Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows update not running - windows 7 home premium 64 bit

09 Jan 2013   #1

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 
Windows update not running - windows 7 home premium 64 bit

I'm running Windows 7 Home Premium 64 bit, I just got my laptop a few weeks ago and noticed today that windows update isn't running.

when I click on windows update i'm prompted with a message saying that the service isn't started and to reset my system, however when i check my services it tells me what windows update is started and set to automatic (delayed start) can anybody help with this please? I've been looking up some solutions online and nothing has seemed to work, help would be really aprichiated

Thanks
Aidan


My System SpecsSystem Spec
.

09 Jan 2013   #2

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)
 
 


Open Windows Update
Click on Change Settings
Select 'Never Update...'
Click OK
exit Windows Update
Now open Windows update again
Click on Change Settings
Select 'Update automatically'
Click OK
exit Windows Update
Open Windows Update, and do a manual Check for Updates.

My System SpecsSystem Spec
09 Jan 2013   #3

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

It didn't work, thanks for your help though

Aidan
My System SpecsSystem Spec
.


09 Jan 2013   #4

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)
 
 

Let's see what's really happening with the WU services....

Open an Elevated Command Prompt, and run the following commands...

SC QC BFE
SC QUERYEX BFE
SC QC BITS

SC QUERYEX BITS
SC QC WUAUSERV
SC QUERYEX WUAUSERV

SC QC TRUSTEDINSTALLER
SC QUERYEX TRUSTEDINSTALLER


post the results


Here are some instructions to make life easier
1) To open an Elevated Command Prompt Window (the ECP window), click on Start, All Programs, Accessories – then right-click on Command Prompt, and select Run as Administrator. Accept the UAC prompt.
2) To run the commands easier, highlight the block of commands, and right-click on the highlight – select Copy. In the CP Window, click on the black/white icon at top left – select Paste. The commands will run but may not complete the last command, so hit the Enter Key once.
3) To copy the results... click on the Black/White icon in the top left, and select Edit... 'Select All', and hit the Enter key - then use Ctrl+V or r-click+Paste to paste it into your response.
My System SpecsSystem Spec
09 Jan 2013   #5

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

There you go, hopefully I did it correctly


Microsoft Windows [Version 6.1.7600]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Windows\system32>SC QC BFE
[SC] QueryServiceConfig SUCCESS

SERVICE_NAME: BFE
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
START_TYPE : 2 AUTO_START
ERROR_CONTROL : 1 NORMAL
BINARY_PATH_NAME : C:\Windows\system32\svchost.exe -k LocalServiceNoNe
twork
LOAD_ORDER_GROUP : NetworkProvider
TAG : 0
DISPLAY_NAME : Base Filtering Engine
DEPENDENCIES : RpcSs
SERVICE_START_NAME : NT AUTHORITY\LocalService

C:\Windows\system32>SC QUERYEX BFE

SERVICE_NAME: BFE
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
STATE : 4 RUNNING
(STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, IGNORES_SHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x0
PID : 1820
FLAGS :

C:\Windows\system32>SC QC BITS
[SC] QueryServiceConfig SUCCESS

SERVICE_NAME: BITS
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
START_TYPE : 2 AUTO_START (DELAYED)
ERROR_CONTROL : 1 NORMAL
BINARY_PATH_NAME : C:\Windows\System32\svchost.exe -k netsvcs
LOAD_ORDER_GROUP :
TAG : 0
DISPLAY_NAME : Background Intelligent Transfer Service
DEPENDENCIES : RpcSs
: EventSystem
SERVICE_START_NAME : LocalSystem

C:\Windows\system32>SC QUERYEX BITS

SERVICE_NAME: BITS
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
STATE : 4 RUNNING
(STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, IGNORES_SHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x0
PID : 1240
FLAGS :

C:\Windows\system32>SC QC WUAUSERV
[SC] QueryServiceConfig SUCCESS

SERVICE_NAME: WUAUSERV
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
START_TYPE : 2 AUTO_START (DELAYED)
ERROR_CONTROL : 1 NORMAL
BINARY_PATH_NAME : C:\Windows\system32\svchost.exe -k netsvcs
LOAD_ORDER_GROUP :
TAG : 0
DISPLAY_NAME : Windows Update
DEPENDENCIES : rpcss
SERVICE_START_NAME : LocalSystem

C:\Windows\system32>SC QUERYEX WUAUSERV

SERVICE_NAME: WUAUSERV
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
STATE : 4 RUNNING
(STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, ACCEPTS_PRESHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x0
PID : 1240
FLAGS :

C:\Windows\system32>SC QC TRUSTEDINSTALLER
[SC] QueryServiceConfig SUCCESS

SERVICE_NAME: TRUSTEDINSTALLER
TYPE : 10 WIN32_OWN_PROCESS
START_TYPE : 3 DEMAND_START
ERROR_CONTROL : 1 NORMAL
BINARY_PATH_NAME : C:\Windows\servicing\TrustedInstaller.exe
LOAD_ORDER_GROUP : ProfSvc_Group
TAG : 0
DISPLAY_NAME : Windows Modules Installer
DEPENDENCIES :
SERVICE_START_NAME : localSystem

C:\Windows\system32>SC QUERYEX TRUSTEDINSTALLER

SERVICE_NAME: TRUSTEDINSTALLER
TYPE : 10 WIN32_OWN_PROCESS
STATE : 1 STOPPED
WIN32_EXIT_CODE : 1077 (0x435)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x0
PID : 0
FLAGS :

C:\Windows\system32>
C:\Windows\system32>SC QC BFE
[SC] QueryServiceConfig SUCCESS

SERVICE_NAME: BFE
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
START_TYPE : 2 AUTO_START
ERROR_CONTROL : 1 NORMAL
BINARY_PATH_NAME : C:\Windows\system32\svchost.exe -k LocalServiceNoNe
twork
LOAD_ORDER_GROUP : NetworkProvider
TAG : 0
DISPLAY_NAME : Base Filtering Engine
DEPENDENCIES : RpcSs
SERVICE_START_NAME : NT AUTHORITY\LocalService

C:\Windows\system32>
My System SpecsSystem Spec
09 Jan 2013   #6

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)
 
 

This may indicate your problem....
SERVICE_NAME: TRUSTEDINSTALLER
TYPE : 10 WIN32_OWN_PROCESS
STATE : 1 STOPPED
WIN32_EXIT_CODE : 1077 (0x435)


What happens if you run the following commands in an Elevated Command Prompt.....

NET START TRUSTEDINSTALLER
SC QUERYEX TRUSTEDINSTALLER
SC QUERYEX EVENTLOG
SC QUERYEX EVENTSYSTEM


post the results
My System SpecsSystem Spec
09 Jan 2013   #7

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Microsoft Windows [Version 6.1.7600]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Windows\system32>NET START TRUSTEDINSTALLER
The Windows Modules Installer service is starting.
The Windows Modules Installer service was started successfully.


C:\Windows\system32>SC QUERYEX TRUSTEDINSTALLER

SERVICE_NAME: TRUSTEDINSTALLER
TYPE : 10 WIN32_OWN_PROCESS
STATE : 4 RUNNING
(STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, ACCEPTS_SHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x0
PID : 7984
FLAGS :

C:\Windows\system32>SC QUERYEX EVENTLOG

SERVICE_NAME: EVENTLOG
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
STATE : 4 RUNNING
(STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, ACCEPTS_SHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x0
PID : 1116
FLAGS :

C:\Windows\system32>SC QUERYEX EVENTSYSTEM
My System SpecsSystem Spec
09 Jan 2013   #8

Windows 7 Home Premium 64bit
 
 

Microsoft Windows [Version 6.1.7600]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\Windows\system32>NET START TRUSTEDINSTALLER
The Windows Modules Installer service is starting.
The Windows Modules Installer service was started successfully.


C:\Windows\system32>SC QUERYEX TRUSTEDINSTALLER

SERVICE_NAME: TRUSTEDINSTALLER
TYPE : 10 WIN32_OWN_PROCESS
STATE : 4 RUNNING
(STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, ACCEPTS_SHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x0
PID : 8304
FLAGS :

C:\Windows\system32>SC QUERYEX EVENTLOG

SERVICE_NAME: EVENTLOG
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
STATE : 4 RUNNING
(STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, ACCEPTS_SHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x0
PID : 1116
FLAGS :

C:\Windows\system32>SC QUERYEX EVENTSYSTEM

SERVICE_NAME: EVENTSYSTEM
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
STATE : 4 RUNNING
(STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, IGNORES_SHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x0
PID : 1392
FLAGS :

C:\Windows\system32>


Sorry i just realised that the full report didn't copy sorry about that
My System SpecsSystem Spec
09 Jan 2013   #9

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)
 
 

No problem - and all the essential services (I think) are running as they should.
This means that there's a detail problem.

Please download and save the CheckSUR tool from http://support.microsoft.com/kb/947821
(you'll need to look in the details for Method 2)

Run it - The tool can take anywhere from 5 mins to a couple of hours to run (or 'Install') depending on how much it has to do, and may exit silently - it may appear to freeze for most of that time, but be patient.
The result is logged in the C:\Windows\Logs\CBS\CheckSUR.log file - and an archive …\checksur.persist.log file

Then zip the CheckSUR.log and upload it to your SkyDrive Public folder so I can take a look - post a link in your reply.
My System SpecsSystem Spec
10 Jan 2013   #10

Windows 7 32 bit
 
 
BITS and COM EVENT problem too

I am having the BITS and COM problem also. This is some information I got back when I ran one of your listed tests:
Microsoft Windows [Version 6.1.7600]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.
C:\windows\system32>SC QC BFE
[SC] QueryServiceConfig SUCCESS
SERVICE_NAME: BFE
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
START_TYPE : 2 AUTO_START
ERROR_CONTROL : 1 NORMAL
BINARY_PATH_NAME : C:\windows\system32\svchost.exe -k LocalServiceNoNe
twork
LOAD_ORDER_GROUP : NetworkProvider
TAG : 0
DISPLAY_NAME : Base Filtering Engine
DEPENDENCIES : RpcSs
SERVICE_START_NAME : NT AUTHORITY\LocalService
C:\windows\system32>SC QUERYEX BFE
SERVICE_NAME: BFE
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
STATE : 4 RUNNING
(STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, IGNORES_SHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x0
PID : 1432
FLAGS :
C:\windows\system32>SC QC BITS
[SC] QueryServiceConfig SUCCESS
SERVICE_NAME: BITS
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
START_TYPE : 3 DEMAND_START
ERROR_CONTROL : 1 NORMAL
BINARY_PATH_NAME : C:\windows\System32\svchost.exe -k netsvcs
LOAD_ORDER_GROUP :
TAG : 0
DISPLAY_NAME : Background Intelligent Transfer Service
DEPENDENCIES : RpcSs
: EventSystem
SERVICE_START_NAME : LocalSystem
C:\windows\system32>SC QUERYEX BITS
SERVICE_NAME: BITS
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
STATE : 1 STOPPED
WIN32_EXIT_CODE : 1068 (0x42c)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x0
PID : 0
FLAGS :
C:\windows\system32>SC QC WUAUSERV
[SC] QueryServiceConfig SUCCESS
SERVICE_NAME: WUAUSERV
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
START_TYPE : 2 AUTO_START (DELAYED)
ERROR_CONTROL : 1 NORMAL
BINARY_PATH_NAME : C:\windows\system32\svchost.exe -k netsvcs
LOAD_ORDER_GROUP :
TAG : 0
DISPLAY_NAME : Windows Update
DEPENDENCIES : rpcss
SERVICE_START_NAME : LocalSystem
C:\windows\system32>SC QUERYEX WUAUSERV
SERVICE_NAME: WUAUSERV
TYPE : 20 WIN32_SHARE_PROCESS
STATE : 4 RUNNING
(STOPPABLE, NOT_PAUSABLE, ACCEPTS_PRESHUTDOWN)
WIN32_EXIT_CODE : 0 (0x0)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x0
PID : 848
FLAGS :
C:\windows\system32>SC QC TRUSTEDINSTALLER
[SC] QueryServiceConfig SUCCESS
SERVICE_NAME: TRUSTEDINSTALLER
TYPE : 10 WIN32_OWN_PROCESS
START_TYPE : 3 DEMAND_START
ERROR_CONTROL : 1 NORMAL
BINARY_PATH_NAME : C:\windows\servicing\TrustedInstaller.exe
LOAD_ORDER_GROUP : ProfSvc_Group
TAG : 0
DISPLAY_NAME : Windows Modules Installer
DEPENDENCIES :
SERVICE_START_NAME : localSystem
C:\windows\system32>SC QUERYEX TRUSTEDINSTALLER
SERVICE_NAME: TRUSTEDINSTALLER
TYPE : 10 WIN32_OWN_PROCESS
STATE : 1 STOPPED
WIN32_EXIT_CODE : 1077 (0x435)
SERVICE_EXIT_CODE : 0 (0x0)
CHECKPOINT : 0x0
WAIT_HINT : 0x0
PID : 0
FLAGS :
C:\windows\system32>
C:\windows\system32>

I have to go offline now but I thought you might be able to post some steps I could use to fix this problem. Thank you.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows update not running - windows 7 home premium 64 bit




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Windows update not running - windows 7 home premium 64 bit
Thread Forum
Can't update Windows 7 Home Premium 64 bit Windows Updates & Activation
Solved Windows Update not working in Home premium 64bit Windows Updates & Activation
Windows 7 Home Premium X64 (windows update issue) Windows Updates & Activation
Running windows 7 but thinking of using xp home premium, look inside. Installation & Setup
Windows 7 Home Premium Update Failure Windows Updates & Activation
Solved chkdsk quit running in Windows 7 Home Premium 64 bit Performance & Maintenance

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 11:45 PM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App
  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33