Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: SSD - Install and Transfer the Operating System


11 Mar 2011   #349
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 
SSD - Install and Transfer the Operating System

How to Physically Install a SSD and Transfer the Operating System


Introduction

If you never owned an SSD, you have missed something. Yes, they are not cheap, but Dollar per Dollar there...

My System SpecsSystem Spec
.

06 Jul 2012   #350
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

This is pretty mysterious. I have never seen such a sequence of events. You should have never gotten the "Preparing your desktop' to start with since you imaged a running system - at least I assume that the system was still running from the 40GB SSD after you copied the bootmgr. I suggest to test that too with all other disks disconnected.

If that works, then you must have made a little mistake during the imaging and we can take it from there.

My System SpecsSystem Spec
.

06 Jul 2012   #351
LionOfNarnia

Windows 7 Professional x64 (English)
 
 

[From my laptop at work]

It rebooted OK but it must still be seeing D as the primary coz WEI is still 5.9 for disk speed. I had a quick look at F before I came to work, in addition to the bootmanager it also now has a 12GB pagefile (.sys if I remember right)

So, 2moro I'll disconnect all but the C drive & see what happens. Unless I hear otherwise before then, I'll also plug it into the primary sata port.

If it's just a badly-done image or restore, no damage done, that can be done again - or even try just cloning C to F with Acronis or Paragon?

It's not like anything is a one-shot operation as long as everything on C D & E stay intact until F is working right.

e2a- just remembered - the 100mb system partition now shows up as the G: drive in partition wizard.
My System SpecsSystem Spec
07 Jul 2012   #352
LionOfNarnia

Windows 7 Professional x64 (English)
 
 

Progress I suppose-

With C the only drive connected (connected to SATA 1), it booted to windows OK - and fast!

However windows explorer refuses to work, I get popups saying "windows explorer.exe - server execution failed" or " ::{26EE ..... 683}/o - server execution failed".

Partition wizard is on the D drive so I can't try it.

I'm going to hook up the new ssd now & try a quick 'Paragon' now. Just for the heck of it!

Can report easily no matter what, brought the lappy back from work

e2a- argh, paragon is on D: too so I had to hook it up again, did E: as well for completeness, 22 seconds from WinBoot to welcome chime - not bad explorer working now too.

Had to ' reboot to save changes' & still only 5.9 WEI gonna Paragon now.....
My System SpecsSystem Spec
07 Jul 2012   #353
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

I it is that fast, I would not worry about the WEI. It is a bit strange though. Was that WEI measured when only the SSD was connected? Maybe a WEI update will help.
My System SpecsSystem Spec
07 Jul 2012   #354
LionOfNarnia

Windows 7 Professional x64 (English)
 
 

Have done a WEI update every time I changed anything.

OK, REAL progress at last, thanks to the Paragon tool. Cloned the drive, rebooted, altered BIOS, now here's Partition Wizard:-



Gratifying to see that the new drive is now C; & the old one has been relegated to F:

Now I'm gonna disconect the old SSD now & see if everything is still OK.
My System SpecsSystem Spec
07 Jul 2012   #355
LionOfNarnia

Windows 7 Professional x64 (English)
 
 

(Starts to relax & enjoy the cruise to the finishing line)

I've now booted with the old SSD disconnected, all seems OK. WEI rating gone up to 6.9 (I was expecting higher) but at least it's gone up.

So, remaining tasks -

Copy D: drive (partition) to new 2TB seagate & try to replace D to see if I can live without the sytem partition.
Format old SSD for Skyrim. (I have an ultra-modded rig, folder is nearly 15GB!)
Full system backup to external disks.

...D'ya know, I think I've got the confidence to do that myself now. I'll declare the project a success, your cigar (or whatever ) awaits you in Amsterdam, thank you very much for your insight and above all your patience.

Tell me where I can endorse/rate/big you up generally and I'll happily do it.

I salute you, Sir.
My System SpecsSystem Spec
07 Jul 2012   #356
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Well, that sounds good. The rating could be a bit higher but I have one SSD that also rates at 6.9.

Check whether there is an alignment problem ( SSD Alignment ) - look under "Verification".

Check also whether your Windows 7 is set to AHCI (in addition to the BIOS). AHCI : Enable in Windows 7 / Vista
My System SpecsSystem Spec
09 Jul 2012   #357
LionOfNarnia

Windows 7 Professional x64 (English)
 
 

Aaargh!

Not out of the woods yet

It won't even start to boot to windows unless the drive with the 100MB system partition is connected. Suspect that might explain why WEI is lower than expected?

Took me a while to discover this, one of my external HDDs died during copy of 1TB drive but now got it 'safe' on 2nd one. Took about 18 hours each run, USB2

I got the .pdf for the BIOS manual, been through the whole thing, NO mention of AHCI

I can confirm that the alignment of the new SSD is verified at 1024kb.

The only thing I can think of trying is to re-format the new SSD, then copy/clone both the System partition & the Old SSD to it. I'm past the "everything is reversable" stage now anyway, after the copy of the 1TB drive all the shortcuts to stuff on it have GONE, including in the start menu & the 'all programs' list.

Is that worth trying?
My System SpecsSystem Spec
09 Jul 2012   #358
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

That's not a big problem. Just copy the bootmgr to C. Bootmgr - Move to C:\ with EasyBCD
My System SpecsSystem Spec
09 Jul 2012   #359
LionOfNarnia

Windows 7 Professional x64 (English)
 
 

Now it will boot with just C: & E: connected but I have no windows explorer - that server execution failed error again
My System SpecsSystem Spec
Comment

 SSD - Install and Transfer the Operating System




Tutorial Tools



Similar help and support threads for2: SSD - Install and Transfer the Operating System
Windows 7 Tutorial Category
Solved Operating system install on external dock Installation & Setup
Solved Missing Operating System after bad HDD driver install Installation & Setup
Solved Computer won't install (seemingly) any operating system. General Discussion
Operating system crash requiring full re-install BSOD Help and Support
How to install another operating system Installation & Setup
Missing operating system message, cannot re-install windows 7 Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 07:36 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33