Windows 7 Forums

Welcome to Windows 7 Forums. Our forum is dedicated to helping you find support and solutions for any problems regarding your Windows 7 PC be it Dell, HP, Acer, Asus or a custom build. We also provide an extensive Windows 7 tutorial section that covers a wide range of tips and tricks.


Windows 7: Clean 7 Install, SP1 will not install but no error message

27 Dec 2014   #1
cpdevill

Windows 7 Ultimate x64
 
 
Clean 7 Install, SP1 will not install but no error message

Hi,

Just formatted my PC and reinstalled Windows 7 Ultimate 64 bit. In the process of running Windows Update and Service Pack 1 will not install correctly, but I also never receive an error message.

Specifically "SP1Windows 7 Service Pack 1 for x64-based Systems (KB976932)".

Every time I "Install Updates" it takes about 30 seconds and says the updates were successfully installed. Shutdown and it does its thing, completes successfully, but when I run Windows Update again it is still listed as uninstalled. The update history shows (multiple) successful installs via Windows Update as well as both times I tried the standalone updates.

No idea how to resolve.

CBS split into 2 files and attached.

Thanks for any help.


My System SpecsSystem Spec
.
28 Dec 2014   #2
NoelDP

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)/Win10
 
 

You appear to have data corruption in the SoftwareDistribution folder.

Code:
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    Read out cached package applicability for package: Package_for_KB2533552~31bf3856ad364e35~amd64~~6.1.1.1, ApplicableState: 112, CurrentState:112
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    Session: 30417393_4216837632 initialized by client WindowsUpdateAgent.
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    Expecting attribute name [HRESULT = 0x800f080d - CBS_E_MANIFEST_INVALID_ITEM]
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    Failed to get next element [HRESULT = 0x800f080d - CBS_E_MANIFEST_INVALID_ITEM]
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    Failed to GetNextAttributeEnumValue. [HRESULT = 0x800f080d - CBS_E_MANIFEST_INVALID_ITEM]
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    Failed to process branched identity type. [HRESULT = 0x800f080d - CBS_E_MANIFEST_INVALID_ITEM]
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    Failed to process packageUpdateType [HRESULT = 0x800f080d - CBS_E_MANIFEST_INVALID_ITEM]
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    ProcessUpdateType [HRESULT = 0x800f080d - CBS_E_MANIFEST_INVALID_ITEM]
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    AddNewUpdate [HRESULT = 0x800f080d - CBS_E_MANIFEST_INVALID_ITEM]
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    failed to process package [HRESULT = 0x800f080d - CBS_E_MANIFEST_INVALID_ITEM]
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    Wrong package format [HRESULT = 0x800f080d - CBS_E_MANIFEST_INVALID_ITEM]
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    Invalid xml format [HRESULT = 0x800f080d - CBS_E_MANIFEST_INVALID_ITEM]
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    Manifest parsing error at line: 1, context: 
 builࡤType="release" language="neutral" name="Microsoft-Window [HRESULT = 0x800f080d - CBS_E_MANIFEST_INVALID_ITEM]
2014-12-27 11:27:18, Info                  CBS    Failed to parse the manifest from the buffer. [HRESULT = 0x800f080d - CBS_E_MANIFEST_INVALID_ITEM]

Open an Elevated Command Prompt
Run the following commands

NET STOP WUAUSERV
REN C:\WINDOWS\SoftwareDistribution SDOLD
NET START WUAUSERV

reboot
then wait 10 minutes, and open Windows Updates, and run a Check for Updates.

Install only the oldest update found - and reboot once installed
then go back to Windows updates and install the others.
My System SpecsSystem Spec
28 Dec 2014   #3
cpdevill

Windows 7 Ultimate x64
 
 

Looks like I am all set, SP1 installed and almost up to date in all other areas as well.

Thanks for the help.

What was the problem and what did "REN C:\WINDOWS\SoftwareDistribution SDOLD" do?

Quick Edit: More importantly, what caused the problem?
My System SpecsSystem Spec
.

29 Dec 2014   #4
NoelDP

Microsoft Community Contributor Award Recipient

Win 7 x64 Home Premium (and x86 VirtualBox VM)/Win10
 
 

That sort of corruption can be caused by a faulty download, a power spike, RAM problems, HD problems.....


Glad you seem to be getting there now!

Good luck.
My System SpecsSystem Spec
Reply

 Clean 7 Install, SP1 will not install but no error message




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search




Similar help and support threads
Thread Forum
Windows 7 Install - Cannot install required files... Error message
I have been trying to do a clean install of windows 7 and I am now getting this message. I have probably done a clean install using the exact same disk 5 times before. I've tried formatting the hard drive and re partitioning. This is a custom build. The thing that is interesting to me is that I...
Installation & Setup
Trying to install MSE.Giving error message
I am trying install Microsoft Security Essentials on my computer having windows 7 64 bit version.everytime i try to install it the setup stuck and finally gives error.
System Security
Error message with upgrade install
When I try to install the Windows 7 Home Premium upgrade I get the following error message: "Windows installation encountered an unknown error and cannot continue" This has happened after I downloaded the software and when I used an install disc. How do I get this work? Norm
Installation & Setup
cannot install win 7 , disapears without error message
hay there , ive been trying to install windows 7 ultimate 32 bit from vista premium 32 bit for some time now. after i click agree and install it starts doing the 'checking compatibility' its does this for about 3 minutes then it disappears and goes back to the menu where it says 'check...
Installation & Setup
Error with Win 7 Clean Install
I purchased Win 7 Pro 64 from Digital River's student deal. I then followed the instructions Here to make it a bootable dvd. I then went to Intel's site and downloaded and extracted their Intel Matrix Storage Manager for their 64bit AHCI drivers and extracted them to a usb flash drive to load...
Installation & Setup
Error during clean install
hello all, I have an old Dell XPS Gen2 desktop that is running WinXP. I wipped my Raid0 hard drives to perform the install of Windows7. After helping the setup see my raided hard drives, I started the install. After the second step in the installation process I keep getting an error...
Installation & Setup


Our Sites

Site Links

About Us

Find Us

Windows 7 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 7" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 19:26.

Twitter Facebook Google+



Windows 7 Forums

Seven Forums Android App Seven Forums IOS App