Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: SP1 installation problems

23 Feb 2011   #1
gunneradt

windows 7 64 bit
 
 
SP1 installation problems

I have various pcs/laptops and sp1 has installed fine on all but one.

It's an acer aspire desktop and I havent seen behaviour like this before - I was wondering if anyone can point me in the right direction.

On windows update it failes to configure right at the death (99%) - but worse than that it fails to revert properly leaving me with a system where all the programs won't launch (via desktop shortcuts or via explorer) - useless in effect - the only way to get the system back is via system restore from safe mode.

I did get it to install from the full SP1 download but the system on completion was exactly as described above and system restore was required again.

Struggling to work out what could be causing the conflict. I uninstalled nod32 prior to install to see if that helped but it didn't. The pc is approx 6 months old and has been perfect until now. It's 64 bit, 4gb ram, nvidia grahics card - really struggling to work out whats happening.

cheers for any help


My System SpecsSystem Spec
.

23 Feb 2011   #2
yowanvista

Windows 8.1 Pro x64
 
 

My System SpecsSystem Spec
23 Feb 2011   #3
gunneradt

windows 7 64 bit
 
 

Thanks for moving

aplogies for posting in the wrong section
My System SpecsSystem Spec
.


23 Feb 2011   #4
pbcopter

Windows 7 Ultimate x64 SP1, Windows 8.1 Pro x64
 
 

My System SpecsSystem Spec
23 Feb 2011   #5
gunneradt

windows 7 64 bit
 
 

Thanks for your reply

Im not using an integrated graphics device

I have the update mentioned and I certainly have no malware

As I said everything has been perfect till this. It's almost as if SP1 completely breaks windows.
My System SpecsSystem Spec
23 Feb 2011   #6
gunneradt

windows 7 64 bit
 
 

on checking the update history in installed updates Im getting this error code

80070005
My System SpecsSystem Spec
23 Feb 2011   #7
yowanvista

Windows 8.1 Pro x64
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gunneradt View Post
on checking the update history in installed updates Im getting this error code

80070005
Did you reset WU as mentioned in post #2?
My System SpecsSystem Spec
23 Feb 2011   #8
gunneradt

windows 7 64 bit
 
 

I had missed that post - Ive done that now

I will re-try and sp1 update and report back

thanks for the help
My System SpecsSystem Spec
23 Feb 2011   #9
gunneradt

windows 7 64 bit
 
 

well unfortunately that didn't solve the problem.

The only thing different I noticed was that the install got to 100% this time on the reboot before deciding that it had failed and was reversing changes.

However, as before, sp1 doesn't uninstall properly at all, breaks windows on reboot requiring a system restore from safe mode to get the workable system back

very confused.

Im guessing this must be some kind of driver conflict somewhere but ive no idea what
My System SpecsSystem Spec
23 Feb 2011   #10
BerryA

Windows 7
 
 

Hello Gunneradt

I have the same problem as you have with the windows 7 service pack 1 update.
Tried everything, but nothing works.

Greetings, and when I find outsomething more I wil post it here!
My System SpecsSystem Spec
Reply

 SP1 installation problems




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
installation problems
I just put together a computer using Biostar MB A760G M2+. I put in 2 sata hard drives, and a dvdrw with light-scribe and a IDE dvd burner. Where the problem lies is when I have the dvd drive light-scribe as the first drive in the boot order, and try to install Windows 7 Pro (64bit), I get this...
Installation & Setup
Problems after installation on a SSD
I had to install Win XP Pro first and then upgrade in order to keep my activation. I didn't do anything special about partition. There is a possibility that partition wasn't aligned optimally. For 2 months, I experienced quite a handful of anomalies. A lot of chkdsk requests on starting. ...
Installation & Setup
installation problems
help!! was updating from vista to windows 7. During the install, it seemed to get stuck on 72%.. over 1 hour.. then rebooted. then the error" the computer restarted unexpectedly or enciountered an unexpected error.Windows instalation cannot proceed. to install windows, click ok to restart the...
Installation & Setup
Installation Problems
I installed widowns vista on a new hard drive so I could upgrade to Windows 7. During the W7 upgrade I reach the "Copying Windows files" stage, reach 73% completed, and the computer just sits there. After 30-40 minutes, I get this message -- error code 0x8007045D. I've tried both an upgrade and...
Installation & Setup
W7 installation problems
Hi all, Im having problems in W7 installation. The setup runs, copies the files, opens the installation blue screen with the flower or whatever but no menu appears... I run it on my laptop and everything is fine!!!! Any idea whats going on? :huh: Thx in advance, Daniel Elias
Installation & Setup
Installation problems.
Ok im trying to do a clean install of windows 7. I have another topic below this but that problem is now solved. I have done about 3 fresh installs already(meaning i deleted the partitions made new ones formatted etc) They all go through the installation process but once i get to "starting...
Installation & Setup

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 08:35.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App