Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: IE11 fails install, error 0x80070643

08 Dec 2013   #1
Bart60

Windows 7 x64 Pro SP1
 
 
IE11 fails install, error 0x80070643

Hello,

First post here but have been using this forum as a resource to troubleshoot many problems in the past, thank you!

I have done a search but could not find anything for IE11 install problems helpful. There were similar posts for IE10 install errors but none of the solutions seem to apply here.

I am unable to install IE11 either with Windows Update or manually.

Windows Update returns IE11 failed Code 9C59 message.
Manual install returns failed to finish install message.
Event log: error 0x80070643 IE11 for Windows 7 for x64-based system.
sfc/scannow: Windows Resource Protection did not find any integrity validations.
chkdsk OK
Disk clean up and tried resetting IE10 with no effect.

System: Win 7 Pro SP1, x64
IE10 runs normally. No other browsers installed.
I believe all the pre-requisite updates for IE11 have been installed.
AVG 2014 was disabled during attempted install.
No other adware/malware programs installed.

I am fresh out of ideas hope one of the experts here will be able to help.

Thanks again for this great forum resource and any assistance!

Mark


My System SpecsSystem Spec
.

08 Dec 2013   #2
NoelDP

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)
 
 

Please follow the Windows Update Posting Instructions and post the requested data
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2013   #3
Bart60

Windows 7 x64 Pro SP1
 
 

Thanks NoelDP,

Sorry, I forgot to mention that the Windows 7 SURT was completed before the attempted install.
Here's a copy of my CBS log file. I will be happy to provide any additional info that you think would be helpful.

Mark
My System SpecsSystem Spec
.


08 Dec 2013   #4
NoelDP

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)
 
 

I need the CheckSUR log as well, please
There are a number of severe errors in the CBS.log.
Code:
 Line 3012: 2013-12-08 09:32:49, Error                 CSI    00000010@2013/12/8:14:32:49.325 (F) d:\win7sp1_gdr\base\wcp\componentstore\csd_winners.cpp(935): Error STATUS_SXS_TRANSACTION_CLOSURE_INCOMPLETE originated in function OriginateManifestsMissingError expression: (null)
 Line 3014: 2013-12-08 09:32:49, Error                 CSI    00000011 (F) STATUS_SXS_TRANSACTION_CLOSURE_INCOMPLETE #81272# from CCSDirectTransaction::PerformChangeAnalysis(...)[gle=0xd0150024]
 Line 3015: 2013-12-08 09:32:49, Error                 CSI    00000012 (F) STATUS_SXS_TRANSACTION_CLOSURE_INCOMPLETE #81271# from CCSDirectTransaction::PrepareForCommit(...)[gle=0xd0150024]
 Line 3016: 2013-12-08 09:32:49, Error                 CSI    00000013 (F) STATUS_SXS_TRANSACTION_CLOSURE_INCOMPLETE #81270# from CCSDirectTransaction::ExamineTransaction(...)[gle=0xd0150024]
 Line 3017: 2013-12-08 09:32:49, Error                 CSI    00000014 (F) STATUS_SXS_TRANSACTION_CLOSURE_INCOMPLETE #81269# from CCSDirectTransaction_IRtlTransaction::ExamineTransaction(...)[gle=0xd0150024]
...are the first set.

This appears to arise from the uninstall of IE10.

These also appear.
Code:
2013-12-08 09:32:51, Info                  CBS    Exec: Processing complete.  Session: 30340130_1509651111, Package: Microsoft-Windows-InternetExplorer-Package-TopLevel~31bf3856ad364e35~amd64~~11.2.9600.16428 [HRESULT = 0x8007371b - ERROR_SXS_TRANSACTION_CLOSURE_INCOMPLETE]
2013-12-08 09:32:51, Error                 CBS    Failed to perform operation.  [HRESULT = 0x8007371b - ERROR_SXS_TRANSACTION_CLOSURE_INCOMPLETE]
2013-12-08 09:32:51, Info                  CBS    Session: 30340130_1509651111 finalized. Reboot required: no [HRESULT = 0x8007371b - ERROR_SXS_TRANSACTION_CLOSURE_INCOMPLETE]
Let's see what the CheckSUR has to say, but we may need to do a little surgery
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2013   #5
Bart60

Windows 7 x64 Pro SP1
 
 

I thought the CBS file looked a bit nasty!

Here's the CheckSUR file. No errors!

Thanks
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2013   #6
NoelDP

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)
 
 

OK, then - let's see what we can do with the errors in the CBS.log...

Please open an Elevated Command Prompt, and run the following command

WINMGMT /verifyrepository

If it says it's coherent ONLY - then run the following command

WINMGMT /resetrepository

If it says anything else, post back with details before doing anything else.


Here are some instructions to make life easier
1) To open an Elevated Command Prompt Window (the ECP window), click on Start, All Programs, Accessories – then right-click on Command Prompt, and select Run as Administrator. Accept the UAC prompt.
2) To run the commands easier, highlight the block of commands, and right-click on the highlight – select Copy. In the CP Window, click on the black/white icon at top left – select Paste. The commands will run but may not complete the last command, so hit the Enter Key once.
3) To copy the results... click on the Black/White icon in the top left, and select Edit... 'Select All', and hit the Enter key - then use Ctrl+V or r-click+Paste to paste it into your response.
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2013   #7
Bart60

Windows 7 x64 Pro SP1
 
 

Ok, it says it's "consistent" not "coherent" Is that the same? I didn't run the second command yet.


Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.
C:\Windows\system32>WINMGMT /verifyrepository
WMI repository is consistent
C:\Windows\system32>
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2013   #8
NoelDP

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)
 
 

Sorry - I was trying to do it from memory... yes that's fine. carry on with the second command, then reboot after about 10 minutes.


After the reboot, open an Elevated Command Prompt, and run the following command...

mofcomp.exe wmi.mof

reboot again, and test Windows update

then run another SFC /SCANNOW and post the new CBS.log
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2013   #9
Bart60

Windows 7 x64 Pro SP1
 
 

Ran into a little snag with running WINMGMT /resetrepository.
Not sure what service it is referring to.


C:\Windows\system32>WINMGMT /resetrepository
WMI repository reset failed
Error code: 0x8007041B
Facility: Win32
Description: A stop control has been sent to a service that other running ser
vices are dependent on.

C:\Windows\system32>
My System SpecsSystem Spec
08 Dec 2013   #10
Bart60

Windows 7 x64 Pro SP1
 
 

OK, tried it again and it now worked.

Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved.
C:\Windows\system32>WINMGMT /resetrepository
WMI repository has been reset
C:\Windows\system32>
My System SpecsSystem Spec
Reply

 IE11 fails install, error 0x80070643




Thread Tools





Similar help and support threads
Thread Forum
Windows update fails to install IE11, error 9C57
This is on a friends Lenovo B520 running Windows Home Premium 64 bit. I've found that this PC has been failing to install updates for some time now. It's still running IE9 - I can see previous failed attempts at installing IE10 and now it's failing to install IE11 in the Windows update control...
Windows Updates & Activation
IE11 fails install, error 0x80070643
I have posted another thread complaining about this problem but without specifically stating the error code 0x80070643. So I have started this new thread hoping for a fresh start. I know that I need to upload a few files for diagnosis purposes so please let me know how to proceed. ...
Windows Updates & Activation
IE10 installation on Win7x64 fails, error 0x80070643
I am able to install all curent updates - including .NET packages - except for either IE10 or IE11. It's a homebuilt box. Checked for rootkits/infections, all clean. Running sfc /scannow tells me that there is a reboot pending and that I should try running it again after the system is restarted....
Windows Updates & Activation
.net 4 installation fails with error code: (0x80070643)
Hi, trying to install alps tpad drivers to get multitouch on win7 x64 dell laptop. the installer tries to load "Microsoft .net 4 client profile" but it fails with error (from log) "MSI (C:\3b228d38aff65874c154c648\netfx_Core_x64.msi) Installation failed. Msi Log: Microsoft .NET Framework 4...
Drivers
Win7SP1 fails error 0x80070643 - was upgraded from Vista previously
Vista 32 bit machine. Upgraded to Windows 7 Home Premium 32 bit. Now trying to install Windows 7 SP1 and it fails every time. I tried all the suggestions from Microsoft's web site and still does not work. Event log tells me that it's error 0x80070643. I tried attaching the entire CBS...
Windows Updates & Activation
IE10 fails to install, error 0x80070643
I get this error in the event viewer: "Installation Failure: Windows failed to install the following update with error 0x80070643: Internet Explorer 10 for Windows 7 for x64-based Systems." Attached are the CBS folder items. Any help would be appreciated. I've already run the SURT 3 times and...
Windows Updates & Activation

Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:39.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App