Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows SP1 - now explorer doesnt function properly


02 Mar 2011   #1

Win 7 Ultimate x64, Win 7 Enterprise
 
 
Windows SP1 - now explorer doesnt function properly

I installed SP1 last evening with no issues what so ever, but now today when I am using my computer I am not able to double click on anything in windows explorer.

When I try and open a drive or a folder I get the message there is no default program associated with this type of file, please go to control panel bla bla bla...

The wierd thing is that I am able to right click and open or explore, but I guess I will have to try and uninstall and reinstall SP1. Anybody else having issues like this?


My System SpecsSystem Spec
.

02 Mar 2011   #2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, clean install, upgrade disc
 
 

Welcome
Try going to search, by start button
Type derfault
Then set the default programs
http://www.sevenforums.com/tutorials...ociations.html
My System SpecsSystem Spec
02 Mar 2011   #3

Win 7 Ultimate x64, Win 7 Enterprise
 
 

I did try that, but the only time I am getting this message is when double clicking to open a folder. I am not actually trying to run a program and getting this message, so there is something crossed up. I have been a bit busy today to uninstall SP1, but might get to it tonight.
My System SpecsSystem Spec
.


02 Mar 2011   #4

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, clean install, upgrade disc
 
 

For best results do it with a System Restore, everything will go back the way it was. An uninstall may not guarantee that.
My System SpecsSystem Spec
03 Mar 2011   #5

Win 7 Ultimate x64, Win 7 Enterprise
 
 

Thanks for the info. will try that at some point today.
My System SpecsSystem Spec
03 Mar 2011   #6

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, clean install, upgrade disc
 
 

Either way, let us know how you make out.
My System SpecsSystem Spec
09 Mar 2011   #7

Win 7 Ultimate x64, Win 7 Enterprise
 
 

Rich,

Just wanted to let you know, I uninstalled SP1 using restore, and it went back to normal fine. No more issues with SP1 on this machine. I also tried the upgrade at home on ultimate 64 bit and went through with no issues, maybe it was just something that fluked it on this laptop.
My System SpecsSystem Spec
09 Mar 2011   #8

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 7 Home Premium SP1, clean install, upgrade disc
 
 

Just so you know. Its always good to install the SPs, but it this situation it is not essential. This SP contains all of the updates, which you should have installed, already and some small changes.
My System SpecsSystem Spec
09 Mar 2011   #9

Win 7 Ultimate x64, Win 7 Enterprise
 
 

yea no problem, thanks for the heads up. I normally try and keep my system up to date, as it usually runs better that way in most instances.

I might come back to it at some point when time allows, but its not a high priority at this point.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows SP1 - now explorer doesnt function properly




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Windows SP1 - now explorer doesnt function properly
Thread Forum
Solved The right anolog doesnt work properly !! Gaming
Programs Won't function/close down properly Software
Modem/router function properly, but no internet Network & Sharing
Firefox 4 doesn't function properly in the taskbar Browsers & Mail
Can't Get AppLocker to Function Properly General Discussion

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:20 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33