Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Imaging with free Macrium

03 May 2014   #960
joebots

Windows 7 x64 Ultimate SP1
 
 

@MJF, I tired that again and again, from within Macrium free, using each version of the WinPE that is offered. The disc burned fine, but upon trying to boot from any of them, my system hangs after the "press any key to boot from CD" prompt. If I eject the disc I get the pale blue Macrium screen with nothing on it. I could at least boot from the CD I made using SIW2's disc. For now I'm just going to go back to using an older version of Acronis that I know works. I used it just this afternoon.


My System SpecsSystem Spec
.
03 May 2014   #961
joebots

Windows 7 x64 Ultimate SP1
 
 

@WHS: I also was successful booting from WinPE iso from My Skydrive. When I tried to make an image with it today it crashed just as it began writing to my backup drive.
My System SpecsSystem Spec
03 May 2014   #962
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Maybe something is wrong with the backup drive. This iso has worked 100 times. So the problem must be in your system.
My System SpecsSystem Spec
03 May 2014   #963
joebots

Windows 7 x64 Ultimate SP1
 
 

Maybe so, but it worked fine with Acronis, this afternoon, and I didn't have to go crazy trying to get it to recognize my USB 3.0 ports. The main thing for me was to get a viable backup image ASAP as I just reinstalled my operating system, and I wanted to get it done before I installed a plethora of programs.
My System SpecsSystem Spec
.

03 May 2014   #964
whs
Microsoft MVP

Vista, Windows7, Mint Mate, Zorin, Windows 8
 
 

Well, if Acronis works, then all is good. Acronis is a good imaging program too.
My System SpecsSystem Spec
04 May 2014   #965
mjf

Windows 7x64 Home Premium SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by joebots View Post
Maybe so, but it worked fine with Acronis, this afternoon, and I didn't have to go crazy trying to get it to recognize my USB 3.0 ports. The main thing for me was to get a viable backup image ASAP as I just reinstalled my operating system, and I wanted to get it done before I installed a plethora of programs.
Do you have a problem using Macrium if you use a USB 2 port. If no then it may be that your USB 3 drivers aren't being loaded. You should be able to load them manually.
My System SpecsSystem Spec
04 May 2014   #966
joebots

Windows 7 x64 Ultimate SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by mjf View Post
Do you have a problem using Macrium if you use a USB 2 port. If no then it may be that your USB 3 drivers aren't being loaded. You should be able to load them manually.
Actually, yes, I do. I just discovered it yesterday morning. I was able to start Macrium from the WinPE iso that is on My Skydrive, and it detected my backup drive on the USB 2 port. I thought to myself "Great, I can image my drive, now. It will just be a little bit slower." Macrium went on to allow me to select the drives I needed to image, and the target drive on the USB 2.0. I gave it a name, and clicked "finish". . . it started to write to the target drive, and maybe 5 seconds later the program crashed. I turned the computer off, and tried again. Same result.

I believe Macrium doesn't like something with my hardware. I have had this system since I built it in 2009. My system specs are listed below. It's been rock solid, and well maintained. The only time it ever blue screened was when I was fighting problems with a Soundblaster Z card several months ago. That was with a Windows 7 install on a RAID-0 that lasted from December 2009 until a week ago, when I replaced the RAID-0 with a new PNY XLRS Pro 240GB SSD. I didn't want to image an install that was well over 4 years old, so I simply started fresh. In all those years I never had to restore from any of my backup images. I was just extremely lucky. The two Seagate 250GB 7200.10 drives that I RAIDed were purchased in 2007, and originally on my ASUS A8V Deluxe mainboard. They never faltered, and I used them every single day across two builds. You'd think in all that time I would have had a glitch that required restoring from an image, but it never happened.

By the way, Macrium works fine from inside of the true Windows 7 environment, after I boot the computer from the SSD. I can open up and explore my old saved images on the USB backup drive using the USB 3.0 ports. It's only when I create rescue media from Macrium itself, or use the two other solutions on this site that I have problems. The thing is, if I cannot boot from a CD, USB, or whatever, I have no way to recover from a catastrophic disk failure.

I'm sorry I got so long winded, here. It's 3:00 AM and I am beginning to ramble. Thanks for trying to help.
My System SpecsSystem Spec
04 May 2014   #967
mjf

Windows 7x64 Home Premium SP1
 
 

You're welcome even though you still have a problem. Think of 3am makes me tired.
My System SpecsSystem Spec
04 May 2014   #968
Britton30
Microsoft MVP

Windows 7 Ultimate X64 SP1
 
 

Joe you could have some left-over driver bit laying around causing issues. Have a look at Driver Sweeper link in my sig.
My System SpecsSystem Spec
05 May 2014   #969
joebots

Windows 7 x64 Ultimate SP1
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Britton30 View Post
Joe you could have some left-over driver bit laying around causing issues. Have a look at Driver Sweeper link in my sig.
I'm not sure how. I just freshly installed Windows 7 on a brand new SSD. No new hardware has been introduced. If anything, I'm suspicious of the U3S6 add-on card that came with this motherboard. It uses NEC drivers for the USB 3.0 side, and Marvell drivers for the SATA III side, which I did install. They don't present any problems from within Windows 7, however.

I probably could have benefited had I used Driver Sweeper when I was having issues with a Sound Blaster Z card some months back. I had remnants of an old Soundblaster Audigy 2 PCI card all over my registry, and computer, which I tried to remove manually, but I probably missed some stuff. Creative Labs seems to have the worst uninstallers around. I never got the card to function properly, so I returned it within the 30 day window I had.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Imaging with free Macrium




Thread Tools




Similar help and support threads
Thread Forum
New free imaging program
Aomei just released a new freebie. It is intended for users who just want a one click backup/recovery solution. Free for all uses, works on server os too. It is aimed at those who want something very simple. It makes a recovery partition and creates an entire system backup on there. You...
Backup and Restore
Issues imaging windows 7 pro with Macrium Reflect
Hello today i went an image my os windows 7 pro i follow that video on this forums .Than i went to restore tha image to another hdd in a partition .But when i booted from tha partition i got to the part were it said windows is preparing your desktop than i got a message saying that this copy...
Backup and Restore
Windows/Linux dual-boot imaging using Macrium
G'day, I've setup a dual-boot Windows 7 + LinuxMint13 on a single hard disk. My plan was to use Macrium to image this setup. For the Windows partition, this isn't a problem. For the Linux partition, however, I'm unsure whether a restore of an image of this partition would work, because of my...
Backup and Restore
Macrium Reflect - Cloning and Imaging?
Hi all, couple of days ago I had some difficulties with my SR not working which caused me a huge time waste of re-installation of windows. then I came here and you guys suggested me to use macrium and now I'm very happy with it. at this very moment I should be thankful to WHS, ignatzatsonic,...
Backup and Restore
Ready to start imaging-Data, Macrium, WD My Book - suggestions?
Mostly about backup and imaging, but need to prepare a couple things. I've asked a few questions already and done alot of reading as I am new to this part. But was away and finally ready to start my backup plan:) Any suggestion or changes before I start would be great. My Laptop: Windows 7...
Backup and Restore
Macrium Imaging Problem
Hi, I've encountered an issue using Macrium Reflect FREE x64 Version 4.2 Build 2952, and wonder if anyone can help me understand what is going on. I have used the very same version to image my C: and E: succesfully on a few occasions, using the existing XML defintion files. Now, however,...
Backup and Restore


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 15:10.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App