Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Problem with .NET, BadImageFormatException + iertutil.dll


21 Apr 2012   #1

Windows 7 Professional x64
 
 
Problem with .NET, BadImageFormatException + iertutil.dll

Hi,

A few days ago Windows installed a bunch of updates that caused inability to run a couple of programs. It looks like all of them use .Net. The problems are:
1) One program can't start popping up error window with message "An error occurred: System.BadImageFormatException. HRESULT=0x800700B6"
2) A bunch of other programs (like Adobe Acrobat Reader installation or some native Windows tools) fails with error about missing entry 379 in library iertutil.dll.

I did "sfc /scannow" which didn't find any problems. I tried to uninstall updates that were installed on the unlucky day but the problem is still on.
As I know .NET 3.5 is an integral part of Win 7 and can't be reinstalled. I have also googled that iertutil.dll is a part of internet explorer which points to another problem: Windows Update has not been able to install IE9 for a couple of months (error code 9C48). I was disregarding this because I use different browser and no other problems I noticed. But maybe now it's a problem due to iertutil.dll.
I downloaded Windows6.1-KB947821-v20-x64 tool that is recommended to run when there are some problems with windows update but it didn't help.

Thanks in advance for any suggestions what shall I do next.

My System SpecsSystem Spec
.

21 Apr 2012   #2

win7 home premium-64bit-SP1-IE10
 
 

Welcome to the forum
Begin to sort the IE9 problem by seeing this solution:

windows internet explorer 9 for windows 7 x64-based systems FAILS?

Please Report back
My System SpecsSystem Spec
21 Apr 2012   #3

Windows 7 Professional x64
 
 

Hi,

I have tried the procedure you pointed and it failed. I mean the command line script "FORFILES..." can't find anything matching given pattern. I took a look at %WINDIR%\servicing\Packages dir and didn't see IE-9. There are some Microsoft Internet Explorer files but they don't have "9" in the name.
I have also downloaded IE9 installation file manually from Microsoft download page and when I tried to install it manually it failed with message that newer version is installed on the computer...
The existing version on the computer seems to be broken as I can't start it. Nothing happens - no error window and stuff like that.

Update:
In the "turn on/off windows features" window I see Internet Explorer 8 but I can't stop it - it just displayed error windos with message that error happened. No error code, no further hints.
My System SpecsSystem Spec
.


23 Apr 2012   #4

Windows 7 Professional x64
 
 

Update1:
Is there anything like Windows log file ? I looking for the reason why I can't turn off Internet Explorer 8 in "Windows features".
For me it looks like I had IE8 and IE9 installation some time ago failed leaving some inconsistent state in a sense that IE9 is not in fact installed although the information that IE9 is installed is stored somewhere ( registry ?).
When I try to uninstall manually (pkgmgr) IE8 packages I get failure 0x8007005. I suppose it might be because the IE8 is still turned on ("Turn on/off windows features window").
Does anyone know what does it really mean ? I don't see any IE processes running. Maybe I should try to remove something manually. I have backed up all of my data so I am open even for some risky suggestions.
My System SpecsSystem Spec
24 Apr 2012   #5

win7 home premium-64bit-SP1-IE10
 
 

wkkw
Maybe the IE9 wasn't completely installed and that's why there is a remnant files left.
IE8 came preinstalled with Windows 7 OS and IE9 is an upgrad version when downloaded it replaces the 8, but you can uninstall the 9 by opening control panel then programs and futures and in the left pane select view installed updates then in the section microsoft window search for windows internet explorer 9 then right click and delete now the 8 will be back. Download and install the 9 with WU and make a search for updates.
Good luck
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Problem with .NET, BadImageFormatException + iertutil.dll




Thread Tools




Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:09 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33