Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.



Windows 7: Windows Update Readiness Tool doesn't run.

08 Apr 2011   #1

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
Windows Update Readiness Tool doesn't run.

My Windows Update is failing. For whatever reason, my Vaio cannot install Windows 7 SP1. The update fails and it returns variations of unknown error or errors whose numbers are nowhere to be found when I search. (I've tried it 7 times, got 5 5 error numbers and 2 unknown errors.)

Right now, I'm following the troubleshooting steps at microsoft.com. It had me run the Windows Update troubleshooter, which claimed to make changes so the update would install. It didn't install.

The next step is to download and install the System Update Readiness Tool. http://windows.microsoft.com/en-US/w...Readiness-Tool

The site claims that it could take "several minutes" and to not close the installer "even if the progress bar appears to stop, don't cancel the installation." Fine, I haven't. But the progress bar hasn't moved. As in, there's no green in the bar at all. It has been running for over two hours. I know I got the right file; I checked my Windows 7 Version before I downloaded.

It's just hanging at "Installing Hotfix for Windows (KB947821) (update 1 of 1)... "

How long do I wait? Have any of you encountered this? What do I do next? And thank you, thank you, thank you for even reading this. I'm technically adept enough to follow directions - but that's where my computer expertise ends. When I searched the forums (maybe I didn't search well enough?) I didn't find this problem, but others mentioning similar issues with the SP1 update and other people successfully running the updater...

My System SpecsSystem Spec
.

27 Nov 2011   #2

Windows 7 Home premium 64 bit
 
 

I download myself and I waited and had the exact same thing that the bar was not showing green for awhile, but it finally stated that it was installed.

I too am having trouble installing Windows 7 SP1 on both my laptops. I will try installing it tomorrow will let you know
My System SpecsSystem Spec
28 Nov 2011   #3

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by Ya Ya View Post
The site claims that it could take "several minutes" and to not close the installer "even if the progress bar appears to stop, don't cancel the installation." Fine, I haven't. But the progress bar hasn't moved. As in, there's no green in the bar at all. It has been running for over two hours. I know I got the right file; I checked my Windows 7 Version before I downloaded.

It's just hanging at "Installing Hotfix for Windows (KB947821) (update 1 of 1)... "
Two hours can be 'normal', but it is unusual. The green bar is notoriously bad at indication actual progress.
It sounds as if you have some significant problems, since I would have expected the green bar to stall at the 50% mark if anywhere (this is after the decompression).

How much space is there on your hard drive? - this is a large 'install' and can require a fair amount of room to manouvre. I would suggest that you would need a minimum of 5GB free space.

Have you already run SFC?
My System SpecsSystem Spec
.


26 May 2013   #4

Windows 7 Home Premium 64bit SP1
 
 

I am having the same problem with the readiness tool as it is taking forever too...
My System SpecsSystem Spec
27 May 2013   #5

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Windows 8.1 Pro x64
 
 

Hi Radical924,

Can you start a new thread of your own please? Send me the link to it when you've made it. Zip up your CBS folder and attach it to your post:


C:\Windows\Logs\CBS


Tom
My System SpecsSystem Spec
27 May 2013   #6

Windows 7 Home Premium 64bit SP1
 
 

I ended up getting the tool to run but my computer did blue screen randoimly last night (although it is working atm with all the normal bugs [display issues with files, firefox taking forever to load, problems with wmp crashing etc]) So anyways here is the thread I made upon your request and I will attach the CBS log in that thread.

http://www.sevenforums.com/general-discussion/291529-wmp-crashes-when-loading-blue-screen-yesterday-etc.html#post2413471
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows Update Readiness Tool doesn't run.





Thread Tools



Similar help and support threads for2: Windows Update Readiness Tool doesn't run.
Thread Forum
Windows Update is not working/Update Readiness Tool won't install Windows Updates & Activation
Windows Updates Fail, System Update Readiness tool errors, log Windows Updates & Activation
System Update Readiness Tool Update KB947821 Windows Updates & Activation
Windows 7 SP1 System Update Readiness Tool Windows Updates & Activation
System Update Readiness Tool for Windows 7 for x64-x32-based Systems News
System Update Readiness Tool for Windows 7 Windows Updates & Activation

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 09:24 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33