Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows not detecting my Webroot

12 Jul 2014   #1
bertie11

Windows 8.1.1
 
 
Windows not detecting my Webroot

I'm told that Windows is supposed to be able to recognize if I have a non Microsoft firewall and anti-virus, yet my Home Premium 64 doesn't do this. I have turned off the Windows firewall and have had to turn off notifications telling me to turn it on again.

I use Webroot Secure Anywhere and System Mechanic. The latter does detect my Webroot anti-virus, but not the Webroot firewall. I wrote to System Mechanic and they say they are dependent on Windows detecting what other firewalls and anti-virus programs are installed but mine doesn't.

Is this normal behavior? I don't recall ever seeing whatever firewall I have installed, whatever make, apart from Microsoft's own.


My System SpecsSystem Spec
.
12 Jul 2014   #2
Jacee
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

Let's see what "Security Check" shows:


Download Security Check by screen317 from here http://screen317.spywareinfoforum.org/SecurityCheck.exe or here http://screen317.spywareinfoforum.org/
Save it to your Desktop.
Double click SecurityCheck.exe and follow the onscreen instructions inside of the black box.
A Notepad document should open automatically called checkup.txt.
Please post the contents of that document.
My System SpecsSystem Spec
12 Jul 2014   #3
bertie11

Windows 8.1.1
 
 

Hi Jacee, thanks for the response.

Here is the file.

Thanks.


Attached Files
File Type: txt checkup.txt (1,019 Bytes, 2 views)
My System SpecsSystem Spec
.

12 Jul 2014   #4
Jacee
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

Uninstall Results of screen317's Security Check version 0.99.85
Windows 7 Service Pack 1 x64 (UAC is enabled)
Internet Explorer 11
``````````````Antivirus/Firewall Check:``````````````
Windows Firewall Enabled!
Windows Firewall Disabled!
Webroot SecureAnywhere
Advanced SystemCare Ultimate
Antivirus up to date!
`````````Anti-malware/Other Utilities Check:`````````
Java 7 Update 60
Adobe Flash Player 14.0.0.145
Mozilla Firefox (30.0)
````````Process Check: objlist.exe by Laurent````````
Malwarebytes Anti-Malware mbamservice.exe
Malwarebytes Anti-Malware mbam.exe
Malwarebytes Anti-Malware mbamscheduler.exe
Firetrust MailWasher MailWasherPro.exe
iolo System Mechanic iologovernor64.exe
iolo Common Lib ioloServiceManager.exe
`````````````````System Health check`````````````````
Total Fragmentation on Drive C: 0%
````````````````````End of Log``````````````````````



Uninstall anything that has to do with Iolo and Advanced SystemCare Ultimate/IObit!
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2014   #5
bertie11

Windows 8.1.1
 
 

Did you mean to uninstall these programs to see if Windows then detects my Webroot? And if so, then re-install them?

Thanks
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2014   #6
Jacee
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by bertie11 View Post
Did you mean to uninstall these programs to see if Windows then detects my Webroot? And if so, then re-install them?

Thanks

Yes!
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2014   #7
bertie11

Windows 8.1.1
 
 

Well, I've removed Advanced System Care Ultimate, IO bit Malware Fighter. IOBit Smart Defrag, iolo system Mechanic and there is no change to the firewall status. Control Panel\System & Security\Windows firewall still does not recognize my Webroot firewall and anti-virus.

I don't think I've ever seen anything in this window other than Windows firewall over the years. Should I be looking somewhere else?

Also, Webroot was the first program I installed after a Windows re-install, and as far as I can remember, Webroot wasn't recognized even then.
My System SpecsSystem Spec
13 Jul 2014   #8
Jacee
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate 32bit SP1
 
 

I found this info:


Quote:
Webroot's inbound component works in tandem with Windows firewall. Webroot SecureAnywhere Essentials and Webroot SecureAnywhere Complete both include an intelligent, hassle-free firewall that monitors data traffic traveling in and out of your computer ports. It looks for untrusted processes that try to connect to the Internet and send your personal information to potential thieves and blocks them automatically, or can be configured to force applications to ask permission when trying to connect outbound.

The SecureAnywhere firewall works with the built-in Windows firewall, which blocks malicious data traffic coming into your computer. If the Windows Security Center on your system reports that no firewall is turned on, please enable your Windows Firewall. With both the Webroot and Windows firewalls turned on, your data has complete inbound and outbound protection.

To learn more about the firewall, please click on the following link:
http://www.webrootcloudav.com/sah_Firewall.asp?n=About_the_firewall

If you have problems, then you may need to ask in the Webroot Forums: https://community.webroot.com/t5/Web...ings/td-p/3450
My System SpecsSystem Spec
14 Jul 2014   #9
bertie11

Windows 8.1.1
 
 

Ah, that is the answer! good work Jacee!

I hadn't realised (or forgotten) how the Webroot firewall worked. That explains it.

I have added two screenshots from System Mechanic Internet Security tab. Now both firewall and a/v are shown in the Webroot colour green. This didn't happen for the firewall before I uninstalled/re-installed.

I thank you Jacee.


Attached Thumbnails
Windows not detecting my Webroot-av.png   Windows not detecting my Webroot-firewall.png  
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows not detecting my Webroot




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Webroot causing weird windows 7 glitches
Hi, heres a new topic for people im using a laptop 2.20 ghz dual core 3gb ram windows 7 hp. i installed webroot secure anywhere and after finding a threat ive been having some minor preformance issues and the uac now has aero effects. anyone else out there having anying similer issues?
System Security
Can I run Webroot w/ MSE?
Despite taking all best practices cautions, some malware is still getting through. I would like to add Webroot (2013) as another security layer. Is it compatible with MSE?
System Security
Webroot\WRSA
I see a file called " c:\Program Files\Webroot\WRSA.exe:-ul " and do not know whether it is good or bad. Who knows what this is?
General Discussion
Opinions on Webroot Antivirus?
I have a friend who is getting infected when running MSE, so I want to upgrade him to more protection. I recommended adding Malwarebytes paid Real Time protection but he wants to instead use Webroot Secure Anywhere Antivirus so he can get 550 AA miles with the $20 purchase. Any opinions on...
System Security
Webroot SecureAnywhere 2012
CNET gave this software a fantastic review, anyone using this? Thanks :D
System Security
Webroot Acquires Prevx
hmmm......i don't know what to say....maybe it'll end up better...i mean webroot :p Webroot Acquires Prevx also Webroot snares UK security firm Prevx
System Security


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:41.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App