked as a critical update I would not have bothered

Prior to the update all was well. Post update the IE11 has trouble connecting to some sites: eg Latest news, world news, sport and comment from the Guardian | theguardian.com | The Guardian and Free website | Free blog | Create a free website | Weebly fails to load and Home | Mail Online works fine.

The browser just reports that it is 'waiting for response from website'

So, I tried rolling back the machine to the restore point prior to the update. Now back to IE10, BUT the same problem persists.

Next, I unrestored the unrestore and reverted to IE11. I then tried uninstalling the update. Back to IE10 and same problem.

I tried turning off the windows firewall and disabling the virus scanner. Same problem. I checked the latest version of Flash is installed.

So, I downloaded and installed Chrome. Chrome has the same problem, except that if you stop the page loading it will render the page as far as it has got. Successive reloads and stop loading clicks will get most of the page.

Chrome is now my default browser. Funnily enough, Chrome seems to be getting better at getting web pages as it is used more. Seven forums has only just become usable!

Is there a fix for this ? Machine is w7 Pro SP1.

Simon


My System SpecsSystem Spec
.
24 Nov 2013   #2
andrew129260

Windows 7 Professional x64 Sp1
 
 

Try ccleaner and leave the basic stuff checked as well as dns cache under system.

CCleaner - Delete Junk Files

Have you scanned your system for malware?

Such as with malware bytes or avast?

You can download them and run a full scan in my signature.
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2013   #3
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Not sure which Security suite you have installed please fill in the blanks,
Also see what this does,
Use No Add-ons mode/ Click the Start button and type in the search box,
Internet explorer

Click on the suggestion (No Add-ons) or itís located at,
Start/ All programs/ Accessories folder/ System tools folder/ No add-ons.
http://windows.microsoft.com/en-us/internet-explorer/manage-add-ons#ie=ie-10-win-7
If using ie10 the first link will apply to ie9 as well,
http://windows.microsoft.com/en-us/internet-explorer/ie-crashes-stops-working#ie=ie-10-win-7

If you have a 64 bit machine you can activate Enhanced protection mode to see if ie10 or 11 works any better,
http://www.sevenforums.com/tutorials/280434-internet-explorer-10-enable-32-bit-64-bit-ie10-windows-7-a.html#post2312336

Export Favorites to html file before resetting Internet explorer/ just to be safe.
http://www.sevenforums.com/tutorials/86795-internet-explorer-import-export-favorites.html

Tutorial of Resetting Internet explorer,
http://www.sevenforums.com/tutorials/1222-internet-explorer-reset.html
Accessing Internet Options from the Start menu search,
Reset process first opening Internet explorer
My System SpecsSystem Spec
.

24 Nov 2013   #4
simon99

W7 Pro 64bit
 
 

Thanks Andrew and Thrash for your replies:

1. Security suite is Trend Micro Titanium Maximum Security

2. System is 64bit

3. Using IE10 no add-ons mode - no change in symptoms

4. Using Enhanced Protection mode - no change in symptoms

5. Security suite found no viruses or spyware

6. I will try CCleaner and avast

7. I will try resetting IE10 - although given Chrome has similar but not as severe symptoms I would expect the issue to be deeper in the system than IE10 ?

As it happens (sods law) I have some work tasks I must get done the next few days. Rather than run the risk of destabilising the system further I will hold off doing 6 and 7 until I've got a bit more space. I'll get back to you with the results.

Thanks again - anything else quick worth trying ?

Simon
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2013   #5
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Post a screen shot of your All add-ons page,
There's a link above my signature picture if you need help in how to do this,
My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2013   #6
simon99

W7 Pro 64bit
 
 

Hi Thrash

Here are three pages of all add-ons:
-page_1.jpg

-page_2.jpg

-page_3.jpg


My System SpecsSystem Spec
24 Nov 2013   #7
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Well the third is the one that pops out the most and it confirms your security suite has add-ons which are active or somewhat compatible for the 64 bit version/ Enhanced protection mode so that's most likely why ie fails to operate,,
Java is another problematic add-on which should be Uninstalled and development tool kit should be disabled,
http://www.java.com/en/download/faq/remove_olderversions.xml
http://www.java.com/en/download/help/uninstall_java.xml
Interesting reads,
http://securitygarden.blogspot.com/2013/01/java-zero-day-again-time-to.html

DIVX Plus is another one which is 64 bit and should be disabled.

Basically all of these objects should be Uninstalled,
The ones you actually use should be re-installed but one at a time to figure out which one is causing the issues.

I'm sticking with this, from Post #3
Export Favorites to html file before resetting Internet explorer/ just to be safe.
http://www.sevenforums.com/tutorials/86795-internet-explorer-import-export-favorites.html

Accessing Internet Options from the Start menu search with all open windows Closed,
Reset process first opening Internet explorer
After resetting using the above method see how many add-ons are still Enabled.

Review Jaceeís instructions to run Adwcleaner here,
Ignore the title of the thread,
How can I kill AVG Search?
My System SpecsSystem Spec
11 Dec 2013   #8
simon99

W7 Pro 64bit
 
 

Hi -

I have done a bit more work on this:

1. Ran malwarebytes quick and full scans - nothing found, no change in browser behaviour (some sites not loading, both IE10 and Chrome)

2. Ran ccleaner and did the default clean - no change

3. reset IE10, only addons running are Shockwave Flash Object and Ms Silverlight. All others are disabled. IE10 works a little better (The guardian and independent websites work, but the weebly website builder still wont load). Annoyingly the windows.microsoft.com help pages don't load either.

Any ideas on what else to try ?

simon
My System SpecsSystem Spec
12 Dec 2013   #9
andrew129260

Windows 7 Professional x64 Sp1
 
 

warning   Warning
Doing the following will reset internet explorer, and will lose all saved passwords and settings


1.) You can try this as another option:

Open Control panel. - Network and internet. - internet options - advanced - Reset - Check the box to delete personal settings - Click reset. Click ok. Restart the PC.

Open internet explorer. How does it act now?

2.) Did the malware scans find anything?
My System SpecsSystem Spec
12 Dec 2013   #10
ThrashZone

Win-7-Pro64bit 7-H-Prem-64bit
 
 

Use Safe mode with networking,
Shut down your machine, Unplug-Hold the power button down for 30/45 seconds (Power Drain)
Power up and Tap the F8 key continuously until you see a black page with white text,
Use the down arrow key to toggle to safe mode with networking/ hit the enter key.
Login as usual
Other advanced methods,
http://www.sevenforums.com/tutorials/69585-safe-mode.html
http://windows.microsoft.com/en-US/windows7/Advanced-startup-options-including-safe-mode

Using Safe mode with networking refer to post #3 & 7 and download Adwcleaner run the scan and post the results,
Reset instructions are also on posts #3 and 7 after you use the Clean option in Adwcleaner.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Browser problems after IE11 windows update




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Can't set IE11 as default browser
I have visited this forum before, but just joined today to try to get a solution to my problem: I can't get IE11 set as my default browser (and it's the only one I use and have installed). There's an old thread dating back to March 2014 talking about the same problem- a pop-up every time I open...
Browsers & Mail
Error Installing IE11 Update KB2977629 for Windows 7 x86
Windows 7 x86, downloaded offline installer IE11-Windows6.1-KB2977629-x86.msu (need the last version of IE11 because older versions don't work correct with some software) getting an error, something like "not suitable for this computer" (sorry, don't know the exact translation to english). Before I...
Windows Updates & Activation
IE11 error code 9C48 through Windows Update
Hello everyone. It's been a while... :) I finally changed my laptop 'cause its GPU got burnt and they gave me a brand new Lenovo Z710 i3-4000m with a GT 745M (not bad). Anyhow, while updating after a new installation of Windows, every single one update got installed successfully except one...
Windows Updates & Activation
Error Code9C59 during windows update for ie11
Hello all, I have followed steps 1 and 2 in your posting instructions (http://www.sevenforums.com/windows-updates-activation/264840-windows-update-posting-instructions.html) and I would like to upload the CBS.zip file from step 4, but it is 11.7 MB and the forum limit for a zip attachment is 8...
Windows Updates & Activation
Browser Problems after Windows update 13 Feb 2014
Hey I was wondering if anyone else is having problems with their browsers, (seemingly regardless of what browser is used) after the latest update, specificly I'm getting problems with loading pages, some pages the first time it tries to load the page it will either give a page not found, or it...
Windows Updates & Activation
windows update to ie10 and/or ie11 problems, error 9c57
I have been trying to use windows update for ie10. I always get a Code 9c57 error. Now that ie11 is out, I have been trying that update with the same error. I have tried all the suggestions that I could find around the internet. Hardware: Dell XPS M1330 laptop OS: Windows 7 64bit As per...
Windows Updates & Activation

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 13:00.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App