Windows 7 Forums
Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Windows 7 Update "Service Not Running" Error


06 Aug 2013   #1
pmr1990

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 
Windows 7 Update "Service Not Running" Error

Hi, I have seen searching for a long time to resolve my issue regarding windows update. Recently i formatted my hard drive. Upon installation of some software my windows update stopped working. Getting an error message "Service Not Running". I tried to fix using microsoft's "WindowsUpdateDiagnostic" software. It detected some errors and said resolved after fixing(except missing files).
I am unable to upload the log report as per posting instructions. Says "access denied" when i try to copy CBS folder.

Help will be appreciated.


My System SpecsSystem Spec
06 Aug 2013   #2
gelectr

XP Home, Pro, 98SE, 7 home premium, and Debian Linux
 
 

OK, this isn't a fix, but it's the next steps I would take because I see no one's replied to your post or mine yet. Maybe one noob can help another.

Click Start, right-click Computer, click Manage, Services and Applications, then click Services.
Scroll down to find Windows Update and double-click it.

I presume the "Service Status" is "stopped"? What's the Startup Type set at? I think it should be Automatic (Delayed Start).
If you click the Start button for the service, what happens?
That might (hopefully!) shed a little more light on your problem.
Greg
My System SpecsSystem Spec
06 Aug 2013   #3
pmr1990

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

Status - Started, Startup type Automatic (Delayed Start)
My System SpecsSystem Spec
06 Aug 2013   #4
pmr1990

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

Attaching the FSS log for ref


Attached Files
File Type: txt FSS.txt (2.5 KB, 3 views)
My System SpecsSystem Spec
06 Aug 2013   #5
gelectr

XP Home, Pro, 98SE, 7 home premium, and Debian Linux
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by pmr1990 View Post
Status - Started, Startup type Automatic (Delayed Start)
OK, so the Windows Update service is running. When you try to run Windows Update, does it specify which service isn't running, and does it give you any kind of error code?

Also, just for curiosity, what antivirus are you using, and have you tried shutting off the antivirus program and running Windows Update? I only ask this because you said Windows Update was working after the O/S reinstall, then quit after installing some programs. . . . . . . possibly an A/V? Firewall program? (Trying to figure out what software stopped windows update from working)
Greg
My System SpecsSystem Spec
07 Aug 2013   #6
pmr1990

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

No specific error codes. Just getting error message as "Service not running".
Yah installing something made the situations like this. Using K7 anti virus. Not its not the one that creates problem, tried disabling/uninstalling it.

Attaching image of the error


Attached Thumbnails
-win-update-error.jpg  
My System SpecsSystem Spec
07 Aug 2013   #7
pmr1990

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

Current FSS report :

Farbar Service Scanner Version: 04-08-2013
Ran by Unni (administrator) on 07-08-2013 at 10:38:35
Running from "D:\Softwares"
Microsoft Windows 7 Home Premium (X86)
Boot Mode: Normal
****************************************************************

Internet Services:
============

Connection Status:
==============
Localhost is accessible.
LAN connected.
Google IP is accessible.
Google.com is accessible.
Yahoo.com is accessible.


Windows Firewall:
=============

Firewall Disabled Policy:
==================


System Restore:
============

System Restore Disabled Policy:
========================


Action Center:
============

wscsvc Service is not running. Checking service configuration:
The start type of wscsvc service is OK.
The ImagePath of wscsvc service is OK.
The ServiceDll of wscsvc service is OK.


Windows Update:
============
wuauserv Service is not running. Checking service configuration:
The start type of wuauserv service is OK.
The ImagePath of wuauserv service is OK.
The ServiceDll of wuauserv service is OK.


Windows Autoupdate Disabled Policy:
============================


Windows Defender:
==============
WinDefend Service is not running. Checking service configuration:
The start type of WinDefend service is OK.
The ImagePath of WinDefend service is OK.
The ServiceDll of WinDefend service is OK.


Windows Defender Disabled Policy:
==========================
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Defender]
"DisableAntiSpyware"=DWORD:1


Other Services:
==============


File Check:
========
C:\Windows\system32\nsisvc.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\Drivers\nsiproxy.sys => MD5 is legit
C:\Windows\system32\dhcpcore.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\Drivers\afd.sys => MD5 is legit
C:\Windows\system32\Drivers\tdx.sys => MD5 is legit
C:\Windows\system32\Drivers\tcpip.sys => MD5 is legit
C:\Windows\system32\dnsrslvr.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\mpssvc.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\bfe.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\Drivers\mpsdrv.sys => MD5 is legit
C:\Windows\system32\SDRSVC.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\vssvc.exe => MD5 is legit
C:\Windows\system32\wscsvc.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\wbem\WMIsvc.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\wuaueng.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\qmgr.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\es.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\cryptsvc.dll => MD5 is legit
C:\Program Files\Windows Defender\MpSvc.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\ipnathlp.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\iphlpsvc.dll => MD5 is legit
C:\Windows\system32\svchost.exe => MD5 is legit
C:\Windows\system32\rpcss.dll => MD5 is legit


**** End of log ****
My System SpecsSystem Spec
07 Aug 2013   #8
gelectr

XP Home, Pro, 98SE, 7 home premium, and Debian Linux
 
 

I see that your Windows Defender is not running either. Hmm, do you have an Intel chipset in this computer? (Not CPU - chipset)
There have been issues with drivers for Intel's chipset causing problems just like what you are describing.
What's the make/model of your computer?
My System SpecsSystem Spec
07 Aug 2013   #9
pmr1990

Windows 7 Home Premium 32bit
 
 

yeah its intel chipset and i am using the same driver i had in my previous hard disk which worked fine.
My System SpecsSystem Spec
07 Aug 2013   #10
gelectr

XP Home, Pro, 98SE, 7 home premium, and Debian Linux
 
 

Quote   Quote: Originally Posted by gelectr View Post
What's the make/model of your computer?
I still suggest updating that driver, whatever it may be.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Windows 7 Update "Service Not Running" Error




Thread Tools



Similar help and support threads for2: Windows 7 Update "Service Not Running" Error
Thread Forum
Windows 7 update "Service Not Running Error" Windows Updates & Activation
Solved Win7 - Windows Update Error "Service is not running" Windows Updates & Activation
Windows 7 "Service not running" message Windows Updates & Activation
Windows 7 Update "Service Not Running" Error Windows Updates & Activation
Windows 7 64 bit unable to update because "service not started" Windows Updates & Activation
Installing Windows 7 64bit Service Pack 1, Error "D_S_S_SUCCESS(0x0)" Windows Updates & Activation
windows update error code "WindowsUpdate_80073712" "WindowsUpdate_dt00 Windows Updates & Activation

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:35 AM.
Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App